15 Ekim 2024 04:33

MMK’de enflasyon zammı yerine alışveriş çeki

Enflasyon zammı yerine alışveriş çeki verileceğinin açıklanması üzerine itiraz eden işçilerin işten atıldığı MMK Metalurji’de Özçelik-İş İskenderun Şubesi alışveriş çekini kabul etti.

Fotoğraf: MMK işçileri

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Hatay

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde faaliyet yürüten MMK Metalurji’de Özçelik-İş’in mart ayında imzaladığı toplu iş sözleşmesi (TİS) kapsamında, ikinci 6 aylık dilimde işçilerin ücretlerine enflasyon artı 1.5 puan zam yapılması gerekirken patron, enflasyon farkı yerine işçilere alışveriş çeki önermişti. Özçelik-İş bu öneriyi işçilere sunmuş ama işçiler bunun hak kaybına yol açacağını ve istemediklerini söylemişlerdi. Özçelik İş İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör, gazetemize yaptığı açıklamada “Alışveriş kartı konusunda henüz kesin bir karar yok” demişti. Bu süreç zarfında fabrikanın sıcak haddenesinin çalışmadığı ve o bölümün kapanacağı, yüzlerce işçinin çıkarılmasının söz konusu olduğu açıklanmıştı. Özçelik-İş işten atmalarla ilgili patronla yaptıkları görüşmede sayının 200 kişi ile sınırlı kalması konusunda anlaştıklarını kabul etmişti. Ardından ilk olarak 29 sonra da bir kişi olmak üzere toplam 30 işçi işten çıkarıldı. İşten çıkarılan işçiler ise gazetemize yaptığı açıklamada Özçelik-İş yönetimine muhalif oldukları için atıldıklarını söylemişti. İşçiler kendilerinin alışveriş kartına karşı oldukları için çıkarıldıklarını, işten atılmalarının diğer işçilere gözdağı anlamına geldiğini belirtmişlerdi.

İŞTEN ATMALAR DURACAK MI?

Nihayetinde Özçelik-İş alışveriş kartını kabul etti. Özçelik-İş tarafından yapılan açıklamada, “31.12.2024 tarihine kadar devam edecek ve 4 ay itibaren hem sosyal haklardan hem de ücret zammından gelecek artışlar bordoya yansıtılacaktır. Kartla yüklenecek yüzde 19.80 zam farkının üzerine kart kullanım süresi boyunca her ay ekstra net 500 TL daha ilave edilecektir. Karta yüklenen para 1 yıl içinde kullanılabilecektir. Kartın kullanım alanları genişletilecek. Bu karttan insan kaynaklarında sorumlu bir yetkili olacaktır. Bu ay alacağımız 1900 TL net ayakkabı çeki de bu karta eklenecektir” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan 29 işçinin çıkarıldığı, sıcak haddehanede üretim durduğu gerekçesiyle çıkışların devamının geleceği; alışveriş kartının kabul edilmesinden sonra yaşanmayacağı işçilerle paylaşılmış durumda. Ayrıca Özçelik-İş’in işçilere verdiği bilgiye göre 2025 yılı ocak ayından itibaren işçilere mevcut sözleşmeden dolayı enflasyon zammının yansıtılacağı söylendi.

KONGRE ÖNCESİ YOL TEMİZLİĞİ Mİ?

İşten atılan işçiler ise gazetemize yaptıkları açıklamada 7-8 ay sonra Özçelik-İş’te seçimin olacağını ve yol temizliği yapıldığını savundu. Şube kongresi öncesi muhalif işçilerin işten atıldığını ileri süren işçiler, “Bu normal bir çıkış değil. Yönetime muhalif olanlar çıkarılıyor.  Yönetimin yanlışlarına karşı çıktığımız için yanlışa doğru demediğimiz için çıkarıldık.

İŞKUR’a gittik, itiraz ettik, çıkış maddesi 25/2 olduğu için işsizlik maaşı bağlamıyorlar. Başka yere iş başvurusu da yapınca çıkardıkları madde ve onun kodundan dolayı bizi işe almak istemiyorlar. Biz bugüne kadar alın terimizle çalıştık. Ama şimdi bize leke vuruyorlar. Böyle bir sistem olur mu patron iki üç sefer bizim işten çıkarma maddesini değiştiriyor. Bu oyuncak mı, patronun istediği ile madde nasıl değişiyor? İŞKUR’a kayıt yapmaya gittiğimizde 27. madde görünüyordu, şimdi 25. madde görünüyor. 15 Ekim’de ara bulucu toplantısı var. Anlaşma sağlanamazsa dava süreci başlayacak” dediler.

Özçelik-İş üst kurul delegesi olan işçilerden İlhan, “Ben üst kurul delegesiydim. Ben kendim çıkış istedim. Tazminatlı çıkış olacak dediler. O zaman tazminatımı verin, ben de çıkacağım dedim. Kendi işimi kuracağım dedim. Tamam dediler. Ben kendi isteğimle çıktım ama bana söylendiği gibi tazminatımı vermediler. Yani dedikleri gibi olmadı. Beni de tazminatsız çıkardılar. Diğer arkadaşlar çıkmak istemiyordu, kim işsiz kalmak ister, onları kendileri tazminatsız çıkardılar. Bütün işçiler taksitli tazminat ödemesini kabul etmediği için tazminatsız çıkış verdiler” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Savunma işçileri: Ankara mitingi mücadelemizin bir sıçrama tahtası olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa