16 Ekim 2024 04:29

TÜPRAŞ’ta EYT’den doğan boşluk işçilerin iş yükünü artıracak

TÜPRAŞ'ta EYT ile emekli olup ayrılanların yerine işçiler alınsa da düşük ücretler ve ağır çalışma koşulları nedeniyle işe giren, “Bu koşullarda burada çalışılmaz” diyerek işten çıkıyor.

Fotoğraf: Petrol İş Sendikası Aliağa Şubesi

Paylaş

Eren SARAN
İzmir

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Yasası yürürlüğe girdikten sonra Koç Holdinge bağlı TÜPRAŞ’ın İzmir’deki rafinerisinde 100 kadar kadrolu işçi emekli oldu. Giden işçilerin yerine yeni işçiler alınsa da düşük ücretler ve ağır çalışma koşulları nedeniyle Türkiye’nin en prestijli iş yerlerinden biri olarak adlandırılan TÜPRAŞ’ta işe giren genç işçiler, “Bu koşullarda burada çalışılmaz” diyerek işten çıkıyor. Şimdilerde ise emekli aylıklarında yüzde 35’lik kayıp yaşamak istemeyen 100 kadar işçi 31 Aralık öncesi emekli olmak istiyor. TÜPRAŞ yönetimi ise oluşacak boşluğu kalan işçilerin iş yükünü artırarak doldurmak istiyor.

İşçilerin aleyhine birçok eksikle günü kurtarmak adına alelacele çıkarılan EYT Yasası yeni sorunlara yol açıyor. Şimdilerde Petrol-İş’in örgütlü olduğu TÜPRAŞ’ta 31 Aralık’ta emekli olacaklar ile 1 Ocak’ta emekli olacaklar arasında yüzde 35’lere varan maaş farkı gündemde. Bu fark nedeniyle emekli olmak isteyen 100 kadar TÜPRAŞ işçisinin daha olduğu söyleniyor. Üstelik TÜİK verileriyle düşük gösterilen enflasyon ile maaş bağlanma oranı çarpanı düşürülüyor. Bu durumda zaten düşük emekli aylıklarına mahkum edilen işçiler, ocak ayı öncesinde emekli olmak istiyor. Sorun onlar açısından çözülüyor görünmekle birlikte, kalan işçilerin sorunu artıyor.

TÜPRAŞ patronu yeni işçi almak yerine, bazen iki bazen üç kişilik bir işi bir işçiye yükleme, ünite birleştirme, emekli ettiği işçiyi tekrar işe alma gibi yöntemlerle daha fazla sömürü peşinde. TÜPRAŞ yönetiminin, bakım işlerini taşeronla telafi etmek istediği, norm kadroda azalmaya gittiği ve bunları ünite ünite gezerek işçilere, “Şimdi siz bizim işimizi halledin biz de TİS’te sizi görürüz” diyerek yaptığı söyleniyor.

"TALEPLERİMİZ ŞİRKETİN GÖZÜNDE GÖRÜNMEZ"

Şirket yöneticilerinin ünite ziyaretlerinde iş yeri memnuniyet anketlerine de değindiğini söyleyen işçiler, “Hepimiz hem ücretlerden hem de bu gelişmelerden rahatsız olduğumuzu söylediğimizde, önce anketlerden konu açılıyor. Anketlerde bütün konularda memnun olmadığımızı dile getirmemiz bir sorunmuş. Bunun halledilmesini istiyorlar bizden, ama bizim taleplerimiz şirketin gözünde görünmez oluyor” diyor.

İşçiler bazı işçilerin emekliliğinin ardından yaşanacak sorunların yüzde 15 ila 20 oranında işçiyi olumsuz yönde etkileyeceğini söylüyor. İş yerlerindeki bu durumu değerlendiren TÜPRAŞ işçileri, “Eksik eleman ve iş yükünün artması nedeniyle iş riski altında, can güvenliğimiz yok sayılarak çalıştırılmak isteniyoruz. Bazen bunu gönüllü yapmak durumunda kalıyoruz, çünkü aldığımız maaş az, enflasyon yüksek. Geçim sıkıntısı karşısında ücretlerimiz yeterli gelmediğinden eksiği fazla mesai ile tamamlamaya çalışıyoruz” diyor. 

"DEVLET PATRON EL ELE İŞÇİLERİ SÖMÜRMEYE DEVAM EDİYOR"

Patronun emekli olacak işçiler için ihbar tazminatı da ödemediğini ifade eden işçiler, “Patron benim planımda seni 60 yaşına kadar çalıştırmak vardı. Erken gideceksen ihbar ödemesi yapmam diyor. Birçok arkadaşımız ocak ayından sonra yaşanacak emekli maaşlarındaki düşüşü göz önünde bulundurarak ne olursa olsun emekli olmak istiyor. Olan biz kalan işçilere olacak gibi görünüyor. Üniteleri birleştirecekler ve iş yükünü kalan işçilerin üzerinden karşılayacaklar. Devlet patron el ele vermiş, işçiyi sömürmeye devam ediyor” diyor.

ÖNCEKİ HABER

8 yaşındaki çocuğa cinsel istismar soruşturmasında takipsizlik kararına bakanlık itirazı

SONRAKİ HABER

Sırrı Süreyya Önder'den Erdoğan ve Bahçeli'ye "barış" teşekkürü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa