17 Ekim 2024 12:15

Katar: 4 haftadır Gazze'de ateşkes için görüşmeler yapılamıyor

Brüksel'de düzenlenen AB-Körfez İşbirliği Zirvesi'ne konuşan Katar Emiri Temim, 4 haftadır Gazze'de ateşkes görüşmelerinin yapılmadığını açıkladı.

Avrupa Birliği-Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi | Fotoğraf: Dursun Aydemir/AA

Paylaş

Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani, Gazze'de ateşkes sağlanması için yaklaşık son 4 haftadır hiçbir tarafla görüşme ya da temas yapılmadığını bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerin liderlerinin katılımıyla Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan ilk zirve sonrası AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Katar Emiri Temim bin Hamed Al Sani ve KİK Genel Sekreteri Casim el-Budeyvi ortak basın toplantısı düzenledi.

"HİÇBİR KONUŞMA YA DA ANGAJMAN YOK"

İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanması için arabuluculuk yapan Katar Emiri Temim, ateşkes sağlanması için son 3-4 haftadır hiçbir tarafla görüşme ya da temas yapılmadığını söyledi. Temim, "Müzakere beklentileri konusunda, son üç ila dört hafta içinde hiçbir konuşma ya da angajman yok ve tüm tarafların sessizliğiyle aynı noktada dönüp duruyoruz. Bu talihsiz bir durum." dedi. Anlaşmaya varılması için her iki tarafın da istekli olması gerektiğini belirten Temim, "Lübnan'da yaşananlar bu karmaşayı daha da arttırdı ve gördük ki bu savaş tüm bölgedeki durumu daha da kötüleştiriyor ve arabulucu olarak bizim için durumu daha da karmaşık hale getiriyor." diye konuştu.

Lübnan'daki çatışmaların sona ermesinin herkesin önceliği olduğunu kaydeden Temim, "Lübnan halkına, özellikle de yerlerinden edilen sivillere yönelik bu saldırganlığın durdurulması gerekmektedir." dedi.

"İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ UYGULAMAYA GEÇİRMELİYİZ"

Borrell ise toplantıya katılan tüm tarafların "Gazze ve Lübnan'da acilen ateşkes ilan edilmesi, esirlerin serbest bırakılması, Gazze'ye insani yardım erişiminin sağlanması, BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararının uygulanması ve iki devletli çözüm" hususlarında mutabık kaldığını, "İki devletli çözümün tek yol" olduğunu söyledi. Borrell, "Masanın etrafındaki herkesin bu konuda hemfikir olduğunu söyleyebilirim. Buna karşı tek bir ses bile çıkmadı. Şimdi uygulamaya geçmeliyiz" diye konuştu.

Borrell, görev süresi sona ermeden Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad ve Brüksel'de "iki devletli çözüm" gündemini görüşmek için AB'li ve Arap ortakların bir araya geleceğini duyurdu.

AB-KİK tarafından yayımlanan ortak bildiride de "BM misyonlarına yönelik saldırıların kınandığı, BM Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yönelik son saldırıya ilişkin ciddi endişe duyulduğu” ifadeleri yer aldı. Borrell ise “UNIFIL'e yönelik saldırıları şiddetle kınıyoruz." ifadesini kullandı.

"ASKIDAKİ SERBEST TİCARET ANLAŞMASI GÖRÜŞMELERİ İLERLETİLECEK"

Körfez ülkeleri ile ekonomik işbirliği ve ticari ilişkilere değinen Borrell, "Zirve, iki bölge arasında ticaret ve yatırım alanındaki mevcut işbirliğimizi güçlendirme ihtiyacını bir kez daha teyit etti" dedi. Borrell, bu doğrultuda tarafların 35 yıl önce serbest ticaret anlaşması için başlattıkları ancak 2008'de askıya aldıkları serbest ticaret anlaşması görüşmelerini ilerletme ve enerji alanında işbirliğini yoğunlaştırma konusunda mutabık kaldıklarını aktardı.

KİK Genel Sekreteri Budeyvi ise KİK vatandaşlarına Şengen bölgesine vize muafiyeti konusunun da görüşüldüğünü, vize muafiyetinin  iki tarafa fayda sağlayacağını söyledi.

BİR SONRAKİ ZİRVE KUVEYT'TE 

AB ve KİK tarafından yayınlanan ortak bildiride tarafların bir sonraki 2026'da Suudi Arabistan'da olmak üzere iki yılda bir zirve düzenlenmesi konusunda anlaştığı, 29. Ortak Konsey ve Bakanlar Toplantısının ise 2025'de Kuveyt'te düzenlenmesine karar verildiği belirtildi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da zirveye katılanlar arasındaydı. Bu Selman'ın Brüksel’e ikinci resmi ziyareti oldu. Selman daha önce 2015 yılında IŞİD’e karşı Küresel Koalisyon için Brüksel’e gitmişti.

 

Euronews’e konuşan bir AB yetkilisi Selman'ın ve diğer Körfez ülkelerinin Brüksel'e gelmesinin önemli olduğunu söyleyerek "Körfez'de yapılacak çok büyük yatırımlar var ancak bölgeye yatırımlarını 'arttıran' Çin ve ABD'nin çok gerisindeyiz" dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Nevşehir Sümerbank’ın arazisi Erdoğan’ın imzasıyla satıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa