17 Ekim 2024 12:56

Tekgıda-İş, baş temsilci Meryem Parmaksız'ı görevden aldı, işçiler tepkili

Tekgıda-İş'te işçiler tarafından seçilerek göreve başlayan baş temsilci Meryem Parmaksız yönetim tarafından görevden alındı. İşçilerse karara tepki gösterdi.

Meryem Parmaksız (solda) | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emirhan DURMAZ
İzmir

İzmir Kemalpaşa’da yer alan, Tekgıda-İş İzmir 3 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Pınar Et Fabrikasında işçiler tarafından seçilerek göreve gelen baş temsilci Meryem Parmaksız hakkında görevden alma kararı verildi.

Sendika şubesinin disiplin soruşturması kapsamında alınan karar, geçtiğimiz hafta genel merkeze iletilirken, bugün kararın onaylandığı bildirildi. Meryem Parmaksız, soruşturmanın içeriğinden dahi haberdar edilmediğini belirtirken, görüştüğümüz işçiler ise karara tepki göstererek, “İşçiler olarak kendisinden memnunduk. Kadınların önüne geçilmek istendi. Şube, üst yönetimi ayarlayarak suçsuz yere görevden aldırdı” dediler.

“PADİŞAHLIK DÜZENİ”

Kendisine arama yoluyla dahi herhangi bir tebliğde bulunulmadığını belirten Parmaksız, “Whatsapp’ta temsilciler grubundan çıkarıldım. Arama dahi yapılmadı. Neden görevden alınıyorum diye defalarca sormama rağmen tek bir yanıt alamadım” dedi. Mesai arkadaşları ile arasında bir sorun olmadığını kaydeden Parmaksız, “İşçiler benden şikayetçi olmuş olsa, tamam diyeceğim, başımın üstüne kabul edeceğim. Ancak benden rahatsız olan şube başkanımız Latif Bey. Tıpkı bir padişah gibi kendi adamlarını doldurmuş kurula, birkaç kişiye de tutanak yazdırmış, oldu bitti. Soruşturma içeriğine dair tek bir bilgim yok. Kuruldakilere soruyorum, ‘neden beni istemediniz’ diye; karşılığında ‘Latif abi öyle istedi’ diyorlar. Kendi iradeleri yok, tam bir padişahlık düzeni” ifadelerini kullandı.

Son olarak sendika içinde tek kadın temsilci olduğunu dile getiren Parmaksız, “Tekgıda-İş’e bakın, genel merkezden aşağıya kadar kadın yok. Tek kadın temsilci bendim. Kadın sekreter dahi yok” diye belirtti.

“SENDİKALARA OLAN GÜVENİMİZ SARSILIYOR”

Alınan karara ilişkin görüştüğümüz işçiler, “Meryem bir senedir görevdeydi. Biz kendisinden memnunduk. Bir suçu günahı yoktu. Seçimle gelen bir temsilcinin bu şekilde görevden alınması bizleri üzdü. Yapılan hiç hoş olmadı” diyerek karara tepki gösterdiler.

Bir kadın işçi durumun altında eril yapılanmanın yattığını ifade ederek, “Kadınların bir yerlerde olması onları rahatsız ediyor. Önleri kesilmek isteniyor” dedi. Bir başka işçi ise, yaşananları anti-demokratik bulduğunu dile getirerek, “Ben şunu bilirdim ki, işçi varsa sendika vardır. Ama bugün burada da görüyoruz ki, birçok yerde olduğu gibi adalet güçlüden yana. Bizlerin oylarıyla, seçimle gelmiş bir baş temsilci sendika şubesi tarafından üst yönetim ayarlanarak görevden alındı. Bu tip durumlarda biz işçilerin sendikalara olan güveni sarsılıyor” ifadelerini kullandı.

Yaşananlara ve aktarılanlara ilişkin görüşlerini almak için aradığımız, Tekgıda-İş İzmir 3 No’lu Şube Başkanı Latif Gökçay aramalara dönüş yapmadı.

ÖNCEKİ HABER

Mücella Yapıcı ve kızını çıplak aramaya maruz bırakan iki polise 5 ay hapis cezası

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Aslan: İşçilerin, kazanımlarını garantiye alacak politik programlara ihtiyacı var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa