17 Ekim 2024 16:21

Açık Radyo'nun 30 yılı

13 Kasım 1995'te yayına geçen Açık Radyo, İstanbul ve çevresine yayın yapan ‘bölgesel’ bir radyo istasyonu. 62 ortaklı bir anonim şirket yapısında. Ancak, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar gibi çalışıyor.

Fotoğaf: Açık Radyo 

Paylaş

Açık Radyo'nun 30 yılda toplumun çeşitli kesimlerinden ve meslek dallarından gelen, kimisi de işsizler kategorisine giren ve yaşları 8 ile 88 arasında değişen 1406 programcısı oldu. Bu programcılar 1261 programa imza attı.

13 Kasım 1995'te yayına geçen Açık Radyo, İstanbul ve çevresine yayın yapan ‘bölgesel’ bir radyo istasyonu. 62 ortaklı bir anonim şirket yapısında. Ancak, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar gibi çalışıyor. Yani aslında eşit pay sahibi 62 ortağı olan bir kolektif.

Bianet’te yer alan habere göre; hissedarların her birinde ‘ortaklık belgesi’ olarak Abidin Dino'nun 1’den 100’e kadar numaralanmış ‘Tuğralar’ serisi litografilerinden biri var. Tuğraların arkasında şu ibare yer alıyor: “Özgür, bağımsız, demokratik, haysiyetli, duyarlı ve sıra dışı bir radyo kurma projesine, 1995’te verdiğiniz desteğin Türkiye’de yeni projelere örnek olması dileğiyle...”

‘TÜM SESLERE, RENKLERE, TİTREŞİMLERE AÇIK RADYO’

Açık Radyo herhangi bir çıkar ve sermaye grubuna bağlı değil. Tabii devlete de. Dolayısıyla bağımsız. Şiârı ‘Kâinatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine Açık Radyo.’ Twitter’da 188 bin 500, Facebook’ta 33 bin 600 ve Instagram’da 85 bin 600 takipçileri var. Şu an 26 kişilik bir ekip Açık Radyo. 30 yıllık yayın hayatı içinde radyo ekibine 174 kişi girdi-çıktı.

Açık Radyo’da bu yıl her hafta 229 programcı, 143 ayrı program yaptı. Konuklarla beraber, Açık Radyo stüdyo ve koridorlarına her hafta yaklaşık 300 kişiyi sığdırdı.

Programların yaklaşık üçte birini oluşturan sözel programlar iklim değişikliği, ekoloji, ekonomi, sosyoloji, genel kültür, felsefe, sanat, tiyatro, edebiyat, şiir, dil, tarih, coğrafya, bilim, teknoloji, insan dışı türler, tarım, kentsel dönüşüm, mimari, tasarım, kadın ve çocuk, halk sağlığı, deprem, evrensel ve temel haklar ve özgürlükler gibi konulara odaklandı.

Açık Radyo programcılarının ortak özelliği, tümünün gönüllü olması. Yani Açık Radyo’nun bütün programcıları hiçbir ücret almadan program yaptı.

Kurulduğu 1995 yılından bugüne kadar Açık Radyo ve Açık Radyo programcıları 68 ödüle layık görüldü. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İktidar yaz saati uygulamasında ısrarcı ders saati başlangıç saatlerini Valilikler ayarlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa