18 Ekim 2024 13:05

Rusya'da gönüllü çocuksuzluk "propagandasını" suç sayan tasarıya ilk onay

Rusya'da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, çocuk sahibi olmayı reddetme "propagandasını" yasaklayan yasa tasarısına ilk onayı verdi.

My body my choice  (Benim bedenim benim kararım) | Fotoğraf: Evrensel  (Arşiv)

Paylaş

Rusya Devlet Duması, çocuk sahibi olmayı reddetme "propagandasını" yasaklayan yeni bir yasa tasarısını ilk oturumda kabul etti. Bu yasa, Kremlin’in toplumsal kontrolü artırmaya yönelik adımlarından biri olarak öne çıkıyor. Tasarı, nihai onay için Devlet Başkanı Vladimir Putin’e sunulmadan önce iki oturumda daha görüşülecek ve üst meclis tarafından incelenecek.

TASARININ İÇERİĞİ VE CEZALAR

Euronews'in haberine göre tasarı, gönüllü olarak çocuk yapmayı reddetme ve bu görüşün yayılmasını suç kapsamına alıyor. Suçlu bulunanlar beş milyon rubleye (yaklaşık 1 milyon 742 bin TL) kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Duma Sözcüsü Vyacheslav Volodin, tasarıyı "çocukları, aileleri ve geleneksel değerleri koruma amacıyla" hazırladıklarını iddia etti. Volodin, bu yasayı, daha önce kabul edilen "pedofili, LGBT ve cinsiyet değiştirme propagandasını" yasaklayan düzenlemelerin bir devamı olarak nitelendirdi.

"DIŞ MİHRAKLARIN OYUNLARINA" KARŞI 8 ÇOCUK ÇAĞRISI

Tasarıyı destekleyenler, çocuk sahibi olmama kararının yayılmasının, "Batı’nın Rusya’yı nüfus azalması yoluyla zayıflatma çabalarının" bir parçası olduğunu savunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin ve diğer yetkililer, son yıllarda Rusya'nın "geleneksel değerlerine" daha sık vurgu yaparak geniş aileleri destekliyor. Rus kadınlarına sekiz çocuğa kadar çocuk sahibi olma çağrısında bulunuyor.

Batı’nın "liberal ideolojilerle Rusya'yı zayıflatmaya çalıştığını" söyleyen Putin, çocuk sahibi olmaktan vazgeçme propagandasını, Batı'nın "hibrit savaşının" bir parçası olarak görüyor ve bu durumu Rusya'ya karşı yürütülen "antidemografik bir sabotaj" olarak tanımlıyor.

LGBTİ YASAĞI VE DİĞER KISITLAMALAR

Putin, 2022 yılında LGBTİ ile ilgili bilgilerin yayılmasını her yaştan insan için yasaklayan bir yasa imzaladı. Ayrıca, Rusya Yüksek Mahkemesi de geçen yıl uluslararası LGBT hareketini "aşırılıkçı" ilan ederek yasakladı. O zamandan bu yana gökkuşağı temalı materyaller bulunduran kişiler kısa süreli hapis cezaları veya para cezaları aldı. Geçen ay, milletvekilleri cinsiyet değiştirmenin yasal olduğu ülkelerin vatandaşlarının Rus çocuklarını evlat edinmesini yasaklayan başka bir yasa tasarısına ön onay verdi.

TARASIYA TEPKİLER

Yasa tasarısı Rusya’da farklı tepkilere yol açtı. Bazı muhafazakâr çevreler tasarıyı memnuniyetle karşılarken, kadın hakları savunucuları doğum oranlarının düşüşüne dair daha derin ekonomik sorunlara dikkat çekti. Muhafazakar televizyon kanalı Spas’ın genel müdürü Boris Korchevnikov, çocuk sahibi olmayı reddetme propagandasını "patolojik bir hastalık" olarak nitelendirdi. Ancak kadın hakları savunucuları, bu tür yasaların doğum oranlarını artırmada etkisiz olduğunu, asıl sorunun ekonomik koşullar olduğunu belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli’den direnişteki işçilere destek: Omuz omuza mücadeleden başka yol yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa