18 Ekim 2024 19:47

Etki ajanlığı düzenlemesi yeniden Meclis’te

AKP, geçen yıl yargı paketinden çıkarılan "Etki ajanlığı düzenlemesi"nin yer aldığı kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Geçtiğimiz yasama yılında yapılan itirazlar sonucu 9’uncu Yargı Paketi’nden çıkarılan ve kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilenen kanun teklifi Noterlik Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklife konulan bir madde ile yeniden Meclis gündemine geldi.

“Devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine suç işleme” başlığıyla teklifin 16. maddesiyle casusluk eylemleriyle daha etkin mücadele edilebilmesi amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda yeni madde eklenmesi öngörülüyor.

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Grup Başkanvekilleri Bahadır Yenişehirlioğlu ve Leyla Şahin Usta ile kamuoyunda "etki ajanlığı düzenlemesi" olarak bilinen maddenin de yer aldığı Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni Meclis Başkanlığı'na sundu.

Teklifin 16. maddesi ile; devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenlerin üç yıldan yedi yıla kadar hapisle cezalandırılacağı düzenleniyor. Belge ve bilgi temini veya açıklanması dışında casusluk maksadıyla suç işlenmesi de ayrı bir suç olarak yer alıyor ve casusluk faaliyetleriyle daha etkin mücadele edilmesi amaçlanıyor.

Teklifle ayrıca; noterlerin çalışma düzeni, Bölge Adliye Mahkemeleri'nde Cumhuriyet Başsavcıvekili'nin Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından belirlenmesi ve boşanma davası reddedilen çiftlerin tekrar boşanma davası açabilme süreleri de düzenlenecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan, Azerbaycan, İran, Rusya ve Ermenistan’ın dışişleri bakanlarıyla görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa