TEİS: 100 ilaçtan 30’u bulunamıyor
İlaç fiyat kurunda belirlenen euro kuru ile reel euro kuru arasındaki uçurum büyüdükçe birçok ilaç ülkeye gelmiyor. TEİS, “100 ilaçtan 30 ilaç ama en önemli ve ithal olanları bulunmuyor” dedi.
İLGİLİ HABERLER
Elazığ’da emekliler ilaç katkı payı ve muayene ücretlerinin kaldırılmasını istiyor
İlaca zam kapıda | “Katkı paylarını bakanlık karşılasın"
Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası: MS, kanser ve antibiyotik gibi ilaçlar yok
İlaç fiyatlandırılmasında kullanılan avro kuru 6,29 liraya çıktı
Türkiye’de son yıllarda kronik hale gelen ilaç yokluğu krizi halk sağlığını tehdit eder hale geldi. İlaç fiyat kurunda belirlenen euro kuru ile reel euro kuru arasındaki uçurum büyüdükçe birçok ilaç ülkeye gelmiyor ve hastalar ilaçlarına erişemiyor. Eczanelerde bulunamayan ilaçlar arasında; zatürre ilaçları, antibiyotikler, üst solunum yolu hastalıklarında kullanılan ilaçlar, antidepresanlar ve tiroit ilaçları başı çekiyor.
İLAÇ YOKLUĞU ARTTI
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, sendika olarak Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na ilaç tedarik sorunları ve çözümü hakkında açık mektup gönderdiklerini duyurdu. Geçen ay bu zamanlarda depolardaki ilaç kalemi bazında yok oranının yüzde 13-15 aralığında seyrettiğini hatırlatan Saydan, “Bugün ise yüzde 25-29 aralığında seyretmekte. Yani 100 ilaçtan 30 ilaç ama en önemli ve ithal olanları bulunmuyor” ifadelerini kullandı.
“KENDİMİZ İÇİN DE İLAÇ ARIYORUZ”
Eczacıların artık kendileri ve aileleri için bile ilaç bulamaz duruma geldiğine dikkati çeken Saydan, “Komşu eczanelerle takas yaparak geçici çözümler üretmeye çalışıyoruz, ancak bu da sürdürülebilir olmaktan çıktı. İlaç depolarından istediğimiz 10 ilaçtan yalnızca biri geliyor; kalan hastalarımıza nasıl çözüm sunacağımızı bilemiyoruz” dedi.
“1 KUTU İLACI HANGİ HASTAYA VERELİM?”
“Nöbetlerde ilaç bulunamaması, eczacılar olarak bizleri hasta yakınlarının sözlü ve fiziksel saldırılarına maruz bırakıyor. Nöbetlerde, ilaç depolarından gelen sınırlı sayıda ilaçlar nedeniyle bir kutu ilacı hangi hastaya vereceğimizi şaşırıyoruz. Hastalarımıza her gün ‘ilacınız yok, ne zaman geleceğini bilemiyoruz’ demekten yorulduk” ifadelerini kullanan Saydan, sorunun çözümü için acilen adım atılması çağrısını yaptı.
“BAKANLIK ÇÖZÜM BULMALI”
Saydan, kişi başı cari sağlık harcamasının Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) içindeki payı yüzde 3.7 olan Türkiye’nin ortalaması yüzde 9.3 olan OECD ülkeleri arasında en düşük pay ayıran ülke olduğu bilgisini vererek, “Her şeyden tasarruf edilebilir ama sağlık ve ilaçtan tasarrufun bedeli çok ağır olur. Sağlık Bakanlığı acilen ilaçların bulunulabilir olmasını sağlanmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et