Antep’te bebek ölüm hızı neden yüksek?

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca kentteki bebek ölümlerinin ortalamanın çok üstünde olduğuna dikkat çekerek nedeninin açıklanmasını istedi.

21 Ekim 2024 17:37
Paylaş

Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Antep’te bebek ölüm hızının ülke ortalamasının çok üstünde olduğuna dikkat çekti. Ülkede bebek ölüm hızı oranı binde 10’ken binde 17,7’lik oran ile Antep’in bebek ölüm hızının en yüksek olduğu illerden biri olduğunu dile getiren Karaca, Sağlık Bakanlığı ve Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğüne “Gaziantep’te ‘yenidoğan çetesi’ olayına paralel şekilde adli ya da idari soruşturma başlatılan sağlık kuruluşu var mı?” diye sordu.

Yerel gazetelerde Antep’te son 1 ayda 73 bebeğin hayatını kaybettiğinin yazıldığını, İl Sağlık Müdürlüğünün çalakalem verdiği acele cevapta bu sayıyı kabul etmediğini söyleyerek gerçek sayıların kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

Bir yurttaşın, 2018’de Gaziantep’te bir özel hastanede doğan bebeği dahil, o hastanede doğan bütün çocukların yoğun bakıma alındığını iddia ettiğini, inceleme yapılmasını istediğini ama bu yurttaşa dalga geçer gibi cevap verildiğini belirten Karaca Sağlık Bakanlığının Gaziantep’teki bebek ölümlerini gündeme alması için soru önergesi verdi.

NEDEN BU KADAR ÇOK?

Gaziantep’te son 10 yılda ölen bebek sayısını soran Karaca, “Ölen bebeklerin kaçı özel hastanelerde hayatını kaybetti? Ölüm sebepleri ne? Bu bebeklerin kaçı Suriyeli? Yurttaşlardan özel hastanelerde bebeklerin sağlığı ile ilgili yaşanan sorunlar, bebek ölümlerine dair Sağlık Bakanlığına ve Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğüne kaç başvuru yapıldı? Bu başvurular sonucunda herhangi bir hastane hakkında soruşturma başlattınız mı?” sorularına da yanıt istedi.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğünün “Bebek Ölümleri İl İnceleme Komisyonu çalışıyor” dediğini hatırlatan Karaca, “Açıklayın öyleyse, Gaziantep’te neden bu kadar çok bebek ölüyor? Hali hazırda “yenidoğan çetesi” olayına paralel şekilde Gaziantep’te hakkında adli ya da idari soruşturma başlatılan sağlık kuruluşu var mı? Sağlık değil ölüm düzeni haline çevirdiğiniz sistemin altında bıraktığınız, hasta değil müşteri gözüyle baktığınız vatandaşlara hesap vermek zorundasınız” ifadelerini kullandı.

YOĞUN BAKIM ATIL BIRAKILDI!

İktidarın Antep’i bölgenin sağlık üssü yapacağını söylediğini ama şehrin sağlıkta özelleştirmenin üssü olduğunu vurgulayan Karaca, kamu hastanelerinin de günden güne kadükleştirildiğini aktararak Gaziantep Üniversitesi Hastanesindeki durumu örnek verdi: “Gaziantep Üniversitesi çocuk hastanesinin tam teşekküllü 50’den fazla yenidoğan ve yoğun bakım yatak kapasitesi var ama 3 yıldır maksimum yüzde 15-20 kapasiteyle çalıştırılıp gerisi boş tutuluyor. Neden? Kamu kaynaklarıyla yapılmış çocuk hastanesinin atıl bırakılarak kamu zararı oluşturulması nasıl açıklanabilir?”

Yaşananların “düz kötülük”le açıklanamayacağını söyleyen Karaca, “Bu alçaklık paradan başka hiçbir değer tanımayan piyasalaşmış sağlık sisteminin bir sonucu. Böyle bir düzenin ne hekime ne hemşireye ne sağlık emekçisine ne de hastaya tek bir faydası yok. Sağlıkta özelleştirme sadece ve sadece patronlara yarıyor, halka ise ölümden başka bir şey düşmüyor. Halk sağlığı için; sağlıkta özelleştirme derhal son bulmalı, sağlık hizmeti tamamen ücretsiz, kamusal, erişilebilir bir hak olarak düzenlenmeli. Aksi halde bu cinayetler devam edecek. Antep’te bebek ölümlerinin, özel sağlık kuruluşlarında dönen dolapların peşindeyiz” dedi. Karaca mağdur yurttaşlara seslenerek “Bize ulaşın, hak mücadelesini birlikte verelim” çağrısında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zeynep Gül Kuşçu'yu öldüren Erat’a ağırlaştırılmış müebbet

SONRAKİ HABER

Munzur Üniversitesi’ndeki taciz iddiaları Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa