Etki ajanlığı düzenlemesinin yer aldığı kanun teklifi komisyonda
"Etki ajanlığı" olarak bilinen düzenlemenin de yer aldığı kanun teklifi Meclis Adalet Komisyonundan görüşmeleri başladı.
Fotoğraf: ANKA
Geçtiğimiz yasama yılında yapılan itirazlar sonucu 9’uncu Yargı Paketi’nden çıkarılan ve kamuoyunda “etki ajanlığı” olarak bilenen kanun teklifi Noterlik Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair teklife konulan bir madde ile yeniden Meclis gündemine geldi.
AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında toplanan komisyonda 23 maddeden oluşan 12 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme içeren teklif görüşülecek. Komisyonda konuşan Yüksel, “etki ajanlığı düzenlemesine” ilişkin şunları söyledi: “Teklif ile casusluk eylemleriyle daha etkili mücadele edebilmek amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir suça yer vermekteyiz. Düzenlemeyle devletin güvenliği ile iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları ve talimatları doğrultusunda suç işlenmesi yaptırıma bağlanmaktadır."
Teklifle Noterlik Ücret Tarifesinin her yılın mart ayı yerine ocak ayında düzenleneceğini dile getiren Alan, öte yandan Anayasa Mahkemesinin iptal kararları çerçevesinde de bazı düzenlemeler yapılacağını söyledi.
Alan, şunları kaydetti:
"Boşanma davasının reddine dair kararın kesinleşmesinden itibaren 3 yıl içinde ortak hayatın yeniden kurulamaması durumunda eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verileceğine ilişkin hükümde yer alan süre 1 yıla indirilecektir. Çocuk izlem merkezlerinin üniversiteler tarafından da kurulabilmesine imkan tanınmaktadır. Teklifle, casusluk eylemleriyle daha etkin mücadele edilebilmesi amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda yeni bir suça yer verilecek. Devletin güvenliği ile iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işlenmesi yaptırıma bağlanmaktadır."
MUHALEFET İTİRAZ ETTİ
Komisyonda daha sonra muhalefet milletvekillerinin, teklifin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle usul tartışması açılmasına ilişkin önergeleri görüşüldü.
Önergeler üzerinde söz alan Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, teklifin "torba kanun" niteliğinde olduğunu söyledi.
Torba kanunların, hukuk devletinin belirlilik unsurunu ihlal ettiğini söyleyen Özbudun, torba kanun uygulamasından vazgeçilmesini istedi. Özbudun, "Casuslukla ilgili düzenlemede, insan haklarıyla milli güvenlik arasındaki dengenin insan hakları aleyhine bozulduğunu; casusluk düzenlemesinin anayasaya aykırı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, teklifte yer alan casusluk düzenlemesini eleştirdi.
Türkiye'deki gündemin "yenidoğan çetesi, kadına yönelik şiddet ve cezasızlık algısı" olduğunu, buna karşın iktidarın noterliklerle ve diğer alanlarla ilgili teklifi TBMM'ye getirdiğini söyleyen Bülbül, "Türkiye'nin gündemi farklı, bize getirdiğiniz gündem farklı. Etki ajanlığı yasal düzenlemesini getiriyorsunuz. Muğlak ifadelerle, fiili belli olmayan ifadelerle 'casusluk yasası' diyorsunuz. Casus olan kişi vatan hainidir. Vatan haini olan kişiye 3 yıl ceza veremezsiniz" ifadelerini kullandı.
Teklifin anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan Bülbül, düzenlemenin geri çekilmesini talep etti.
DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez ise casusluk düzenlemesini kabul etmediklerini, bu düzenlenmeye TBMM Genel Kurulundaki görüşmeler sırasında da karşı çıkacaklarını söyledi.
"KADINLARIN SOYADI HAKKINA İLİŞKİN DÜZENLEME YAPILACAK MI?"
Komisyon toplantısında konuşan EMEP Milletvekili Sevda Karaca ise "Düşman icat etmeden var olamayan iktidarın" başta gazeteciler olmak üzere tüm toplum üzerinde bir baskı ve korku yaratmak istediğini ifade etti.
Düzenleme hakkında “tam garabet” nitelemesi yapan Karaca, iktidarın kendi yarar ve çıkarına olan her şeyi tartışılmaz kılmak için herkesi casus ilan edip cezalandırmak için düğmeye bastığını, bunun kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Geçtiğimiz Meclis döneminde 9. Yargı paketi içerisine alınan kadınların kendi soyadını kullanmasına dair düzenlemeyi de gündeme getiren Karaca, torba yasada neden kadınların soyadına dair düzenleme olmadığını sordu.
Komisyon Başkanı Cüneyt Yüksel, düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclis genel kuruluna gelecek olan 9. Yargı Paketi görüşmelerinde bir önergeyle yapılacağını ifade etti.
(HABER MERKEZİ)