23 Ekim 2024 11:50

Yabancı sermayeli şirketlere kanunsuz şekilde kaynak aktarılıyor

Sayıştay raporuna göre, Turquality teşvik programı kapsamında teşvik alan şirketler yabancılara satıldıktan sonra kanunsuz şekilde teşvik almaya devam ediyor.

Fotoğraf: Ömer Fethi Gürer

Paylaş

Sayıştay, Turquality teşvik programı kapsamında kaynak aktarılan şirketlerin bir kısmının yabancı sermayeye satıldığını tespit etti. Turquality programına dahil olmak için yerli sermaye şartı aranırken, bu durumu Ticaret Bakanlığına soran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, program dahilindeki 15 şirketin en az yüzde 51’inin yabancı sermayeli olduğunun tespit edildiğini belirtti. Gürer yaptığı açıklamada “Yabancı şirketlere kaynak aktaran sorumlulardan bu ödemeler tahsil edilmelidir” dedi.

SAYIŞTAY, "YABANCI ŞİRKETLERE KAYNAK AKTARILIYOR"

Sayıştay'ın raporlarında bu programa dahil olan bazı firmaların yabancı şirketlere satıldığı ve bu satıştan sonra da destek ödemelerinin yabancı şirketlere yapıldığı tespit edildi.  Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ise, bu konuda gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapıldığı belirtilmiş olsa da, desteklerin satış sonrası geri alınıp alınmadığı konusunda bir netlik bulunmuyor.

Gürer bakanlığın açıklamasına dair, “Sayıştay denetim bulguları da bu tür satışların Bakanlıkça kontrol edilmesi gerektiğine işaret etmiştir. Özellikle yabancı şirketlere satılan firmalara verilen desteklerin devam etmesi, tebliğ ve programların amacına uygun olmadığını göstermektedir. Bakanlık, geçmişte verdiğimiz soru önergelerine yanıt olarak, Turquality desteği alan 15 Türk firmasının hâkim ortaklarının (en az %51) yabancı olduğunu açıklamıştır. Bu durum, verilen desteklerin amacına uygun kullanılmadığına dair endişeleri artırmaktadır. Ayrıca, yabancı şirketlere satılan firmalara sağlanan desteklerin ne kadarının geri alındığı veya bu süreçte ne kadar kaynağın boşa gittiği gibi kritik sorulara yanıt verilmemiştir” ifadelerini kullandı.

“ÜLKENİN BU YOLLA NE KADAR SOYULDUĞU ARAŞTIRILSIN”

Gürer, “Turquality programından yararlanıp daha sonra yabancı şirketlere satılan Türk firmalarının sayısı nedir? Bu satışlardan önce sağlanan desteklerin tutarı nedir ve bu destekler geri alınmış mıdır? Yabancı şirketlere satılan firmalara sağlanan desteklerin devam edip etmediği ve bu durumun programın amacına aykırı olup olmadığı hususu araştırılmalıdır. Türk markalarının yabancılara satılması sürecinde verilen desteklerin boşa gitmesi söz konusu mudur? Turquality programının başlangıcından bu yana Türk markalarının yabancılara satılması ve bu satış sonrasında da desteklerin devam etmesi, ciddi bir kaynak aktarımı ve amaç dışı uygulamalar şüphesini doğurmaktadır. Bu bağlamda, Turquality uygulamasının kapsamlı bir şekilde incelenmesi, özellikle yabancılara satış sonrası desteklerin devam edip etmediği ve bu süreçte ne kadar kaynağın aktarıldığının araştırılması amacıyla Anayasa'nın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılması gerekmektedir." dedi.

Gürer, yabancı şirketlere kanunsuz ödemeler yapıldığına dikkat çekerek, "Şirket satılmadan önce sağlanan destek ile satıldıktan sonra yabancı şirkete sağlanan destek tutarı toplamı ve bu şirketlerin kim olduğu, ülkemizin ne kadar bu yolla soyulduğunun kamuoyu tarafından öğrenilmesi bu araştırma ile mümkün olacaktır. Yabancı şirketlere kaynak aktaran sorumlulardan bu ödemeler tahsil edilmelidir." diye konuştu.(EKONOMİ SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan BRICS zirvesi için Kazan'a gitti

SONRAKİ HABER

NATO Genel Sekreteri Rutte: Türkiye'nin BRICS ile iş birliği egemenlik hakkıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa