23 Ekim 2024 11:50

Bahçeli'nin Öcalan çıkışı gazete manşetlerinde: Tereddütler çok, kafalar karışık

İktidar gazeteleri Bahçeli’nin sözleriyle beraber Erdoğan’ın da ‘fırsat penceresi’ diyerek destek vermesini manşetlerine taşırken, kafa karışıklığı ve tereddütler 1. sayfalara da yansıdı.

Yeni Şafak, Sabah, Hürriyet, Türkiye, Akit, Türkgün'ün 23 Ekim 2024 tarihli birinci sayfaları

Paylaş

Gözde TÜZER

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, TBMM’de, ‘Öcalan örgütü lağvettiğini DEM Parti grubunda haykırsın’ demesi ve ‘umut hakkı’ kavramıyla şartlı tahliye imasında bulunması gazetelerin manşetlerindeydi. İktidar gazeteleri Bahçeli’nin sözleriyle beraber Erdoğan’ın da ‘fırsat penceresi’ diyerek örtük destek vermesini manşetlerine taşırken, kafa karışıklığı ve tereddütler 1. sayfalara da yansıdı. “Ezber bozan açıklama”, “Sürpriz çıkış”, “Terörsüz Türkiye” manşetleri atan iktidar gazeteleri okuyucularına, bugün neden böyle bir çıkış yapıldığına dair tatmin edici bir açıklama getiremedi.

YENİ ŞAFAK KARŞI ÇIKIYOR

İktidara yakın gazeteler arasında en net şekilde ayrışan gazete ise Yeni Şafak oldu. "Öcalan'ın yeri İmralı'dır: Millet Meclis'te istemiyor” manşetiyle çıkan Yeni Şafak, Areda adlı bir şirketin yaptığını iddia ettiği ankete yer verdi. Gazete, MHP grup toplantısından hemen sonra yapıldığı öne sürülen bu ankete dayanarak; Bahçeli’nin sözlerine halkın büyük tepki gösterdiğini yazdı ve şöyle devam etti: "Öcalan ile ilgili tartışmalar Türkiye ve Irak’ta bitme noktasına gelen, Suriye’de ise hareket edemez halde bulunan terör örgütüne moral oldu. Kandil, çeşitli medya kuruluşları ile pazarlık mesajları da göndermeye başladı. ABD gibi batılı ülkelerin kontrolünde olan PKK’nın silah bırakma çağrılarına uyup uymayacağı da tartışmalı."

MHP ORGANI TÜRKGÜN’DEN BAHÇELİ’YE DESTEK

Bir diğer dikkat çeken gazete ise MHP’nin yayın organı Türkgün oldu. Gazetenin açıklamalar sonrası nasıl bir manşet atacağı merakla beklenirken gazete “Terörle yaşamaya mecbur değiliz!” dedi. Bahçeli’nin sıkılmış yumruklu bir fotoğrafını kullanmayı tercih eden gazete ayrıca “Bu sıkılmış yumruk kimin başına inecek bekleyin…!” ifadelerine yer verdi. Gazetenin başyazarı Yıldıray Çiçek ise Bahçeli’nin açıklamalarını değil Fethullah Gülen’in ölümünü yazmayı tercih etti.

Eski Hazine ve Maliye Bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak'ın abisi ve Turkuvaz Medya Grubu'nun CEO'su Serhat Albayrak’ın gazetesi Sabah ise Erdoğan’ın sözlerini manşetine taşıyarak "Terörsüz Türkiye için tarihi fırsat” dedi. Bahçeli’nin sözlerini ise “Teröristbaşı Meclis’e gelsin silah bıraktığını ilan etsin” diyerek gördü.

‘EZBER BOZAN’, ‘SÜRPRİZ ÇIKIŞ’

Türkiye gazetesi “Bahçeli’den ezber bozan açıklama, Sürpriz İmralı çıkışı” manşetini kullandı. Gazete Bahçeli’yi “Yaptığı açıklamalarla yakın dönem Türk siyasetinin dengelerini değiştiren MHP Lideri Devlet Bahçeli” olarak tanımladı. Gazetenin sürmanşetinde ise Erdoğan’ın “Terörsüz bir Türkiye’yi inşa edelim” sözleri yer aldı.

Demirörenlerin Hürriyet’i “Bahçeli’den Öcalan’a tarihi çağrı, Gel Meclis’te ilan et” diyerek Bahçeli’nin sözlerini manşete taşıdı. Gazete hemen yan tarafta ise Erdoğan’ın “Terörün olmadığı bir Türkiye inşa edelim” sözlerine yer verdi.

Akşam gazetesi Erdoğan’ın “Hedefimiz terörsüz Türkiye” sözlerini manşetini taşırken hemen yan tarafta Bahçeli’nin açıklamalarına yer vererek “Bahçeli adres verdi: İmralı ve DEM” dedi.

Karar “Öcalan’ı Meclis’te konuşmaya çağırdı, Bahçeli süreci”, Milliyet “Bahçeli’den ezber bozan çıkış, tarihi çağrı”, Akit “Bahçeli’den tarihi çağrı”, Posta “Bahçeli’den ezber bozan öneri, Öcalan gelsin TBMM’de konuşsun” manşetlerini kullandı.

SOMUT ADIMLARA DAİR SORULAR

Gazetemiz Evrensel “Laf var, somut adım yok, Mecliste Öcalan ve Kürt sorunu gündemi” manşetiyle bayilerdeydi. Evrensel alt başlığında ise yaşananları şöyle aktardı: “Meclis açılışında ‘tokalaşma’ ile başlayan belirsiz ‘süreç’ üç haftayı geride bırakırken, dün Bahçeli’nin Öcalan’ın tecridine yönelik sözleri geldi. iktidarın hem içeride hem bölgedeki ekonomik-politik sıkışmışlığı ve hiçbir somut adım atılmaması nedeniyle, söylenenler inandırıcı bulunmuyor.”

BirGün gazetesi de benzer bir soruyla bayilerdeydi. “Kırmızı çizgiden kırmızı halıya neden geçildi? Nereye varmak istenmektedir!” manşetiyle çıkan gazete haberinde “Salıdan salıya ‘el artırma’ hamleleriyle bir yandan kamuoyu yoklanırken diğer yandan sürecin rotası çiziliyor” dedi.

Cumhuriyet ise “Bahçeli’nin ‘Öcalan terörün bittiğini Meclis’te ilan etsin’ çıkışına Özel’den yanıt: Erdoğan planı kötü kokuyor” manşetinde CHP Lideri Özgür Özel’in sözlerine yer vermeyi tercih etti.

ULUSALCILAR TEPKİLİ

Ulusalcı gazetelerin manşetleri ise tepkiliydi. Sözcü “Bahçeli, öyle bir çağrı yaptı ki; Türkiye inanamadı, Fena açıldılar” manşetini kullandı ve “Siyasette kıvraklığın tarihi yazıldı. MHP lideri, İmralı sakinini konuştuğu kürsüye çağırdı. AKP sessiz kaldı. CHP, ‘Gözyaşı böyle dinmez’ dedi” ifadelerine yer verdi.

Yeni Çağ “Bahçeli’nin zikzaklarına yetişmek artık imkansız!” ve Aydınlık “Bu ne cüret, bu ne pervasızlık” dedi.

ÖNCEKİ HABER

NATO Genel Sekreteri Rutte: Türkiye'nin BRICS ile iş birliği egemenlik hakkıdır

SONRAKİ HABER

Diyarbakır "çözüm" tartışmasına ne diyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa