23 Ekim 2024 13:26

Tek kişilik hücrede tutulan ağır hasta mahpus Fevzi Arslan’ın durumu Meclis gündeminde

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren Adana Suluca Y Tipi Kapalı Cezaevi'nde tekli hücrede tutulan ve tedavisi engellenen ağır hasta mahpus Fevzi Arslan’ı Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde ağır hasta mahpus Fevzi Arslan’ın durumunu sordu.

Önergesinde, Adana Suluca Y Tipi Kapalı Cezaevi'nde tekli hücrede tutulan ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) ağır hasta mahpuslar listesinde yer alan Fevzi Arslan’ın ciddi sağlık sorunları yaşadığını belirten Eren; “6 Haziran 2024 tarihinde baş ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırılan Arslan’a yapılan tetkiklerde beyin erimesi tespit edilmiş ve doktorlar tarafından kendisine 2 yıl ömür biçilmiştir. Bu hastalığın, Arslan’ın 2018 yılında maruz kaldığı elektrikli işkencenin ardından oluşan beyin pıhtılaşmasının zamanında müdahale edilmemesi sonucunda geliştiği düşünülmektedir” dedi.

Arslan’ın şiddetli baş ağrısı, unutkanlık ve uyuyamama gibi belirtiler yaşadığını, gündüzleri hiç uyuyamadığını ve başını duvarlara vurma isteğiyle kıvranacak derecede acı çektiğini ifade ettiğini dile getiren Eren şunları söyledi; “Bel ağrısından dolayı sünger yatak üzerinde uyuyamayan Arslan, yerde beton üstünde gazete ve battaniye sererek yatmak zorunda kaldığını, ancak bu durumun bel ağrılarını daha da artırdığını belirtmektedir. Ortopedik yatak talebi, bu sağlık sorunlarının hafifletilmesi için zorunlu bir ihtiyaçtır. Ancak, cezaevi idaresi bu talebi karşılamamış ve tedavi hakkını göz ardı etmiştir.

Ayrıca, Arslan, ağız içi arama dayatmasını kabul etmediği için hastaneye sevkinin yapılmadığını belirtmekte, bu insan onuruna aykırı uygulamanın mahkumlar üzerinde baskı aracı olarak kullanıldığını dile getirmektedir.”

FEVZİ ARSLAN’IN CEVAPLANDIRILMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

  • Adana Suluca Y Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri için bakanlık olarak bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu soruşturma hangi kapsam ve içerikte yürütülmektedir. Başlatılmamış ise gerekçesi nedir?
  • Fevzi Arslan’ın yaşadığı şiddetli baş ağrısı, unutkanlık, bel ağrısı ve diğer sağlık sorunlarına rağmen ortopedik yatak talebinin karşılanmaması, cezaevinde tedavi hakkının ihlal edildiği anlamına gelmez mi?
  • Ağız içi arama dayatmasını kabul etmediği için Fevzi Arslan’ın hastaneye sevk edilmemesi, anayasal haklarına ve insan onuruna aykırı bir uygulama değil midir? Bu uygulamanın kaldırılması için Bakanlığınızca bir adım atılacak mıdır?
  • Fevzi Arslan’ın sağlık durumu ve kendisine 2 yıl ömür biçilmesi nedeniyle infazının ertelenmesi ve kalan ömrünü dışarda geçirmesi için bakanlık olarak sorumluluk alacak mısınız?
  • Fevzi Arslan’ın durumunda olduğu gibi, son dönemde siyasi mahpuslara yönelik artan hak ihlalleri, tecrit uygulamaları ve sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkının kısıtlanması ile ilgili bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?
  • Adana Suluca Y Tipi Kapalı Cezaevi'nde yaşandığı iddia edilen intihar vakaları ve diğer ölümler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Cezaevlerindeki bu tür olayların kamuoyuna duyurulması ve şeffaf bir şekilde incelenmesi sağlanacak mıdır?
  • Cezaevlerinde ağız içi arama uygulamasının ulusal ve uluslararası insan hakları hukuku açısından değerlendirilmesi yapılmakta mıdır?
  • Cezaevlerinde sağlık hizmetlerinden faydalanamayan mahpus sayısı kaçtır? Bu kişilerin sağlık durumlarının kötüleşmesine dair bir raporlama yapılmış mıdır? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İşitme engelli Nihal'in cinayet şüphelisi, suçu birlikte yaşadığı kadına attı

SONRAKİ HABER

Müsavat Dervişoğlu Devlet Bahçeli'ye idam ipi fırlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa