23 Ekim 2024 13:53

SES İzmir: Vergide adalet talebimizi sürdüreceğiz

SES üyesi sağlık emekçileri, İzmir’de vergide adalet talebiyle gerçekleştirdikleri basın açıklamalarının 33. haftasında vergi dilimlerinin yüzde 15’te sabitlenmesi çağrısını yineledi.

Fotoğraf: Kenan Çetin/ EVRENSEL

Paylaş

SES İzmir Şubeleri 33 haftadır gerçekleştirdiği vergide adalet eylemini bugün de Buca 7 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde gerçekleştirdi. Basın açıklamasını SES İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Havva Akcan okudu. Yenidoğan Çetesi’ne değinerek sözlerine başlayan Akcan, “Sağlığın kar alanı haline getirildiği, sağlıktan yüksek paralar kazanmak amacıyla bebeklerin yaşam hakkına kasteden çetelerin adeta sağlık hizmetini yönettiği sağlıksızlık ortamında, olanca gücüyle sağlık hizmeti sunan, şifa dağıtan, can kurtaran sağlık emekçileri olarak oldukça üzgünüz ve kaygılıyız. Sağlık hizmetlerini metalaştıran, piyasa koşullarıyla, rekabete dayalı sağlık hizmeti tercihini sürdüren hükümet, yolsuzluklara, hırsızlıklara, insan sağlığını hiçe sayan çeteleşmeye zemin hazırlamıştır” dedi. Akcan ardından “Sağlık şirketlerine, giderek yoksullaşan emekçi halktan, dolaylı vergilerle çalışanlardan alınan yüksek vergilerle toplanan paraları akıtmaktan kaçınmayan, bu sağlık şirketlerini doğru dürüst denetlemeyen hükümet toplumun haklı infialini dindirmek için kendi sorumluluğunu örtbas telaşıyla hastaneleri kapatarak, emeğiyle geçinen yüzlerce sağlık çalışanını mağdur etmiştir” ifadelerini kullandı.

"YOKSULLUK ARTIYOR"

“Vergi Denetleme Kurulu(VDK),2023 ve 2024 yıllarında hacmi yaklaşık 4 milyar liraya ulaşan farklı marka ve modellerdeki gerçek veya imitasyon binlerce saat için vergi ödenmediğini açıklamış, vergi toplamada yılların adaletsizliğini ortaya koymuştur” diyen Akcan, “Ancak vergide adaleti sağlamak için çalışanlardan kesilen yüksek vergilerden ve yoksul halktan kesilen dolaylı vergilerden hiç söz etmeyen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ’Vergide adaleti sağlamak için en önemli konu kayıt dışılıkla mücadeledir’ demeçleriyle yarattığı algının toplum üzerine bir etkisi, gerçekliği kalmamıştır” diye ekledi. Yoksulluğun arttığını belirten Akcan İstanbul Planlama Ajansı’nın yayınladığı raporu dile getirerek, “İPA’nın yayınladığı raporda ; İstanbulluların yüzde 62,5’inin evlerini istedikleri sıcaklığa getiremedikleri, yüzde 61,7’sinin bir kıyafet ihtiyacı olduğunda yenisini alamadığı, yüzde 34’ünün taze sebze/meyveye günlük olarak erişemediği, yüzde 58’1’inin ise iki günde bir et, tavuk ya da balıktan oluşan yemek yiyemediği dile getiriliyor. Raporun ilettiği istatiksel oranlara göre, toplumun yeterli ve dengeli beslenmediği, ısınamadığı, giyinemediği gibi temel yaşamsal ihtiyaçlarını gidermekte bile zorlandığı anlaşılmaktadır” dedi.

"VERGİDE ADALET TALEBİ YÜKSELİYOR"

Vergide adalet talebinin giderek arttığını ekleyen Akcan, “TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 20 Ekim 2024 tarihinde konfederasyonun ‘Zordayız Geçinemiyoruz’ adıyla düzenlediği mitinginde yaptığı  ‘Vergi konusunda çalışanlar lehine düzenleme yapılmasını istiyoruz. Bundan 40 yıl önce ilk vergi dilimi asgari ücretin 14 katıydı. Şu anda 110 bin lira. Bir an evvel yüzde 15'e sabitlesinler. Vergide adalet istiyoruz’ konuşmasında çalışanların vergide adalet taleplerinin giderek yükseleceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Son olarak adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşılık her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi taleplerini yineleyen Akcan, eylemlerini talepleri karşılanana kadar sürdüreceklerini ifade etti.(İzmir/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Oyuncu Tekin Temel hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Mardin Artuklu’da 5 kişinin öldürülmesi davasında ağırlaştırılmış müebbet talebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa