25 Ekim 2024 12:54
Son Güncellenme Tarihi: 25 Ekim 2024 14:05

Pezeşkiyan: BRICS görüşmeleri uygulanırsa, ABD komplosu etkisiz hale gelir 

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, "BRICS'te yapılan konuşmaların hayata geçirilmesiyle ABD komplolarının etkisiz hale getirileceğini" söyledi.

Fotoğraf: İran Cumhurbaşkanlığı

Paylaş

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, BRICS zirve toplantısında yapılan konuşmaların hayata geçirilmesiyle ABD komplolarının etkisiz hale getirileceğini söyledi.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Pezeşkiyan, BRICS zirvesi sonrası Tahran’a dönüşünün ardından toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Pezeşkiyan, “BRICS zirvesindeki görüşmeler uygulanırsa ABD ve ortaklarının komplosu etkisiz hale gelecektir” dedi. ABD’nin uyguladığı ekonomik yaptırımlara değinen Pezeşkiyan, “BRICS, ABD’nin dolar konusundaki tek taraflılığına karşı koymayı amaçlıyor çünkü bu ülke istediği ülkeye istediği zaman yaptırım uyguluyor ve dünyanın ekonomik sorunlarını daha da artırıyor” ifadelerini kullandı.

NY TIMES: İRAN OLASI İSRAİL SALDIRISINA YANIT HAZIRLIYOR

New York Times’ın perşembe günü telefonla görüştüğü dört İranlı yetkiliye dayandırdığı haberine göre İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkenin silahlı kuvvetlerine İsrail’in olası bir saldırısına karşılık vermeye hazırlanmalarını söyledi. Habere göre, “İran’ın misillemesinin kapsamı büyük ölçüde İsrail’in saldırılarının şiddetine bağlı olacak”.

İkisi Devrim Muhafızları Ordusu mensubu İranlı yetkililer New York Times’a isimlerinin gizli kalması koşuluyla konuştular. Gazetenin haberine göre şu ifadeleri kullandılar:

“İsrail’in bu ayın başlarında İran’dan gelen füze yağmuruna karşılık olarak düzenlediği saldırılar geniş çaplı hasara ve yüksek can kaybına yol açarsa, İran misilleme yapacaktır. Ancak İsrail saldırısını birkaç askeri üs ve füze ve insansız hava aracı depolayan depolarla sınırlarsa İran hiçbir şey yapmayabilir.”

Yetkililer, Hamaney’in İsrail’in petrol ve enerji altyapısını ya da nükleer tesisleri vurması ya da üst düzey yetkililere suikast düzenlemesi halinde kesin bir karşılık verilmesi talimatı verdiğini söyledi.

Ayrıca “İsrail’in büyük bir zarar vermesi halinde, 1000’e kadar balistik füzenin fırlatılması; İran’ın bölgedeki vekil militan gruplarının saldırılarını arttırması; Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemilerin ve küresel enerji kaynaklarının akışının kesintiye uğratılması gibi yanıtların düşünüldüğü” de gazeteye yapılan yorumlar arasında. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi Onur Yürüyüşü davasında 2 yıl sonra beraat

SONRAKİ HABER

Antakya Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu: En İyi Film "Derun"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa