27 Ekim 2024 07:30

Evrensel'in manşeti | "Şimşek" belediyelerde

37 belediyede TİS görüşmeleri aylardır sürüyor. CHP’li ve AKP’li belediyelerde "tek tip" sözleşme dayatılırken; "Teklifler bütçeye göre yapılıyor" savunması boşa düşüyor.

Fotoğraf: Murat Uysal/Evrensel

Paylaş

37 belediyede toplu iş sözleşme görüşmeleri aylardır sürüyor, işçilerin talepleri karşılanmıyor. CHP’li ve AKP’li belediyelerde "tek tip" sözleşme dayatılırken; "Teklifler bütçeye göre yapılıyor" savunması boşa düşüyor. Ücretleri bastırmaya dayalı Şimşek programı belediyelerde de hayat bulurken, grev kararı alan belediye sayısı artıyor.

GREV YAYILACAK

Toplamda 50 bini aşkın işçiyi ilgilendiren TİS süreci, birçok belediyede, "ücret zammı" konusunda tıkandığı için grev aşamasına geldi. Şimdiye kadar İstanbul’da ve İzmir’de 4’er ilçe belediyesine grev kararı asıldı. "İşveren" sendikaları olarak CHP’li belediyelerde SODEMSEN, AKP’lilerde MİKSEN’in tutumu grevin yayılacağına işaret ediyor.

BÜTÇE YALANI

İşçilerin taleplerini karşılamayan yönetimlerin savunması aynı: "Belediyenin bütçesini işçilere mi ayıralım." Soralım o vakit, "Kadıköy Belediyesinin 2025 bütçesi 2022 yılına göre yüzde 700 artacak! Peki ya işçilerin ki?" "Bütçe" söylemi işçinin ekmeğine saldırının mazereti! Kasa kimin için boşaltılıyorsa onlardan kısılsın. 

KÖLE MİNNETİ

Çöpte, kanalda, parkta, yolda, kaldırımda çalışan işçilerin "iş verdi" diye belediye başkanına minnet etmesi beklenemez. Bir belediye başkanının işe aldığı işçilerden "itaatle" çalışmasını beklemesiyle herhangi bir patronun fabrikasında köylülerini çalıştırmak istemesindeki amaç aynıdır. Siyasi aidiyetle de bölünmemeli. 

ÖĞRETEN TARİH

Belediye işçilerinin mücadele tarihi önemli deneyimler barındırıyor. İşçilerin ekmek mücadelesinde önemli kazanımlar elde etmesini sağlayan, 11 Ağustos 1992 tarihinde  Hürriyet gazetesinin “Kaldırın şu pisliği” başlığıyla taşıdığı İBB grevi işçilerinden Ali Demir deneyimlerini anlattı. 

KAYNAYAN KAZAN: BELEDİYELERDE ARTARAK SÜREN MÜCADELELER ve GÖSTERDİKLERİ

Tüm belediye emekçileri olarak "eşit işe eşit ücret" ve "insanca yaşam koşullarında bir çalışma hayatı" başta; taleplerimiz etrafında birleşik bir mücadeleyi başarmaktan başka yolumuz yok!

SERMAYE TÜM GÜÇLERİNİ EMEKÇİLERE KARŞI SEFERBER EDERKEN SENDİKALAR NE YAPIYOR?

Geçen hafta Ankara’da yüz binden den fazla işçinin katıldığı son yılların en büyük işçi mitinginde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “İşçiler 18 bin olsun yılda iki kez  zam yapılsın dediler, aynısını ülkeyi yönetenlerin önüne koyduk. Aynısını bu sene de yapacağız” diyerek geçen yıl hiç etkisi olmayan tutumu bu yıl da sürdüreceklerini biraz da övünerek savunuyor.

GREV HAKKINI KULLANMANIN YOLU

Hükümetlerden polis ve jandarmaya kadar iktidar gücünü elinde bulunduranlar, hatta yargı, haklara saygı göstermek, hak ve özgürlükleri geniş yorumlamak bir yana elinden geldiğince yok sayma çabası içerisinde. Aynı zamanda anayasal hakların korunması ve kullanılabilmesini kolaylaştıracak yasal düzenlemelerde de önemli sıkıntılar var.

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da binlerce kişi “barış” talebiyle yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa