27 Ekim 2024 20:30

Kız çocukları futbolda: Mücadeleleri sahaya girmeden başlıyor

Berçem, Ela, Azra, Eda ve nicesi...Hepsi hayalleri olan ortaokul çağındaki çocuklar. Okulları biter bitmez kulübün yolunu tutuyorlar. Birçoğu Süper Lig kadın futbol takımlarında oynamanın hayal ediyor

Fotoğraf: Aliye Ceylan/Evrensel

Paylaş

Aliye CEYLAN
İzmir

Kız çocukları, ülkemizde ve dünyada en popüler spor dalı olan futbolda çok yer bulamıyor. Ancak son zamanlarda kadın futbol takımlarının kurulması ve başarı elde etmesiyle birlikte kadın futbol takımlarının görünürlüğü arttı. İzmir’in Çiğli ilçesine bağlı Harmandalı Mahallesi’nde kurulan Harmandalı 35 Gençlik ve Spor Kulübü de bunlardan biri. Emekçi mahallelerden biri olan Harmandalı’da çocukların okul haricinde sosyal etkinliklere katılmasını ve gelişimini sağlamak için Devrim Yaşar Özden ve Cengiz Sevgilioğlu tarafından kurulan bu spor tesisinde kız futbol takımı ve antrenörleriyle konuştuk.

"AİLEMİ İKNA EDEREK FUTBOLA BAŞLADIM"

Berçem, Ela, Azra, Eda ve nicesi...Hepsi cıvıl cıvıl, birbirinden farklı hayalleri olan ortaokul çağındaki çocuklar. Okulları biter bitmez mahallelerindeki kulübün yolunu tutuyorlar. Birçoğu Süper Lig kadın futbol takımlarında oynamanın hayalini kuruyor. Ne zaman futbola merak sardıklarını ve nasıl başladıklarını sorduğumda diğer arkadaşlarından ya da okulda oynayan erkek çocuklardan gördüğünü söylüyorlar. Konuştuğumuz çocuklardan biri olan Eda ailesini kendi ikna ettiğini söylüyor; “Benim çevremdekiler çok sıcak bakmadı, voleybol, boks, yüzme falan yaptım. Hatta lisanlı yüzücüydüm. Ama futbola merak sardım. En son ailemi ikna ederek futbola başladım”.  Azra ise, “Benim babam olumsuz buldu. Neden kız sporuna gitmiyorsun erkek sporuna gidiyorsun dedi, annem destekledi. Ben lisanlı basketbolcuydum. Sonra futbola geçiş yaptım. Buradaki hocalarımın emeği çok büyük” diyor.

Konuştuğumuz her kız çocuğu sporun cinsiyetinin olmadığını ve isterlerse diğer kız arkadaşlarının da futbola başlayabileceğini vurguluyor.

Kız futbol takımı

"FİZİKSEL İMKANLARIMIZI İYİLEŞTİRMEMİZ GEREKİYOR"

Kuruluş amaçlarının çocukları spora yönlendirip kötü alışkanlıklardan uzak tutmak olduğu söyleyen Antrenör Devrim Yaşar Özden, “Bu mahallenin çocuklarının savrulup gitmesini engellemek amaçlarımızdan biri. Bu 3 yıllık süreçte aileler ilk başta çocuklarını yollamak konusunda çekimser kalsalar da sonrasında güvenleri arttı. Bunun yanı sıra kadın voleybol takımının dünya çapındaki başarısı, Süper Lig’de kadın futbol takımlarının kurulması spordaki kadın temsiliyetini arttırdı. Biz de bu gayeyle kız çocuklarından oluşan bir futbol takımı kurduk” diye anlatıyor. Ekonomik açıdan dezavantajlı mahallelerden biri olduklarını söyleyen Özden, “Fırsat olarak diğer kulüplerle eşit değiliz aslında, biraz bu konuda arkada kaldık. Şu an da Çiğli’de tek kız futbol takımı bizimki. Sivil toplum kuruluşlarından ve özellikle ilçe belediyemizden daha çok destek görmek istiyoruz. Özellikle kız çocuklarımız için fiziksel imkanlarımızı geliştirecek birçok şey yapılabilir. Belediyenin tesisini kullanıyoruz ancak sahamız çok eski bu yüzden çocuklarımızın çoğu oynarken yaralanıyor. Soyunma odaları, tuvaletler her açıdan eksik bir tesise sahibiz. Krampon gibi en temel ihtiyaçlarımızı temin edemiyoruz. Tüm bu imkansızlıklara rağmen yarışmacı gruplara girmeye başladık, performans sporcuları yetiştirdik. 300’ün üzerinde sporcu yetiştiriyoruz” diye eksiklerini anlatarak yetkililere sesleniyor.

"ÇOCUKLARIN RAHAT HİSSEDECEĞİ TESİSLER OLUŞTURULMALI"

Kulübün kurucu antrenörlerinden Cengiz Sevgilioğlu ise kadınların da kendilerini bu alanda temsil etmesinin önemli olduğuna dikkat çekerek, “Dünya genelinde futbola bu kadar yatırım yapılıyorken yerellerde bu desteği görememek kötü oluyor. İzmir gibi bir büyük şehirde kadın futbol takımlarının sayısı bir elin beş parmağını geçmiyor. Özellikle kız çocuklarını spora yönlendirmek daha zor. Çocukların ve ailelerin rahat hissedebileceği, güvenebileceği temiz tesisler ve organizasyonlar oluşturmak gerekiyor. Bunun için de devletin teşviki ve sponsorlukların gelişmesi çok önemli. Bunları başarabildiğimiz ölçüde insanların katılma talebi artar ve biz de kendimizi daha ileriye taşırız” diye belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Yılmaz Güney'in yaşamı sahnede | ‘Topluma dokunan birini anlatmaya çalıştık’

SONRAKİ HABER

TİP'ten "yenidoğan çetesi" protestosu: Çetenin başı AKP ve MHP’dir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa