Hacettepe Üniversitesinde kadınlar forumda buluşuyor: Birlikteliğimiz güçlenmeli
Üniversiteli Kadın Forumu öncesi Evrensel'e yazan Beytepe Kız Öğrenci Yurdu öğrencisi, deneyimlerini ve kadın öğrencilerin sorunlarını anlattı.
Fotoğraf: Evrensel
Beytepe Kız Öğrenci Yurdundan bir öğrenci
Ankara'daki üniversitelerin kadın çalışmaları toplulukları ile düzenlenen “Üniversiteli Kadın Forumu” ODTÜ Mezunlar Derneğinde gerçekleşecek.
Foruma az zaman kala Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kız Öğrenci yurdunda kalan kadınlarla sohbet ettik. Bir kadın öğrenci olarak yurtta yaşamayı tarif ederken yurt öğrencileri olarak foruma katılmanın gerekliliklerini konuştuk.
Sohbetimize Zeren Ertaş'ı anarak başladık. Zeren Ertaş'ın ölümünden sonra Hacettepe'de en hızlı bir araya gelen ve ilk eylemleri başlatan yurt, Hacettepe Kız Öğrenci yurduydu. Zeren'in ölümünün ardından geçen bir yılda ne değiştiğini sorduğumuzda kadınların cevaplarının birbirine çok yakın olduğunu gördük. Yapılan eylemler, gösterilen irade sayesinde yurttaki eksiklerin biraz da olsa giderildiğini ama hâlâ yeterli olmadığını aktardılar. Bir kadın öğrenci yaşadığı yurtta yıllarca tartışma konusu olan, 2 lirayken 5 liraya çıkarılan çamaşır yıkama ücretlerinin eylemler sonrasında tamamen kaldırıldığının altını çizdi.
Birlikteliğin bize gösterdiği, olumlu değişimin olduğu ancak yeterli olmadığında herkes hemfikirdi. Sohbetimiz birlikteliğin daha çok güçlenmesi ve kalıcılaşması gerektiğini düşündürdü.
Hacettepe kız yurdunun yanında yer alan erkek yurdunda bir öğrencinin odasında darbedilmesi ile beraber okul yönetiminin bir açıklama dahi yapmadığını dile getiren kadınlar şiddetin yaygınlaştığı bir kampüste kendilerini güvensiz hissettiklerini söylediler. Erkek yurdunda bu şiddeti uygulayan gerici grupların kız yurduna dahi girmesinden endişe ettiklerini, güvenliklere de yönetime de bir güvenlerinin kalmadığını ifade ettiler. Kampüs içi ışıklandırmanın azlığı, kadınların sesini çıkardığı eylemde hedef haline gelmesi, en son erkek yurdundaki şiddet olayı ve bunların tümü yurt öğrencileri için güvenli kampüs talebini öne çıkardı. Yurtta sohbet ettiğimiz, odasının kapısını çaldığımız öğrencilerin azımsanmayacak bir kısmı hafta sonu çalıştığı için vakit bulup foruma gelemeyeceğinden de bahsetti. Artan yurt ve yemekhane zamları, yaşam pahalılığı karşısında ailesinin eline bakmak istemediğini söyleyen kadınlar bir işte çalışmanın ailesinin maddiyat üzerinden kurmaya çalıştığı baskıyı biraz da olsa püskürttüğünü ifade etti.
Ankara'nın hemen her yerinde yurtta kalan öğrencilerin benzer sorunlarla boğuştuğunu, kiminde ileri kazanımları yaratan birliktelikten kiminde kazanımları gerileten uygulamalardan bahsedebileceğimizi söyleyip düzenlen Kadın Forumu'nda bu deneyimlerden öğrenmenin altını çizdik. Hacettepe Kız Yurdu öğrencileri olarak Zeren Ertaş eylemlerinden kadın cinayetleri eylemine kadar biriktirdiğimiz deneyimleri konuştuk. Foruma birlikte gidip bu deneyimlerle düşünmenin yurtta yaşayan kadın öğrencileri sorunları etrafında birleştirmek için harekete geçirici yanlarını açtığımızda foruma gelemeseler de yurtta bir şeyler yapmak istediklerini heyecanla ifade ettiler. Yurt ve kampüs yaşamı ile ilgili en çok çözüme kavuşturmak istedikleri gündemler hijyenik yurt ve yemekhane ortamının oluşturulması, zamların kaldırılması ve şiddetin son bulmasıydı.