EŞİK ve İstanbul Barosundan kadının soyadı düzenlemesi için çağrı
AYM’nin eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal ettiği evli kadına erkeğin soyadı dayatması yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. EŞİK ve İstanbul Barosu meclise çağrı yaptı.
Eşitlik için Kadın (EŞİK) Platformu ve İstanbul Barosu mecliste görüşülecek olan kadının soyadı düzenlemesine ilişkin milletvekillerine çağrı yaptı.
EŞİK, kadının evli olduğu erkeğin soyadını zorunlu kılan düzenlemenin yarın meclis genel kurulunda görüşüleceğini hatırlatarak milletvekillerine bu hukuksuzluğa hayır deme çağrısı yaptı. Yasadaki eski düzenlemenin Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından eşitlik ilkesine aykırı bulunarak iptal edildiğini hatırlatan; iktidarın iptal edilen ‘Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır’ şeklindeki düzenlemenin aynısını ufak rötuşlarla meclise teklif olarak getirdiğini belirten EŞİK, “Bu sadece hukuk tanımazlık değil, aynı zamanda anayasal eşit yurttaşlık ve ailede eşitlik haklarına yeni ve ağır bir darbe daha vurmak demek” dedi.
Milletvekillerine çağrı yapılan açıklamada, “Soyadı dayatmasına alet olmayalım. Yasama adı altında işlenmekte olan suça ortak olmayalım. Sayısal çoğunlukla Anayasa Mahkemesi kararını çiğneyecekleri, hukuku ayaklar altına alacakları genel kurulda oylamaya katılmayalım” denildi.
İSTANBUL BAROSUNDAN MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI
Milletvekillerine kadının soyadının kullanılmasına engel olunmaması çağrısı yapan İstanbul Barosu meclise anayasaya saygı duyma çağrısı yapıldı.
Kadınların evlendikten sonra da kendi soyadlarını kullanma haklarına ilişkin vermiş oldukları mücadeleler sonucu Anayasa Mahkemesinin kararıyla iptal ettiği Medeni Kanundaki “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır” düzenlemesini öngören 187. Maddesi’nde Anayasa Mahkemesinin iptal gerekçesine aykırı bir şekilde 187. Maddesinin 1. Cümlesinin “yeni” bir düzenleme adı altında iptal edilen eski hali ile birebir aynı şekilde eklendiğini ifade eden İstanbul Barosu kadınların evlendikten sonra doğumla kazandıkları soyadlarını tek başlarına kullanamamalarının başta anayasanın eşitlik ilkesi ve ayrımcılık yasağına, ailede eşitliği düzenleyen 41. maddesine ve Türkiye’de yürürlükte olan Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesine aykırı olduğuna dikkat çekildi.
Anayasa hükümlerinin yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralları olduğu hatırlatılan açıklamada, “Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Medeni Kanun 187. Maddesinin hükmü ile bire bir aynı hali ile yeniden yasallaştırılmaya çalışılması karşında tüm milletvekillerini Anayasa’nın 81. Maddesi gereği içmiş oldukları milletvekili andına bağlı kalarak kadınların doğumla kazandıkları soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabilmeleri için Anayasa Mahkemesi Kararı doğrultusunda davranmaya davet ediyoruz” çağrısı yapıldı. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et