04 Kasım 2024 22:32

Aile hekimleri ve sağlık çalışanlarından tepki: "Eziyet yönetmeliği geri çekilsin"

Muğla ve Mersin'de, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Kasım 2024 itibariyle yürürlüğe giren, yeni yönetmeliğin geri çekilmesi için çağrı yapıldı.

Fotoğraf: Övgü Yıldız

Paylaş

Övgü YILDIZ

Muğla’da Sağlık Bakanlığının aile hekimliği sistemine yönelik yeni yönetmeliğine tepki göstermek için TTB Muğla Şube, Muğla Aile Hekimleri Derneği, Muğla Aile Sağlığı Çalışanları Derneği, SES Muğla Şube, BDS Muğla, Genel Sağlık-İş Muğla Şube ve Birlik Sağlık Sen Muğla Şube üyeleri bir araya geldi. Basın açıklaması, Muğla Tabip Odası Yürütme Kurulu üyesi Ahmet İpek tarafından, Muğla İl Sağlık Müdürlüğü binası önünde yapıldı.

Açıklamada, yeni yönetmeliğin sadece sağlık çalışanlarını değil, aynı zamanda 85 milyon vatandaşı da olumsuz etkilediği vurgulandı. Ahmet İpek, yönetmelikte zorunlu hasta takibi gibi bilim dışı uygulamalar bulunduğunu ve bu durumun, bebek, çocuk, gebe ve yaşlılara yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini aksatacağını belirtti. Sağlıklı bireylerin gereksiz şekilde doktor kontrolüne zorlanmasının kaynak israfına yol açacağını ve iş gücü kaybı yaratacağını ifade eden İpek, bu uygulamaların sağlık harcamalarını da artıracağını söyledi.

Yönetmeliğin hekimlerin bilimsel meslek anlayışına aykırı olduğunu vurgulayan İpek, “Hastalarımıza ihtiyaç duydukları tedaviyi sunmakta engelleniyoruz. Hedef puan uygulaması nedeniyle mesleki güvenliğimiz tehlikeye atılıyor,” dedi. Ayrıca, yönetmelik nedeniyle istifa eden meslektaşları olduğunu belirtti.

Basın açıklamasında, son dönemde ortaya çıkan "yeni doğan çetesi" skandalına da değinen İpek, bakanlığın bu skandalın sorumluluğunu almak yerine sağlık çalışanlarına baskı yaparak gündemi değiştirmeye çalıştığını söyledi. 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma eylemi yapılacağı duyurularak, bu süreçte mücadeleye devam edileceği belirtildi. 


MERSİN

Mahsun KILIÇ

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi ve Mersin’de görevli aile hekimi Dr. Ali Akpınar, “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yani “Eziyet Yönetmeliğinin” geri çekilmesi gerektiğini vurgulayarak, vatandaşlarımızın da hekimlerin ve aile sağlığı merkezleri çalışanlarının 3 günlük eylemini anlayışla karşılayacağını ve aile hekimliği sistemine sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Kasım 2024 itibariyle yürürlüğe giren, tüm sağlık meslek örgütlerinin karşı çıktığı “Eziyet Yönetmeliği”nin geri çekilmesi için çeşitli eylem ve etkinliklerle tepki gösteren sağlık emekçileri, yönetmeliğin geri çekilmesi talebinde bulunarak 3 gün boyunca aile sağlığı merkezlerinde iş bırakma eylemi yapacak.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan aile hekimi Dr. Ali Akpınar, yürürlüğe giren yönetmelikte sağlık emekçileri ve vatandaşların olumsuz yönde etkileneceğinin altını çizerek, “Halkımızda en az bizim kadar bu yönetmelikten olumsuz yönde etkilenecektir.  O yüzden halkımız ile sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirecek ve zaten artan sağlıkta şiddet olayların daha da artmasına neden olacak maddeleri içeren, bizlerin meslek onurunu zedeleyen, özlük haklarımızı yok sayan bu yönetmeliğe karşı tepkimizi göstermek için 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakıyoruz” dedi.

Aile hekimlerinin ve meslek örgütlerinin, eziyet yönetmeliği olarak nitelediği ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 30 Ekim 2024’te Resmi Gazete’de yayımlandı. Aylardır 1 Kasım’da yürürlüğe girecek yönetmeliğin bilimsel temellerden uzak olduğuna dikkat çeken aile hekimleri, formüllerle, puanlarla muayene sayısına dayalı teşvik ödemesinde ısrar edilmesinin koruyucu sağlık hizmetlerinin amacına aykırı ve halk sağlığına zararlı olduğuna dikkat çekti.

“ASM’LER YETERİ KADAR YOK”

Mersin Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi aile hekimi Dr. Ali Akpınar, yeni yönetmelikte yanlış anlaşılan bir noktaya dikkat çekerek, “Hasta sayılarımız 4 bin hastadan 3 bin 500’e düşürülecek. Fakat bize kayıtlı 500 vatandaşın ücreti yapılmayacak ve takipleri olumsuz etkilenecek. Kronik hastalık takibini yapmamız isteniyor, zaten yapmaktayız ama hastaların tedavisinde kullanılan İlaçların bir kısmını biz reçete ettiğimiz halde hastalarımız alamıyor ve kronik hastalık takibi ile ilgili alt yapı; diyetsen, psikolog, fizyoterapist, solonum terapisti, sosyal çalışmacılar ve klinik eczacılar gibi profesyoneller ASM’lerde yeteri kadar yok” dedi.

AŞI KONUSUNDA SORUNLAR YAŞIYORUZ

Sağlık Bakanlığının ‘yeni yönetmelikle birlikte ASM’lerin daha nitelikle hale gelecek’ söyleminin yeni yönetmelik maddelerinin sağlık hizmetlerindeki niteliği artıramayacağını ifade eden Dr. Akpınar, “Bununla ilgili yeni yönetmelikte herhangi bir nitelik artmıyor. Yeni yönetmelikte özellikle yenidoğanlar daha iyi takip edilecek dendi, ama bilindiği üzere özel sağlık kurumlarında yoğun bakımlarında yenidoğan ölümlerini gördük. Çocuk hastalıklarında, yenidoğan ve çocukları koruyan rutin aşıların teminiyle ilgili daha çok çözüm önerileri bekledik. 2024 yılında aşı sıkıntısı yaşıyoruz ve bunların takip edilmesini istiyoruz. Yeni yönetmelikte kronik hastalıklar, kanserler dahil daha çok hastalık tespit edilecek denildi. ASM’lerde bunlarla ilgili çabalıyoruz ama mamografi randevusu bulamıyoruz. Kanser teşhisini tanımlayabilecek imkanlar için yeteri kadar hastalarımızı oralara yönlendiremiyoruz, sıkıntı çekiyoruz. HPV gibi aşılar için çözüm önerileri yok” diye konuştu.

ASM’LER KİRALARINI ÖDEYEMİYOR

Tüm Türkiye’de ASM’ler için ayrılan cari giderlerin yetmediğini gördüklerini ifade eden Dr. Akpınar, birçok büyükşehirde aldıkları cari giderlerle  ASM’lerin kiralarını dahi ödeyemediğini belirtti: “Birçok büyükşehirlerde ASM’ler kirayı veremez hale geldi. Bununla ilgili olarak bizim talebimiz kira bedelinin veya binanın kamu kaynaklarınca karşılanması, bunun yanı sıra tek katlı  Atipi depreme uygun bina talep ediyoruz. ASM’ler kira ve masraflarını karşılayamaz hale geldi için aile hekimliğinde istifalar  oldu. Bu yüzden bizler ticaret insanı değil hekimliğimizi yapmak istiyoruz. Tek kalemde maaş talep ediyoruz. ASM’lerin ihtiyaçlarının kamu kaynaklarınca karşılanması talep ediyoruz.”

“SADECE BİRİNCİ BASAMAKTAKİ HEKİMLİK GÖREVİNİ YAPMAK İSTİYORUZ”

Sanal ASM’lerin Mersin’deki oranının da yaklaşık ülke geneli ile korele olduğu ve   yüzde 30 civarında olduğunu belirten Dr. Akpınar “Kiralarda çok fazla artış oldu. Sağlığın piyasalaşmasından hekimler çok fazla olumsuz yönde etkileniyor. Kiraladıkları binaların  gayrimenkul sahibi ile karşı karşıya geldikleri, mevcut yönetmeliklere uygun olması için tadilat, tamirat yapmak zorunda kaldıkları binalarda hizmet sunmak istemiyorlar. Sadece birinci basamaktaki hekimlik görevini yapmak istiyoruz. Bu sıraladığım sorunlar ‘eziyet’ yönetmeliğinin parçasıdır aynı zamanda” ifadelerini kullandı.

HALKIMIZ DA BİZİ ANLIYOR

Yeni yönetmelikle birlikte vatandaşların da durumdan olumsuz etkileneceğini belirten Dr. Akpınar, hastalarının da kendilerine anlayış gösterdiklerini belirterek, vatandaşlarında aile hekimlerini desteklemesi gerekiğini vurguladı. Dr. Akpınar, “Halkımız da en az bizim kadar olumsuz etkilenecektir. Bu yönetmelik halkımızın da sağlığa ulaşmadaki özgürlüğü kısıtlanıyor. Gerek bizim reçetelerimize müdahalelerle, gerek halkımızın ikinci, üçüncü basamak sağlık kurumlarından alacağı  sağlık hizmetine kota koyarak  biz aile sağlığı çalışanlarına bunu ceza olarak yansıtarak buna neden oluyor.  Aynı zamanda bize hiç gelmeyen bir hastamız var ise biz bundan da ceza alıyoruz. Reçete ettiğimiz antibiyotikler, ağrı kesicilerden ve benzeri birçok ilaçtan  dolayı bizlere ceza kesilmesinin önünü açıyor bu yönetmelik . Hekimlere; fazla sevk yaparsan, fazla antibiyotik, mide koruyucu, ağrı kesici yazarsan ‘ceza’ keseriz sopası gösteriliyor. Vatandaşlarımızda bize destek vermeli” diye konuştu.

YARIN BASIN AÇIKLAMASI YAPILACAK

Vatandaşlara 5-6-7 Kasım tarihlerinde Mersin genelinde aile hekimlerinin büyük çoğunluğunun katılacağı 3 günlük iş bırakma eylemi hatırlatan Dr. Akpınar, “Türkiye de birçok sağlık meslek ve emek örgütlerinin merkezi düzeyde aldığı ASM’lerde üç günlük iş bırakma kararına Mersin Tabip Odası’nın da içinde olduğu Mersin Sağlık Örgütleri olarak destek veriyoruz. Yarın da İl Sağlık Müdürlüğü önünde saat 11.00’da basın açıklaması yapacağız” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

İYİP Grup Başkanvekili Çömez: Kayyımı parti olarak doğru bulmuyoruz

SONRAKİ HABER

Tez-Koop-İş Samsun Şubesi Kadın Meclisi: Ücretsiz ve nitelikli sağlık hakkı için mücadeleye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa