"Soyadını koruma hakkı eşitliğin gereğidir"
Akademisyenler AYM'nin eşitlik ilkesine aykırı bularak iptal ettiği soyadı maddesinin fiili olarak yürütülmesine tepki gösterdi.
Fotoğraf: Evrensel
Anayasa Mahkemesinin 2023’te iptal etmesinin kadının evlendiği erkeğin soyadını almasını zorunlu kılan kanun maddesi iktidar partisi tarafından aynen Meclise getirildi. Doç. Dr. Meliha Sermin Paksoy ve Dr. Öğretim Üyesi Nazile İrem Yeşilyurt iptal kararına rağmen kadınların hâlâ eskisi gibi soyadı değiştirmeye zorlandığını ifade etti.
Kadınların evlenince soyadlarını değiştirmeye zorlanmalarının, eşitlik ilkesine aykırı bir uygulama olarak uzun süredir eleştirildiğini ifade eden Altınbaş Üniversitesi İdare Hukuku Anabilim Dalı Doktor Öğretim Üyesi Nazile İrem Yeşilyurt, “AYM’nin iptal kararına karşın idari uygulamalarda yaşanan direnç kadınların haklarını kullanılamaz kılıyor. Kadınların kendi kimliklerini ve soyadlarını koruma hakkı, sadece hukuksal bir konu değil aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadının bireysel kimliğinin bir ifadesidir” dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Yeşilyurt, “Anayasa Mahkemesi kararı uyarınca, kadınlar artık dava açmak zorunda kalmadan soyadlarını koruyabilmeli. Ancak uygulamada, bu haklara rağmen idari direnç ve hukuksuz uygulamalar devam ediyor. Kadınların bu konudaki haklarını daha güçlü bir şekilde savunabilmeleri için idari birimlerin de hukuk düzeninde artık var olmayan yasa ve yönetmelik maddelerine dayanmaya son vermeleri gerekiyor” dedi.
"AĞIR HUKUK İHLALİ"
Medeni Hukuk Uzmanı Doç. Dr. Meliha Sermin Paksoy da Anayasa Mahkemesi kararlarının bağlayıcı olduğunu ve bu kararlara uymamanın ciddi bir hukuk ihlali olduğunu belirterek “Kadınların soyadı değişikliğini zorunlu kılan eski kanun hükümlerine göre işlem yapılması, hukuka aykırı bir uygulama olmasının yanı sıra hizmet kusuru ve görevi kötüye kullanma suçu kapsamında değerlendirilebilir” dedi. (İstanbul/DHA)