ASM’lerde iş bırakmanın 2. günü: Ölen sistem için lokma dağıttılar

Eziyet yönetmeliğine karşı iş bırakan aile sağlığı merkezi çalışanları eylemlerinin ikinci gününde Kadıköy'de aile hekimliği sisteminin öldüğünü belirterek lokma dağıttı.

06 Kasım 2024 15:06
Son Güncellenme Tarihi: 06 Kasım 2024 16:35
Paylaş

Sağlık Bakanlığının Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliğe karşı 3 gün iş bırakan aile sağlığı merkezi (ASM) çalışanları, eylemlerinin ikinci gününde Kadıköy’de bir araya geldi. Yeni yönetmelikle aile hekimliği sisteminin öldüğüne işaret eden sağlık emekçileri vatandaşlara lokma dağıttı.

"Eziyet yönetmeliğini istemiyoruz" yazılı pankart açan sağlıkçılar “Özellere kıyak ASM’ye dayak”, “Bakan istifa” sloganlarını attı.

"SAĞLIKTA TİCARETE KARŞIYIZ"

Eylemde konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolundan Dr. Emrah Kırımlı, sağlık bakanının kendilerine hasta bakmaları için tanıdığı süre kadar dahi konuşmayacağını belirterek “Hastalarımızın sağlığı ve haklarımızın gasbedilmemesi için buradayız. Bu bakan da gidecek daha öncekiler gibi gidecek ama biz yine burada olacağız” dedi. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikasından Ahmet Erdem Uğurlu, yönetmelik geri çekilene kadar eylemlerine devam edeceklerini belirterek “Halkıyız ve kazanacağız” diye konuştu. Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS) İstanbul İl Temsilcisi Melike Sigeze, ASM’lerde koruyucu sağlık hizmeti vermek istediklerini dile getirerek “Bu yeni yönetmeliği yapan bakan, sağlığın ticarileşmesi zihniyetiyle hareket ediyor. Ne biz ticarethaneyiz ne de hastalarımız müşteri” tepkisini gösterdi.  Bu yönetmeliği önlerine koyan Bakanlığın toplum sağlığını tehdit eden aşı karşıtlarına karşı hiçbir yaptırım uygulamadığına da dikkati çeken Sigeze “Aşı yaptırmayan aileler yüzünden bizim maaşlarımız kesiliyor” ifadelerini kullanarak yeni yönetmeliğin ücretlerini daha da düşüreceğini söyledi. Hekim Birliği Sendikası İstanbul Şube Başkanı Janet Düzgün, sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesine karşı duracaklarını dile getirdi.

"HALKIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ"

İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkan Yardımcısı Ali Köme, hastalarına grev nedeniyle bir süre çalışmayacağını önceden bildirdiklerini anlatarak “Hepsi de arkamızda olduklarını söylediler, destek verdiler. Bu meydanlara aynı zamanda hastalarımızın hak ettikleri sağlık hizmeti almalarını savunmak için geliyoruz” dedi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Anadolu Yakası Şube Başkanı Hatice Yayla, sağlıkta dönüşüm politikalarının ölüm getireceğini yıllardır söylediklerini hatırlatarak “Şimdi de ASM’lerde sağlık hizmetine erişim zorlaştırılıyor” dedi. Sağlık emekçileri, açıklamanın ardından aile hekimliği sisteminin yeni yönetmelikle öldüğünü ilan ederek vatandaşlara lokma dağıttı. Eylem halaylarla sona erdi.

(İstanbul/EVRENSEL) 


İZMİR SAĞLIK EMEKÇİLERİ: BİRİNCİ BASAMAĞI DA ÖZELLEŞTİRMEYE ÇALIŞTIĞINIZ İÇİN İŞ BIRAKIYORUZ

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklere sağlık çalışanlarının iş bırakma eylemi ikinci gününde sürüyor. Sağlık çalışanları, İl Sağlık Müdürlüğü önünde yaptıkları eylemde, ‘Eziyet yönetmeliği’ olarak adlandırdıkları yönetmeliğe karşı yazdıkları ‘Sigmayı da biz biliriz’ bestesiyle sağlıkta özelleştirme, vergide adaletsizlik ve performans sistemine tepki gösterdi.

Sağlık Platform adına basın açıklamasını okuyan İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği Başkanı Vermen Seren, neden iş bıraktıklarını madde madde açıklayarak şunları söyledi: “İzmir Sağlık Platformu olarak iş bırakmamızın 2. günündeyiz. Bu eziyet yönetmeliğinin ne biz ebe hemşireler olarak ne de aile hekimleri olarak kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Neden mi iş bırakıyoruz? Bizi, tüm sistemde yok saydığınız için. Aşılama, bağışıklama, bebek, çocuk, gebe izlemi, EYP izlemlerini bir fiil biz yaptığımız halde kendi sistemlerimizden girmemize izin vermediğimiz için iş bırakıyoruz. Bizler Türkiye Cumhuriyeti okullarında, fakültelerinde eğitim görmüş, sayısız sınava tabi tutulmuş, sayısız hizmet içi eğitim görmüş alanında uzman, yeterli nitelikli meslek erbaplarını vatandaşımıza yetersiz gösterdiğiniz için iş bırakıyoruz. Bakanlığın sağlaması gereken aşı, ilaç, tıbbi malzemeleri temin etmediğiniz için halkı ve bizi mağdur ettiğiniz için devletin imkanlarından nitelikli yararlanması halkı özel sermaye hastanelerine muhtaç bıraktığınız için iş bırakıyoruz. Gördüğümüz her hastaya, yaptığımız her uygulamaya katsayı, teşvik ve prim adı altında ödemeler yaparak sağlığı, rant kapısı haline getirmeye, birinci basamağı da özelleştirmeye çalıştığınız için iş bırakıyoruz. Hamilelerimiz, bebeklerimiz, çocuklarımız için hazırladığımız izlem, danışmanlık, psikososyal değerlendirme zamanlarını hiçe sayıp bir kişiye 5 dakika ayırmamızı öngördüğünüz için iş bırakıyoruz. Entegre Aile Sağlığı Merkezlerinde birinci basamağın iş yükünü yok sayıp bir de üzerine en az beş olmakla birlikte 24 ya da 16 saat nöbet isteminde bulunduğunuz için iş bırakıyoruz. Sağlık Bakanlığı, formüllere ve katsayılara boğulmuş bu yönetmeliğe özen göstermiş, emek vermiş. Keşke verdiği bu emek gösterdiği bu özen, biz aile hekimliği çalışanlarına pozitif bir katkı sağlasaydı. Koruyucu sağlık hizmetlerine katkı sağlasaydı. Keşke kamu binalarında A sınıfı hizmet verebilmemizi sağlasaydı. Keşke aşımız olsaydı. Keşke planlamamız, malzememiz kaydı. Keşke aile hekimliğinde ebe, hemşire ve doktorun bir ekip olduğu unutulmasaydı, sağlık çalışanları ayrıştırılmaya çalışılmasaydı.”

AKGÜL: “KAMUCU BİR DÜZEN KURACAĞIZ”

Eylemde konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kemal Akgül ise sağlık bakanları geçmişini hatırlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Sağlık sistemimiz kimlere emanet? Yunanistan'da vatandaşlıktan çıkarılmış, ‘Haymatlos’ yani ‘vatansız’ ilan edilmiş Mehmet Müezzinoğlu, bu memlekette Sağlık Bakanlığı yaptı. ‘Çocuklarımızla gider, ticaret yaparız’ diyen Recep Akdağ, bu memlekette Sağlık Bakanlığı yaptı. Özel hastane zincirleri sahibi Fahrettin Koca, bu memlekette Sağlık Bakanlığı yaptı. Bebek ölümleri tespit edildiğinde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü yapan Kemal Memiş, hala bu memlekette Sağlık Bakanlığı yapıyor. Hepsi patron, hepsi gerici, hepsi halk düşmanı. Siyasal İslamcılar, bizi siyasal isyancı yaptılar. Nasıl anayasa yapma ehliyetleri yoksa bu memleketi yönetmeliklerle yönetme ehliyetleri de yok. Şu sorunları çözmüşler mi ki ASM’lerin fiziki şartları hizmet vermeye uygun mu? ASM'lerin kadro eksiklikleri yüzünden nitelikli hizmet veremedikleri doğru mu? Memlekette aşı var mı? Gece bire kadar nöbet tutan hemşirelerin sabah 08.00’de mesaide olmaları isteniyor mu? ASM’lerde can güvenliğimiz var mı? Hep diyorlar ya, hepimiz aynı gemideyiz diye. Evet, hepimiz aynı gemideyiz. Onlar kuş tüyü yataklarında, kamaralarında dinleniyorlar, biz de kırbaçlılara kürek çekiyoruz. Tüm amaçları kasalarını doldurmaktı. Artık fotoğraf net. Biz de ne yapacağımızı biliyoruz. Bağımsız bir ülkede kamucu bir düzen kuracağız. Ve iktidardakileri tarihin çöplüğüne gömeceğiz.” (ANKA)


ÇİĞLİ EVKA 2'DE AİLE HEKİMLERİNİN GREVİ COŞKULU ŞEKİLDE SÜRÜYOR

Birgül KAYA
İzmir

Tüm ülke genelinde üç günlük greve çıkan Aile Hekimleri'nin grevi İzmir Çiğli Evka-2 Mahallesi 1 Nolu Aile Hekimliği'nde de tüm personelin tam katılımıyla çoşkulu bir şekilde sürüyor.

Moralleri oldukça iyi olan grevci emekçilerin sorunlar ise büyük. Basına ve kamuoyuna açıkladıkları sorun ve taleplerinin yanında işyeri sorunları da var. Yakıcı sorunlarından biri de hizmet verdikleri binanın çok eski oluşu ve kimi hastaların tesbitine göre, artık her an kendiliğinden yıkılabilecek bir durumda olması.

Bu duruma dikkat çeken grevci doktorlardan biri, kullandıkları binanın çok eski olduğunu, ilgililere  sorunlarını bildirdikleri ve özellikle belirttikleri halde ilgilenilmediğini ve gerçekte bir muhatap bulamadıklarını,  önemli sorunlarından birinin bu olduğunu, hastaların bile binanın yıkılabileceğine dikkat çektiğini söyledi. Grevci emekçilere destek ve dayanışma ziyaretleri ise sürüyor.


AİLE HEKİMLER NAZİLLİ'DEN SESLENDİ: TALEPLERİMİZİN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ

Aydın Nazilli'de, Performans ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı iş bırakma eyleminin ikinci gününde aile hekimleri, bu düzenlemeden vazgeçilmesini ve taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

Nazilli’de aile hekimleri, Performans ve Ödeme Yönetmeliği'ne karşı iş bırakma eylemi kapsamında basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan Dr. Mehmet Acar, şunları söyledi:

"Bizler, her gün yüzbinlerce vatandaşımızı sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için aile sağlığı merkezlerinde aralıksız çalışan hekimlerin, sağlık çalışanlarının örgütleri olarak; sağlık sisteminde yaşanan ve yeni doğan skandalı ile görünür hale gelen büyük sorunları görüyor biliyoruz. Henüz yenidoğan skandalı ortaya çıkmadan önce 14 Ekim'de bakanlığın hazırlamakta olduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği'nin bu sorunlara çözüm olmayacağını, sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi olduğunu hem her kademeden bakanlık yetkililerine hem kamuoyuna duyurmuştuk. Yönetmeliğin eksik, hatalı yönlerini ve çözüm önerilerimizi bakanlık yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde iletmiş ve 19 Ekim'de Ankara'da düzenlediğimiz mitingle taleplerimiz konusunda kararlılığımızı ifade etmiştik. Ancak bakanlık tüm uyanı, öneri ve eleştirilerimizi duymazdan gelip 1 Kasım itibarıyla 'eziyet yönetmeliği' adını verdiğimiz yönetmeliği yürürlüğe soktu.

Özetle bu yönetmelik, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmeliktir. Halkın sağlığını hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir. Oysa halkın sağlığını koruyan, geliştiren, hekimlerin ve tüm sağlık emekçilerinin mesleki bağımsızlığının olacağı ve istekle çalışacağı, ülkemizin ihtiyacı olan bir birinci basamak sağlık hizmeti programını hayata geçirmek için yapılması gerekenler bellidir. Sağlık Bakanlığından Performans ve Ödemenin karmaşık hesaplan ile uğraşmak yerine taleplerimizin yerine getirilmesini istiyoruz." (ANKA)


AİLE HEKİMLERİ ARTVİN'DEN SAĞLIK BAKANLIĞI'NA SESLENDİ: YÖNETMELİĞİ GERİ ÇEKİN 

Artvin’de Sağlık Bakanlığının “Eziyet yönetmeliği”ne karşı iş bırakma eylemi yapan aile hekimleri Sağlık Bakanlığına seslendi: “Yönetmeliği geri çekin”

Henüz yenidoğan skandalı ortaya çıkmadan önce 14 Ekim'de Bakanlığın hazırlamakta olduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme yönetmeliğinin sorunlara çözüm olmayacağını, "sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi" olduğunu hem her kademeden bakanlık yetkililerine hem kamuoyuna duyurulduğu ifade edilen açıklamada;  Yönetmeliğin eksik, hatalı yönlerini ve çözüm önerilerimizi Bakanlık yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde iletmiş ve 19 Ekim'de Ankara'da düzenlediğimiz mitingle taleplerimiz konusunda kararlılığımızı ifade etmiştik. Ancak Bakanlık tüm uyarı, öneri ve eleştirilerimizi duymazdan gelip 1 Kasım itibariyle yönetmeliği yürürlüğe soktu” denildi.

“Sağlık Bakanlığının sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek için birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yapmak yerine; "Performans ve Ödeme Yönetmeliği" ile ödeme üzerinden değişiklikler yapmaya çalışması sorunların büyüklüğünün kavranamamış olduğunu göstermektedir” denilen açıklamada yürürlüğe giren bu yönetmeliğin halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık çalışanlarının haklarına katkı sağlamayacağı vurgulandı. (Artvin/EVRENSEL)


ESKİŞEHİR’DE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ’NDEN GREVDEKİ HEKİMLERE BASKI İDDİASI

Eskişehir’de iş bırakmanın ikinci gününde açıklama yapan aile hekimleri Eskişehir İl Sağlık Müdürü'nün iş bırakan hekimleri arayarak, eyleme katılmamaları yönünde baskı kurduğu belirtti. 

Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nin iptali istemiyle 3 gün iş bırakma kararı alan aile hekimlerinin eylemleri ikinci gününde sürüyor. Eyleme ilişkin Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi ve Bilecik Aile Hekimleri Derneği, Eskişehir Emek Aile Sağlığı Merkezi önünde eylemlerini sürdürüyor. Eylemde konuşan EBTO yöneticisi Bülent Karalar, sağlığın ticarileşmesine ve çetelere karşı haklarını savunacaklarını belirtti.

Hastaların ve sağlık çalışanlarının sorunlarının yok sayıldığını ifade eden EBTO Başkanı Nazan Aksaray ise "Şehrimizde hastalarımızın, sağlık çalışanlarının ağır sorunları varken, bunları çözmeye çalışması gerekirken, İl Sağlık Müdürü, dünden bu yana tek tek tüm hekimleri arıyor. İş bırakma eylemine katılıp katılmayacağını soruyor, katılma diyor. İl Sağlık Müdürünün makamının gücünü kullanarak hekimlerde böyle baskı kurmasını reddediyoruz" dedi.

Eylemlerinin anayasal çerçevede yapıldığını ve bu aramanın aynı zamanda bir tehdit olduğunun altını çizen Aksaray, sağlık sisteminde sona gelindiğini ve sağlık sisteminin battığının ifade etti. (MA) 

ÖNCEKİ HABER

Hastanemi Kapatmayın Platformu: Bebeklerimiz ölüyor, hastanelerimizi kapatmayın

SONRAKİ HABER

Trump'a kim, neden oy verdi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa