07 Kasım 2024 13:01

ODTÜ’de yeni bir dönem mi, yine bir dönem mi?

Atanmış ODTÜ Rektörü Ahmet Yozgatlıgil'in çağrısıyla topluluk temsilcileriyle bir toplantı yapıldı. Ancak rektör toplantıda toplulukların sorunlarına ve taleplerine doğrudan cevap vermedi. 

ODTÜ logosu

Paylaş

İrem TAÇYILDIZ 
Ali Baran DENGİZ 
Ankara
 

Geçtiğimiz gün atanmış ODTÜ Rektörü Ahmet Yozgatlıgil ve Rektör Danışmanı Taner Zorbay’ın çağrısı ile topluluk temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirildi. Yıllar sonra ilk defa topluluk temsilcileri rektörle bir toplantıda buluştu. Bu durum kimi topluluklar açısından yeni bir dönem umudu yarattı. Ancak rektör toplantıda toplulukların sorunlarına ve taleplerine doğrudan cevap vermedi. 

Spor takımları bütçe sorunundan kaynaklanan ekipman eksikliği ve takımların şehir dışındaki yarışmalara gidememesi dikkat çekti. Voleybol takımı için başarı getirecek kimi maçlara araç sağlanamadığı için gidemediklerini ekledi. ODTÜ Dağcılık ve Kış Sporları Kolu eski üyelerinin geçmişte inşa ettiği Elmadağ’daki kulübü atıl durumda ve kullanılamıyor. Medya Topluluğu kendilerine tahsis edilen kameranın çok eski olduğunu; bozulacağından kullanmaya çekindiklerini ifade ediyor. Toplulukların ortak talebi ise çalışmalar için yeterli bütçe sağlanması, sansür ve yasakların son bulması. Toplulukların Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirdikleri etkinlikler için ilk günden sonra para ödemek zorunda kaldıkları da ifade edildi. Bu nedenle birçok topluluğun etkinlik düzenleyebilmek için kapı kapı sponsor aramak zorunda kaldığı anlatıldı. Rektör Yozgatlıgil ise topluluk yönetimlerine toplulukları birer işletme gibi yönetmeyi önerdi. Yozgatlıgil, görüşme boyunca bütçe meselesine dair sorulan soruları “Önümüzdeki süreçte bakacağız” diyerek geçiştirdi; vaatlerini sıraladı, icraatlarını anlattı.

Yozgatlıgil, Eski Rektör Verşan Kök sonrası yeni bir dönemin açıldığını ifade ediyor. Yozgatlıgil, kamuda tasarruf tedbirleri nedeniyle devletin bütçesinin sınırlılığını vurgularken üniversitelerin de bu noktada sıkıntılar yaşadığını dile getiriyor. Rektörün topluluklara “destek” olacaklarını söylüyor. Ancak üniversite yönetimi sivil toplum kuruluşu değil ki ‘destek’ olsun; rektörlüğün toplulukların ihtiyaçlarını karşılamak için adım atması gerekiyor. Öte yandan ODTÜ’ye ayrılan bütçenin 2023’ten 2024’e 2 kat arttığı görünüyor. 2024’te 4 milyar 628 milyon lira olan bütçenin 2025’te ise 6 milyar 577 milyon 593 bin lira olması öngörülüyor. 

ODTÜ Fizik Topluluğu, Matematik Topluluğu ve Biyoloji ve Genetik Topluluğunun ortak talepleri arasında merkezi bütçe ve topluluklara ayrılan bütçenin nereye harcandığının şeffaf bir biçimde öğrencilere sunulması da yer alıyor. Topluluk bütçelerinin 2019’dan bu yana 3 bin 500 lira olduğunu ve bu süreçte enflasyon karşısında eridiğini belirten öğrenciler, topluluk bütçelerinin artırılmasını istiyor. Farklı topluluklar tarafından vurgulanan bütçe sorununa karşın rektör “bakarız” ve “hallederiz” ifadelerini onlarca kez tekrarladı. 

Görüşme sırasında Verşan Kök döneminde yaşanan Yalıncak, Rant Yolu, Onur Yürüyüşü gibi sorunlar gündeme getirilince Yozgatlıgil toplantının konusunun “toplulukların durumu” olduğunu ileri sürdü ve bu tür konulara dair bir garanti veremeyeceğini söyledi. Fen Toplulukları adına konuşan BİYOGEN ise yönetimde söz hakkı talep etti. Rektör ise öğrencileri karar alma süreçlerinin parçası haline getirmeye çalıştıklarını ve bu toplantıların da sürecin başlangıcı olduğunu dile getirdi. Yapılan toplantı Yozgatlıgil’in öğrencilerin sorunlarını ve taleplerini dinlemek için “istekli” olduğunu gösteriyor. Ancak somut adımların ne denli atılacağı şüpheli. Durum böyle olunca toplantıların ağlama duvarına dönüşmekten öteye geçmeme riski var.

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Gürer: 2024 yılı çiftçiler için kara bir yıl oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa