12 Kasım 2024 09:36

"İranlı kadınlar daha büyük bir cesaret ve farkındalıkla hareket ediyor"

Ahoo Daryaei’nin eylemini “zihinsel bozukluğa” bağlama çabalarının boşa çıkarıldığını belirten Aştiyani, “Bu protesto hareketi, İranlı kadınların cesur mücadelesinin bir sembolüdür” dedi.

Tahran'daki İslami Azad Üniversitesinde protesto amacıyla kıyafetlerini çıkaran kadın öğrenci.

Paylaş

Tahran İslami Azad Üniversitesinin kampüsünde 2 Kasım Cumartesi günü kıyafetlerini çıkararak rejimi protesto eden eylemiyle tanınan Mahla Daryaei (yaşamında Ahoo ismini kullanmayı tercih ediyor), “psikolojisi bozuk” yaftasıyla İran Psikiyatri Hastanesine sevk edildi. Daryaei’nin eyleminin ardından ise kadın düşmanı rejimin baskılarına bir isyan çıktı. 

Edinilen bilgilere göre, zorunlu örtünmeyi reddeden Daryaei, olay günü önce Devrim Muhafızları’na bağlı Besic güçleri ardından da okuduğu üniversitenin güvenlik görevlilerinin tacizine maruz kaldı. Daryaei okuldaki ahlak biriminin davranışa tepki olarak üzerindeki kıyafetleri görevlilere fırlattı. İç çamaşırlarıyla kalan Daryaei, daha sonra da kampüs içerisinde turlayarak ahlak biriminin tutumunu protesto etti. Üniversite yönetimi, gözaltına alınan Daryaei’nin “ağır zihinsel ve ruhsal sorunlar yaşadığını” ileri sürerken, rejim basınının gerçeği çarpıtma çabaları ise kadın aktivistler ve Daryaei’nin arkadaşları tarafından boşa çıkarıldı.

Konuya dair gazeteci Pune Aştiyani, Mezopotamya Ajansı'na konuştu.

İRAN'DA KADINLAR CESURCA MÜCADELE EDİYOR

Daryaei’nin eylemi nedeniyle tutuklandığını ardından da psikiyatri hastanesine sevk edildiğini anımsatan Aştiyani, “Devlet medyası, Ahoo'nun protestosunu zihinsel bozukluğuna bağladı ancak birçok sosyal medya kullanıcısı ve kadın hakları aktivisti bu hareketi, İranlı kadınlara uygulanan zorunlu başörtüsü ve kısıtlamalara karşı bir protesto olarak yorumladı. İranlı kadınlar son yıllarda sosyal, akademik ve hukuki hayattaki pek çok kısıtlama ve ayrımcılık nedeniyle bireysel ve sosyal haklarına yönelik her türlü müdahaleye karşı durabilecek bir farkındalık ve cesaret düzeyine ulaştı. Özellikle özgür düşünce ve ifade alanı olması gereken eğitim ortamlarındaki bu protesto hareketleri, genç kuşak kadınların ayrımcı normlara karşı mücadelede artan farkındalığını ve cesaretini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Daryaei’nin değişimin simgelerinden olduğunu belirten Aştiyani, “Ahoo’nun bu eylemi derin toplumsal değişimlerin ve kadınların adaletsiz yasa ve kısıtlamalarla mücadelede etkin rolünün simgesi olduğu söylenebilir. Onun eylemi, adaletsizliğe ve baskıya karşı durmak anlamına geliyor ve İranlı kadınların geçmişe kıyasla daha büyük bir cesaret ve farkındalıkla haklarını gerçekleştirmek için ileri adım attıklarını gösteriyor” dedi.

'KADINLAR DAHA RADİKAL EYLEMLER YAPABİLİYOR'

Ülkedeki kadınların en temel haklarının dahi ellerinden alındığını söyleyen Aştiyani, “İranlı kadınlar, yıllardır özellikle hukuki ve sosyal alanlarda temel haklarından mahrum bırakıldı. Boşanmada eşit hakların olmaması, çocukların velayeti, zorunlu kıyafet gibi konulardaki kişisel deneyimler veya gözlemler sonucunda yavaş yavaş geleneksel yolların ve barışçıl değişim taleplerinin karşılanmadığı sonucuna varıldı. Bu nedenle İranlı kadınlar, bazı durumlarda Ahoo Daryaei’nin eylemi gibi sembolik eylemleri de içeren kamusal ve daha radikal mücadelelere yöneldiler” diye belirtti. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Giresun Tabip Odası Başkanı Demirelli: Sağlıkta şiddet konusu kökten çözülmeli

SONRAKİ HABER

Trump's Middle East and Erdoğan's Kurdish question

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa