12 Kasım 2024 09:39
/
Güncelleme: 17:34

Evrensel'in manşeti | Ücretli kölelik

Sanayi üretimi düşüyor, ekonomi daralıyor ama “İşsizlik artmıyor”. İktidar mucizesi değil bu! Haftada birkaç gün ya da birkaç saat çalışan milyonları işte sayan fakirleştirici esnekliğin sonucu. Devasa kârlar yaratmasına rağmen işçilere sefalet ücreti dayatan düzeneğin de parçası.

2.7 MİLYON ARTTI

TÜİK sanayinin bir yılda yüzde 2.4, Otomotiv Sanayii Derneği de otomotiv üretimini ilk 10 ayda yüzde 7 gerilediğini açıkladı.

Buna rağmen TÜİK işsizliğin yüzde 8.6’lık seviyesi ile geçen yılla aynı oranda kaldığını duyurdu. DİSK ülke gerçeğine dikkat çekti: “Geniş tanımlı işsizlik 2 yılda 2.7 milyon kişi artarak 7.6 milyondan 10.3 milyona yükseldi.”

SUÇLU İŞÇİYMİŞ

Milyonlarca kişiyi yarı zamanlı, geçici işlere mahkum eden ülke kapitalizmi, tam zamanlı çalışanın da beyaz eşya, konut, araba satın alma umudunu yok etti. Nobel ödüllü İktisatçı Prof. Dr. Daron Acemoğlu ‘İşçi verimli olmadığı için ücret düşük’ tezini öne sürdü: “İşçi ücretleri artmıyor, artması için eğitim ve teknolojiyle verimliliği artırmamız lazım.”

ALAY ETMEYİN

BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen’den cevap: 15 yıl çalıştığım dokuma sektöründe 2000’lerin başından itibaren bilgisayar donanımlı makinelere geçildi. 50 işçiyle, 8 dokuma tezgahında yapılan üretimi, aynı sürede, tek tezgahta 6 işçiyle yapabilir olduk. Verimliliğin kaç kat arttığını siz hesap edin ama bilin ki ücretlerimiz düştü. Bizimle alay mı ediyorsun?

DERİ YÜZDÜLER

Türkiye’de İSO 500 verilerine göre 1982-2023 yılları arasında ücretler neredeyse sabit kalırken verimlilik 10 kat arttı. Türkiye’nin en büyük şirketlerinden Arçelik, Ford, Tofaş, Otokar, BSH’nin içlerinde olduğu 15 şirkette sömürü oranı 15 yılda yüzde 500’den yüzde 800’e çıktı. Arçelik’te sömürü oranı yüzde 722 olurken, ISUZU’da yüzde 1626’yı buldu.

İSO 500 Kuruluşlarınde Emek Verimliliği ve Reel Ücretler

İSO 500 Kuruluşlarınde Emek Verimliliği ve Reel Ücretler

Osman Berke Duman İSO 500 verileri çerçevesinde hazırlanmış bir grafikle verimlilik artarken ücretlerin yerinde saydığını kanıtladı!

2021 yılından sonra büyüme oranları keskin düşmesine rağmen işsizlik neredeyse sabit kaldı. Gerçekler farklı: Eylül 2022’den bu yana işsizlik yüzde 10.1’den yüzde 8.6’ya indi gözükse de geniş tanımlı işsizlik yüzde 20.3’ten yüzde 25.6’ya çıktı! (İstanbul/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

Yoksulluk sınırı kırmızı çizgi

600 bin işçiyi kapsayan kamu toplu sözleşmesi görüşmeleri dün başladı. Ek iş yapmadan geçinemez hale gelen işçilerin temel talebi yoksulluk sınırının üzerinde ücret. Kamuda 4 ayrı kuşaktan savunma sanayi işçilerinin aktardığı deneyimler de taleplerin ancak birlik olup, mücadeleyi göze alınca kazanılabildiğini gösteriyor.

Ücretler yoksulluk sınırının üzerine çıkarılsın

Vergi kesintileri yüzde 15’le sınırlı tutulsun

İkramiye ve ek ödemeler vergi kesintisi dışında bırakılsın

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Mardin’de kayyım 3 ayda 301 işçiyi işten attı.

Evrensel'i Takip Et