COP29 Zirvesi'nde Türkiye, “Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu”nu imzaladı
Türkiye, COP29 Zirvesi’nde 2050 yılına kadar küresel nükleer enerji kapasitesini 3 katına çıkarmayı hedefleyen deklarasyona imza attı.
Fotoğraf: ÇŞİDB
Türkiye, 2050'ye kadar küresel nükleer enerji kapasitesini üç katına çıkarma hedefine katıldığını, Azerbaycan'da düzenlenen COP29 Zirvesi'nde duyurdu.
Dünya Nükleer Birliğinden yapılan yazılı açıklamada, bu yıl Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nin ikinci gününde, 6 ülkenin daha "Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu"nu imzaladığı belirtildi.
Açıklamada, ülkelerin, COP29 Başkanlığı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, ABD ve Dünya Nükleer Birliğinin ortaklaşa düzenledikleri etkinlikte, imzacı ülkeleri temsil eden bakanlar ve üst düzey yetkililer tarafından duyurulduğu kaydedildi.
Söz konusu ülkelerin, Türkiye, El Salvador, Kazakistan, Kenya, Kosova ve Nijerya olduğu bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, böylece 2050 yılına kadar küresel nükleer enerji kapasitesini 3 katına çıkarmayı hedefleyen ülke sayısının 31'e yükseldiği ifade edildi.
BAKAN KURUM: NÜKLEER ENERJİNİN PAYINI YÜZDE 30'A ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, COP29 kapsamında, bugün Bakü Olimpiyat Stadyumunda Türkiye'nin İklim Yol Haritası'nı açıkladı. Kurum, Dünya Meteoroloji Örgütüne göre son 50 yılda 11 binden fazla hava, iklim ve su kaynaklı afetin yaşandığını ve 4,5 trilyon dolarlık ekonomik kayıp oluştuğunu söyledi. Türkiye'nin bu sorunlara karşı pasif bir tutum içinde olmadığını iddia eden Bakan, "Türkiye, dünya için var gücüyle çalışmaktadır" dedi.
AA’nın aktardığına göre, Kurum şunları kaydetti:
“Uzun Dönemli İklim Stratejimizin hazırlık sürecini, yaklaşık 2 yıl boyunca kamu ve özel sektör ile sivil toplum temsilcilerinin katkılarıyla yürüttük. Bu yılki emisyon miktarlarımıza baktığımızda, emisyon oranımızın yüzde 72'sinin enerji sektöründen, yüzde 13'ünün tarım, kalan yüzde 3'ünün ise atık sektöründen kaynaklandığını görüyoruz.
Birincil enerjide yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50'ye, nükleer enerjinin payını ise yüzde 30'a çıkarmayı planlıyoruz. Böylece ulusal çapta kullanacağımız enerjinin yaklaşık yüzde 80'inini karbonsuz hale getireceğiz.” (HABER MERKEZİ)