15 Kasım 2024 04:30

Bir saate sıkıştırılmış ‘devrim niteliğinde’ olmayan genel kurul

"Biz işçiler maaşımız artmış şekilde, çeke ihtiyacı olmadan, kimseye boyun eğmeden, göğsümüzü gere gere alışveriş yapmak istiyoruz. Siz ise bize yoksul kalmayı öğütlüyorsunuz."

Bir saate sıkıştırılmış ‘devrim niteliğinde’ olmayan genel kurul

Fotoğraf: Evrensel

Türk Metal üyesi bir grup Hasçelik işçisi
Kayseri

Kayseri’nin en önemli metal işletmelerinde yetkili olan üyesi olduğumuz Türk Metal Kayseri Şubesi, 15. Genel Kurulunu gerçekleştirdi. Eski şube başkanının istifa etmesinden sonra jet hızıyla apar topar şube başkanlığı görevine atanan 10 aylık başkan, genel kurulda tek liste ile aday oldu ve başkanlığa devam edecek. “Devrim niteliğinde TİS’ler imzaladık” diyen başkana gerçek anlamda işçi sınıfının temsil edileceği sendikalar nasıl olmalı diyerek birkaç çift sözümüz olacak.

Eski başkanın istifa etmesindeki etkenlerden biri işçilerin öfkesine, tepkisine artık yanıt veremez hale gelmesiydi. Şimdiki ‘genç’ başkan, sorunları çözeceğini, işçi sınıfının gücünü temsil ettiğini genel kurulda da söyledi. “Okumuş başkan”, “en büyük başkan”, “genç başkan” diye birçok şey söylendi hakkında. İşçi sendikasının genel kurulunda neden bu kadar başkandan bahsediyoruz çünkü iki seçilmiş işçi konuşması dışında hep başkan ön plana çıkarıldı.

Ama gel gelelim, genel kurul konuşmasında başkan; taziye ve başsağlığı ziyaretlerinden, iş yerlerinde çalışma alanlarını genişlettiğinden, yeni iş yerleri örgütlediklerinden, “devrim niteliğinde TİS’ler” imzaladığından, yeni nesil sendikacılık yaptığından, “buzkıran gemisinin bir parçası” olduğundan bahsetti. Bunlar işçiler adına bahsediyoruz dediği şeyler. Esas işçilerin isteği olan ücret artışlarından hiç söz edilmedi.

“Devrim niteliğinde” diyerek övdüğü TİS’ler yoksulluk sınırının yarısında kaldı. 25 bin ila 32 bin lira bandında olan ücretlerle bu ekonomide işçiler nasıl geçinsin? Kayseri’nin en büyük fabrikalarında çalışan biz işçilere reva görülen ücretler bu kadar mı?

Buradan soralım:

- Sendika merkezi adına konuşan genel sekreter ne kadar maaş alıyor?

- TİS'leri imzalarken bütün işçilerin onayı neden alınmadı?

- Ankara'da gerçekleştirilen Türk-İş mitingine Kayseri'den Türk Metal üyeleri olarak neden gidilmedi?

- “Devrim niteliğinde” dediğiniz TİS'ler ne halde haberiniz var mı?

- Fazla mesaiye kalan biziz, vergi kesen hükümet. Vergide adalet sadece sözde mi kalacak?

- Şimdi kıdem tazminatına göz dikildi. Kıdem tazminatının gasbına hayır diyerek iş yerlerinde eylemler yapılacak mı? 

Bu sorulara çeşitli farklı sorular da ekleyebiliriz. İşçiler olarak yaptığımız işin hakkını istiyoruz. Holding bünyesinde çalışıyorsak, holding işçisi gibi ücret istiyoruz. Sizin patronlarla yaptığınız pazarlık bizi yoksulluğa sürüklüyor. Hangi sendika başkanı yoksul yaşıyor? Var mısınız bordronuzu paylaşmaya? İşçilere alışveriş çeki layık görüyorsunuz ya, hangi sendikacı elinde çek ile markete gidiyor?

Biz işçiler maaşımız artmış şekilde, çeke ihtiyacı olmadan, kimseye boyun eğmeden, göğsümüzü gere gere alışveriş yapmak istiyoruz. Siz ise bize yoksul kalmayı öğütlüyorsunuz. Oturduğunuz koltukların gerçek sahibi işçiler. Gerçek anlamda “devrim niteliğinde bir TİS için” işçiler birliğini güçlendiriyor. Bilesiniz.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Palavra çöktü

Palavra çöktü

Merkez Bankası, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini, daha yılın ilk sunumunda yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltti. Enflasyonu düşürme bahanesiyle 20 aydır ücret ve maaşlara saldıran ekonomi yönetiminin hiçbir öngörüsü gerçekleşmedi. Enflasyonun temel sebebinin iç talep ve ‘ücret artışları’ olduğu palavrası tamamen çöktü.

2025’te asgari ücrete yüzde 30 zam

Memur ve emeklilere yüzde 11.54 zam

İşçi emeklilerine yüzde 15.75 zam

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et