Danıştay, Latmos’ta kapasite arttırmak isteyen Kale Maden’in itirazını reddetti
Aydın Söke yakınlarındaki Latmos Dağı’nda işlettiği kuvars madeninin kapasitesini arttırmak isteyen Kale Maden’in itirazını Danıştay reddetti.
Arşiv | Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel
Özer AKDEMİR
Aydın Söke yakınlarındaki Latmos Dağı’nda işletilen kuvars madenin kapasite artışı ile ilgili yerel mahkemenin ÇED Olumlu raporunun iptali kararına yapılan itiraz Danıştay tarafından reddedildi. Danıştay 4. Dairesi iki karşı oya rağmen üç üyenin olumlu görüşü ile yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.
ÇAVDAR KÖYÜ ESKİ MUHTARI DAVA AÇTI
Gerek jeolojik yapısı gerek tarih öncesi kaya resimlerine ev sahipliği yapması ve zengin biyoçeşitliliği ile Milli park ilan edilmesi ve eko-turizm merkezi yapılması talep edilmesine rağmen yıllardır maden işletmelerine ruhsatlandırılan Latmos (Beşparmak) Dağı’nda faaliyet gösteren Kale Madencilik’in kapasite artışına yargıdan onay çıkmadı. Madenin kapasite artışına karşı Çavdar Köyü eski muhtarı İhsan Garagöz tarafından açılan davada Aydın 1. İdare Mahkemesi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın madenin kapasite artışı projesine verdiği ÇED Olumlu kararını iptal etmişti. Mahkeme kararını dava sürecinde yapılan bilirkişi keşfine dayandırmıştı.
YEREL MAHKEME ÇED OLUMLU KARARINI İPTAL ETTİ
Mahkeme bilirkişi raporuna atıfta bulunarak, “Yapılacak açık ocak madencilik faaliyetinin toz çıkaran faaliyetlerden olması, faaliyet alanı içerisinde yapılacak çalışma ile bitki örtüsünün kaldırılacağı ve yeterli önlem alınmadığı takdirde, arazinin eğimli olması nedeniyle erozyon tehlikesi ile karşı karşıya kalınacak olması, madencilik faaliyet alanı olarak izni talep edilen alan ve 3 km’lik çevresinde hem Zeytincilik Yasası hem de Toprak Koruma Kanunu ile çelişmesi ve her iki kanunu ilgilendiren mutlak korunması gereken dikili tarım alanlarının ve bu bağlamda zeytinlik üretim alan kullanımının olması, kesilecek ağaçların ve kaldırılacak orman örtüsü ve maki florasının orman ekosistemine olası etkilerinin göz ardı edilmesi, bitkisel toprak sıyrılması ve depolanması işleminin usulünde rüzgar ve su erozyonu riski için tedbir öngörülmemesi, orman yangınlarıyla mücadelede etkin bir planlama söz konusu olmaması” diyerek, ÇED olumlu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varmıştı.
GARAGÖZ: DON KİŞOTLUĞA DEVAM EDECEĞİM
Bu karara itiraz eden bakanlık ve şirketin itirazını görüşen Danıştay 4. Dairesi, mahkeme başkanının da karşı oy kullandığı kararda, ikiye karşı üç oyla temyiz talebini yerinde bulmayarak yerel mahkemenin kararını onadı. Karşı oy kullanan hakimler bilirkişi keşfinde madenin çevresel etkilerinin detaylı bir şekilde incelenmediğini ileri sürerek yeniden bilirkişi incelenmesi yapılması ve kararın bu inceleme sonrası hazırlanan rapordun ardından verilmesi gerektiğini ileri sürdüler.
Kararla ilgili görüştüğümüz eski muhtar İhsan Garagöz, maden şirketlerinin Latmos dağını delik deşik ettiklerini belirterek, “Ne yazık ki devlet kurumları bu yağmaya göz yumuyor. Bunlara itiraz ettiğim için hakkımda dava açıyorlar. Ben bu şirketlere karşı Don Kişot’luk yapmaya devam edeceğim” dedi.