Katledilen kadınlar Diyarbakır’da anıldı: Hesabını soracağız
Diyarbakır’ın birçok ilçesinde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde katledilen kadınlar anıldı.
![Katledilen kadınlar Diyarbakır’da anıldı: Hesabını soracağız](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/276800.jpg)
Fotoğraf: MA
İLGİLİ HABERLER
![Rojin Kabaiş’in otopsi raporu: Boğulma tespiti var, nasıl olduğu bilgisi yok](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/272352.jpg)
Rojin Kabaiş’in otopsi raporu: Boğulma tespiti var, nasıl olduğu bilgisi yok
![Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu: 10 ayda 357 kadın erkekler tarafından öldürüldü](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/221262.jpg)
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu: 10 ayda 357 kadın erkekler tarafından öldürüldü
![Ekim'de 48 kadın cinayeti, 23 şüpheli kadın ölümü yaşandı](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/275760.jpg)
Ekim'de 48 kadın cinayeti, 23 şüpheli kadın ölümü yaşandı
Diyarbakır’da Kayapınar ve Bağlar Belediyelerinin 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla düzenledikleri “Sözümüz bitmedi, şiddeti birlikte durduracağız” kampanyası kapsamında katledilen kadınlar anıldı.
Bağlar ve Kayapınar belediyeleri, "Sözümüz bitmedi. Şiddeti birlikte durduracağız" kampanyası kapsamında Newroz Parkı’nın yakınında bulunan alanda katledilen kadınlar için fidan dikme etkinliği düzenledi.
Bağlar Belediyesi Kardelen Kadın Merkezi öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) üyeleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yöneticileri, Van’da şüpheli şekilde yaşamını yitiren Rojin Kabaş’in ailesi ve çok sayıda kadın katıldı.
Etkinliğe katılanlar, katledilen çocuk ve kadınların hikâye ve resimlerinin olduğu dövizleri taşıdı, sık sık “Jin, jiyan, azadî” sloganı attı.
“KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR”
Etkinlikte konuşan DEM Parti Bağlar İlçe Eş Başkanı Aygün Taşkıran, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle Rojin Kabaiş şahsında tüm kadınları andı. Taşkıran, “Kadın katliamları politiktir. Nasıl ki Rojin’in katledilmesi politik ise 8 yaşındaki Narin'in katledilmesi de politiktir. Nasıl ki Gülistan Doku'nun katilinin ve akıbetinin yıllarca bulunmaması politik ise katledilen Evin Demirtaş, Hilal Kar’ın ve birçok kadının katledilmesi de politiktir” dedi.
“KATLEDİLEN KADINLARIN SESİ OLACAĞIZ”
DEM Parti Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülşen Özer, “Katledilen kadınların hesabını soracağız ve asla durmayacağız. Her alanda sesleri olacağız. Bu sesin içinde, bu sistem boğulacaktır” diye belirtti.
ROJİN’İN AİLESİ: İZİN VERMEYECEĞİZ
Rojin Kabaiş’in annesi Aygün Kabaiş, kızının ölümünün “intihar” denilerek kapatılmaya çalışıldığını; olayın üstünün örtülmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Rojin’in ablası Mizgin Aytaş, herkesin Rojin’in sesine ses olması gerektiğini belirterek, katillerin bulunmasını talep etti.
Kayapınar Belediyesi Kadın Müdürlüğü de katledilen kadınları andı. Belediyesi Başkan Yardımcısı Gülistan Nazlier Koyunca, nar ağacı fidelerini katledilen kadınlar için ektilerini söyledi. Sur Belediyesi de İskenderpaşa Mahallesi’nde kadınlarla bir araya geldi. Sokakta yapılan toplantıda kadınların talepleri alınarak, 25 Kasım’a ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
Bismil Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü de 25 Kasım etkinlikleri kapsamında katledilen kadınlar anısına fidan dikti. Buradaki anmaya Bismil Belediye Eş Başkanı Mizgin Ekin, Belediye Kadın Meclis üyeleri, belediye kadın çalışanlarının yanı sıra çok sayıda kadın katıldı. Ekin, “Kadınların parklarda, sokaklarda saat zaman farkı gözetmeksizin güvenli bir şekilde dolaşabileceği, güvenli bir şekilde istihdam edilebileceği, yaşam haklarının ellerinden alınmayacağı, endişe duymadan sosyalleşebilecekleri, kamusal alanda ve siyasi hayatta var olabileceği bir hayatın mümkün olduğunu halkımıza göstereceğiz” dedi. (MA)
Evrensel'i Takip Et