Dışişleri Bakanlığı: Hamas'ın siyasi bürosu Türkiye'ye taşınmadı
İsrail basını Hamas yetkililerinin Katar’dan Türkiye’ye geçtiklerini öne sürdü. Dışişleri Bakanlığından "Hamas siyasi bürosunun Türkiye'ye taşındığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktır" açıklaması geldi.
Fotoğraf: Mohammed Hamoud/AA
İsrail basınına konuşan kaynaklar, Hamas yetkililerinin geçen hafta Katar’dan ayrıldığını ve şu anda Türkiye’de kaldıklarını ileri sürdü. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından ise "Hamas siyasi büro üyeleri zaman zaman Türkiye'yi ziyaret etmektedir. Hamas siyasi bürosunun Türkiye'ye taşındığı yönündeki iddialar ise gerçeği yansıtmamaktadır" açıklaması yapıldı.
İsrail merkezli The Times of Israel gazetesine pazar günü konuşan ismi verilmeyen bir Arap diplomat, Katar’ın Gazze’de ateşkes için arabuluculuk yapma çabalarından çekildiğini açıklamasının ardından Hamas’ın yurt dışındaki üst düzey lider kadrosunun geçen hafta Katar’dan ayrılarak aileleriyle birlikte Türkiye’ye gittiğini söyledi.
Arap diplomat, Hamas’ın yurt dışındaki lider kadrosunun Katar’da toplantı yapmadıkları zamanlarda “zaten zamanlarının çoğunu Türkiye’de geçirdiğini” iddia etti.
Hamas’ın üst düzey politbürosunun Doha’dan ayrılması ilk olarak İsrail’in Kan kamu yayıncısı tarafından haberleştirilmişti.
8 Kasım’da ABD, Washington’un ısrarıyla Katar’dan Hamas yetkililerini 2012’den bu yana kaldıkları Doha’dan çıkarmasını istediğini açıkladı.
Ertesi gün Katar arabuluculuk çabalarını durdurduğunu açıkladı ve “konuyla ilgili bilgi sahibi bir diplomat” Times of Israel’e Doha’nın ekim ayı sonunda Hamas liderlerinden ülkeyi terk etmelerini istediğini söyledi, ancak herhangi bir zaman çizelgesi belirtilmedi.
Doha o dönemde kararının kalıcı olmadığını ve tarafların Gazze’de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması için iyi niyetle müzakere etmeye istekli olmaları halinde arabuluculuk çabalarını yeniden başlatmaya hazır olduğunu vurgulamıştı.
ABD NE TEPKİ VERECEK?
Gazeteye konuşan diplomata göre Katar, iki tarafın da müzakerelere ciddi bir şekilde katılmaya istekli olmadığına karar verdikten sonra Hamas’ın üst düzey liderlerini göndermeye karar verdi.
Gazete “Ancak Ankara’nın Hamas’ın üst düzey üyelerine resmen ev sahipliği yapması, bu ayın başlarında hiçbir müttefikinin terör örgütüne ev sahipliği yapmaması gerektiğini söyleyen Biden yönetimiyle gerginlik riskini de beraberinde getiriyor. ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın ocak ayında göreve başladığında bu tutumunu yumuşatması beklenmiyor. Ankara, Hamas yetkilileriyle uzun süredir devam eden bağları nedeniyle bugüne kadar rehine görüşmelerinde nominal bir rol oynadı. Katar’ın geri adım atmasıyla birlikte Türkiye’nin görüşmelerde daha büyük bir rol üstlenip üstlenmeyeceğini zaman gösterecek” yorumunda bulundu. (DIŞ HABERLER)