21 Kasım 2024 17:16

Adana'da Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesi’nde sağlık emekçilerinden baskılara tepki

SES Adana Şubesi, Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesinde sağlık emekçilerine yönelik yer ve servis değişikliği gibi baskı ve mobbing uygulamaları ile sendika değiştirme baskısına tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi, Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla Hastanede sağlık çalışanlarına yönelik yer değişikliği, servis değişikliği gibi baskı ve mobbing uygulamaları ile sendika değiştirme baskısı yapılmasına tepki gösterdi.  Eyleme sağlık emekçileri yoğun katılım gösterirken, SES Eş Genel Başkanı Sıddık Mehmet Akın da etkinlikte yer aldı.

Basın açıklamasını okuyan SES Adana Şube Başkanı Erol Eren, çalışanların mobbing, adil olmayan servis değişiklikleri ve diğer keyfi uygulamalara maruz kaldığını belirterek, bu tür uygulamaların dayanışma ve mücadele ruhuyla aşılabileceğini ifade etti. Eren, önceki gün Memur-Sen - Sağlık-Sen’in hastane önünde yaptığı basın açıklamasında KESK’i ima ederek “Nöbetlerde çalışanlara baskı yaparak üyelik” ve “Yöneticileri baskı altına alma” iddialarına da cevap verdi.

SAĞLIK-SEN BASKI GÖRENİN YÖNETİCİLER OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

Önceki gün basın açıklaması yapan Sağlık-Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, açıklamasında “Nöbetlerde çalışanlara baskı yaparak üye toplamaya çalışmakta ve hastane içinde yapılan birim değişikliklerini “mobbing” iddiasıyla şikâyet ettirmektedir” ve “Hastane içinde 30 kişilik bir grup oluşturmuş ve bu grup, sendikanın talimatları doğrultusunda bazı yöneticilere şikâyetlerde bulunmak, eylem yapmak ve dava açma tehditleri ile yöneticileri baskı altına alıp çalışamaz hale getirmek için faaliyet göstermektedir. Bu durum, hem hastane içinde işleyişi aksatmakta hem de yöneticiler üzerinde ciddi bir baskı unsuru oluşturmaktadır” ifadelerine yer verdi.

“EMEKÇİNİN HAKKINI SAVUNMAYI BİLMEYENLER ASTIN ÜSTE MOBBİNGİNDEN BAHSEDİYOR”

Emekçilerin haklarını savunmayan, üyelerine adaletsiz uygulamalarla baskı yapan sendikaları eleştiren SES Adana Şube Başkanı Erol Eren, “İnsanca yaşamaya yetecek bir ücret, adil bir vergi sistemi, halk için, emek için bütçe güvenceli, iş güvenceli gelecek için omuz omuza verelim. Emekten yana bir bütçe için uğraşırken bizler toplu sözleşme masalarında bizleri mağdur eden haklarımızı savunmayan emekçileri sermayeye peşkeş çeken sendikalar basit hesaplar peşinde koşup üyelerimize baskı kurmakta yer değişikliği, servis değişikliği gibi adil olmayan uygulamalarla tehdit etmekte. Emeğin ve emekçinin hakkını savunmayı bilmeyen sendikacılığın nasıl yapıldığından habersiz olan sarı sendikanın literatürümüze astın üste mobbingi gibi bir kelime kattığı için de şaşkınlık içindeyiz” diye konuştu.

"BASKILARA BOYUN EĞMEYİN"

SES Eş Genel Başkanı Sıddık Mehmet Akın ise Türkiye’nin sağlık bütçesinin uluslararası standartların oldukça gerisinde olduğunu dile getirdi. Akın, "OECD ülkelerinde sağlık harcamaları bütçenin yüzde 13-14’ünü oluştururken, Türkiye’de bu oran yüzde 6 seviyelerinde. Bu kaynakların büyük kısmı kamu sağlık hizmetlerine değil, şehir hastaneleri gibi sermaye odaklı projelere aktarılıyor" dedi.

Akın, ücretsiz, erişilebilir ve nitelikli sağlık hizmeti talep ederek, sağlık emekçilerinin düşük ücretlerle çalışmaya mahkum edildiğini vurguladı. Sendikal örgütlenme üzerindeki baskılara dikkat çeken Akın, sağlık çalışanlarının belirli sendikalara üye olmaya zorlanmasının yasalara aykırı olduğunu belirtti. "Bu uygulamalar yalnızca suç değil, aynı zamanda iş barışını ve sağlık hizmetlerinin niteliğini de bozmaktadır" diyen Akın, idarecilerin liyakat esasına göre seçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

30 Kasım’da Ankara’da “Bütçeden Payımızı İstiyoruz, Geçinemiyoruz” sloganıyla gerçekleştirilecek etkinliği hatırlatan Akın, tüm emekçileri örgütlü mücadeleye davet ederek, "SES, demokratik ve hukuki yollarla her zaman yanınızdadır. Hiçbir emekçi baskılara boyun eğmemelidir" ifadelerini kullandı.

SES’in 30 yıllık mücadelesiyle sendikal örgütlenme özgürlüğünü savunduğunu ifade eden Akın, tüm sağlık emekçilerini dayanışma içinde hakları için mücadele etmeye çağırdı. "Birlikte başaracağız" dedi. (Adana/EVRENSEL)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

SES Manisa Şubesi: Bütçe teklifinde sağlık emekçileri yok

SONRAKİ HABER

Orhan Kemal’in evi satışa çıkarıldı | 'Bu ev korunmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa