24 Kasım 2024 14:30

İşten atılan Sağlamcılar işçileri: Yetkilileri sorumluluk almaya çağırıyoruz

Fabrikanın kapanması gerekçe gösterilerek alacakları ödenmeden işten çıkarılan Sağlamcılar işçileri basın açıklaması düzenledi.

Fotoğraf: Mesut Baylav/Evrensel

Paylaş

Mesut BAYLAV
Antep

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren Sağlamcılar AŞ fabrikasında çalışırken yaklaşık 2 ay önce fabrikanın kapanması gerekçe gösterilerek hiçbir hakları verilmeden işten çıkarılan işçiler, Kırkayak Parkı'nda basın açıklaması düzenledi. İşçiler, haklarının bir an önce verilmesini istediklerini söyleyerek, “Kamuoyunu bu haksızlığa karşı duyarlı olmaya, yetkilileri ise sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz” dedi.

TAZMİNATLAR VE AYLIK ÜCRETLER ÖDENMEDİ

İşten çıkarılan 420 işçinin iki aylık ücretleri de içeride kaldı. İşçilerin tazminatları da verilmedi. İşçiler adına basın açıklamasını okuyan Abdullah Aytekin, “İşçilerimiz, 1 yıl ile 16 yıl arasında değişen kıdem tazminatı haklarına rağmen, hak ettikleri emeğin karşılığını alamadıkları gibi, fabrikalarının içinin boşaltıldığını öğrenerek daha büyük bir hayal kırıklığına uğramışlardır” dedi.

Patronun verdiği sözleri tutmadığını söyleyen Aytekin, ''Çalışanların alın terinin ve yıllarca biriktirdikleri emeğin hiçe sayılması, yalnızca hukuki değil vicdani bir sorun olarak da karşımızda durmaktadır'' diye konuştu. 

Aytekin, işçilerin taleplerini şöyle sıraladı:

  • "Gecikmiş maaşların derhal ödenmesi: İşçilerin 55 gündür bekledikleri maaş ödemeleri, hiçbir bahane üretilmeden ve gecikme faiziyle birlikte hemen yapılmalıdır.
  • Kıdem ve ihbar tazminatlarının güvence altına alınması: İşçilerin yıllar süren emeklerinin karşılığı olan kıdem tazminatları eksiksiz olarak ödenmelidir. Bunun için devlet denetimi ve garantisi sağlanmalıdır.
  • Fabrika mallarının değerlendirilmesi: Fabrika içindeki malzemelerin boşaltılmasının sorumluları araştırılmalı, olası kötü niyetli girişimlere karşı derhal yasal önlemler alınmalıdır. İşçilerin alacaklarının tahsili için fabrika varlıkları kullanılmalıdır.
  • Şeffaflık ve hesap verebilirlik: İşverenlerin, çalışanlarını mağdur etmesine karşı caydırıcı önlemler alınmalı; bu süreçte ihmal ya da kötü niyet tespit edilirse hukuki yaptırımlar uygulanmalıdır.”

“ADALET ERTELEMEYE GELMEZ”

Aytekin son olarak, ''Biz, burada sadece 420 işçinin değil, onların ailelerinin ve bir ülkenin emek değerinin savunucusuyuz. Çalışanların emeklerinin yok sayılması, yalnızca bireysel mağduriyet değil, toplumsal bir yara haline gelmiştir. Buradan Sağlamcılar AŞ’nin yetkililerine ve ilgili kamu otoritelerine sesleniyoruz: Adalet, ertelemeye gelmez! İşçilerin haklarını ödemek en temel sorumluluğunuzdur. Kamuoyunu bu haksızlığa karşı duyarlı olmaya, yetkilileri ise sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz. İşçilerin haklarını alana dek bu mücadelenin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz. Haklarımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

“YETKİLİLERDEN DESTEK İSTİYORUZ”

Açıklamanın ardından işçiler Evrensel'e konuştu. İşçilerden Bülent Kaplan, "Ben Sağlamcılar'ın 18 yıllık personeliydim. Benim çocuklarımın rızıkları var orada. Bütün arkadaşlarımın maaşları var içeride. Bize verilen söz, 'Dokuzuncu ayda her şey düzelecek, aylıklarınızı vereceğiz' idi. Bizzat bunu fabrika sahibi Hakan Sağlamcı söyledi. Ama düzelmedi" dedi.

İçerideki makinelerin de boşaltıldığını söyleyen Kaplan, "Çoluk çocuk herkes mağdur, aç. Şirketi soyup soğana çevirdiler, ne yaptıklarını bilmiyoruz. İçeride iki buçuk aylık maaşım kaldı. 75 gün senelik iznim kaldı. Mesai paralarımız kaldı. Yetkililerden destek istiyoruz, duyarsız olmasınlar" dedi.

Bir diğer işçi Adem Kılıç ise "Herkesin çoluk çocuğunun bu fabrikada hakkı var. Burada yağmurun altında duruyoruz. Vicdanen rahat yatabiliyor musunuz" diye sordu. Mehmet Yılmış isimli işçi ise, "Batan firma mesaiye bırakmaz. Bize mesai için yalvarıyorlardı" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Barış Boyun çetesine operasyon: 31 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa