25 Kasım 2024 23:00

İsviçre’de kadına şiddete karşı 16 günlük kampanya

Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun işyerinde tacize karşı sözleşmesini imzalamayan İsviçre’de kadın ve emek örgütleri, kadına yönelik şiddetine her türüne karşı 16 günlük kampanya başlattı.

İsviçre’de kadına şiddete karşı 16 günlük kampanya

Fotoğraf: Unia Sendikası

Emine SARIASLAN
Bern

İsviçre’de 23 Kasım günü Bern kentinde bir gösteri ile başlayan kadına karşı şiddeti engelleme kampanyası değişik etkinliklerle 16 gün sürecek. Bu yılki kampanyanın konusu “Şiddetten Çıkış Yolları”. Bu kampanya çerçevesinde gösteriler, seminerler ve çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenecek. Bern yürüyüşü ise, İsviçre genelinde kadına yönelik şiddete karşı farkındalığı arttırmayı ve bu sorunun çözümü için somut adımlar atılmasını amaçlayan “16 Günlük Şiddete Karşı Mücadele” kampanyasının başlangıcı olarak önemli bir rol oynadı.

Bern de merkezi olarak yapılan gösteriye 10 bin kadın katıldı. Kadın örgütlerinin oluşturduğu “Kadına yönelik şiddete karşı 16 gün” organizasyonunun düzenlediği coşkulu yürüyüş Parlamento Meydanı`ndaki mitingle sona erdi. Mitinge kadın hakları grupları, uzman kuruluşlar, göçmen kadın örgütlenmeleri gibi birçok sivil toplum kuruluşu ve sendikaların yanı sıra siyasi partilerin de aralarında bulunduğu 90’ın üzerinde kuruluş çağrı yaptı.

Kampanya verilerine göre İsviçre’de sadece bu yıl 16 kadın cinayeti işlendi. Aile içi şiddet ve cinsel şiddet İsviçre'de günlük yaşamın bir parçası. Federal Konsey Üyesi Beat Jans kısa bir süre önce yaptığı basın toplantısında kadına yönelik şiddetin İsviçre’de de endişe verici boyutta olduğunu belirterek “Geçen yıl İsviçre'de 19 binden fazla aile içi şiddet vakası kaydedildi ve bu sayı trafik kazalarından daha fazla” demişti.

Öte yandan Unia sendikasının 25 Kasım nedeniyle yayımladığı bildiriye göre İsviçre’de kadınların çoğunlukta olduğu sektörlerdeki düşük ücretler, kadınların genellikle mali açıdan erkek partnerlerine bağımlı olmalarına neden oluyor. Bu durum, şiddete maruz kalan kadınları güvencesiz bir duruma sokuyor. Bu da ekonomik bağımlılığı beraberinde getiriyor ve şiddete rağmen, ilişkileri terk etmelerini engelliyor. Öte yandan ülkede her üç kadından biri ve her on erkekten biri işyerinde cinsel tacize maruz kalıyor.

Sendikacılar ayrıca federal parlamentoyu işyerinde tacize karşı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmesini imzalamaya çağırıyor. İsviçre Parlamentosu, 2019'dan beri yürürlükte olmasına rağmen ILO sözleşmesini şimdiye kadar görmezden geldi. Bu sözleşmenin hemen imzalanması talep ediliyor.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et