Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit: Basın İlan Kurumu bir infaz kurumu mu yoksa bir gasp kurumu mu?
Basın İlan Kurumunun ilan ambargosu DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit tarafından Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gündeme getirildi.
Fotoğraf: DEM Parti
DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuştu.
Sayyiğit, Basın İlan Kurumunun ilan ambargolarını gündeme taşıdı.
Sayyiğit “AKP iktidarları yirmi iki yılda kamunun imkanlarını ve sermayenin gücünü kullanarak bağımsız yayıncılığı rekabet edemez hale getirdi. Bugün onlarca televizyon ve gazetenin aynı manşetle çıktığı bir dönemi hep birlikte yaşıyoruz. Basın-yayın canlı bir alan malzemesi de sözdür. Engellendikçe bir su gibi akıp çatlağını da bulabilen bir mecra ayrıca” dedi.
Sayyiğit konuşmasında şu bilgileri verdi:
“Dicle Fırat Gazeteciler Derneğine göre sadece 2023 yılında en az 26 gazeteci gözaltına alınırken, kayıtlara geçen vaka sayısı 29 olarak görülüyor. Onlarca gazetecinin hâlen cezaevinde olduğu zaten raporlarla mevcut. 2024'ün ilk dokuz ayında 89 gazeteci hâkim karşısına çıkmış durumda. Bugün Türkiye Sınır Tanımayan Gazetecilerin yayınladığı Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke içerisinde maalesef 158'inci sırada yerini almış görünüyor. Şimdi, bunun müsebbibi de icra makamı olarak karşımıza çıkıyor.”
Basin İlan Kurumunun gazetemiz Evrensel’in ilan hakkını engellediğini de hatırlatan Sayyiğit, “Diğer bir konu Basın İlan Kurumu... Eğer resmî ilanların dağıtımında adil bir performans ortaya konulabilseydi halkın da haber alma hakkı daha kaliteli bir noktaya getirilebilirdi ama Basın İlan Kurumu da İletişim Başkanlığı bünyesine alınarak maalesef tekelleştirildi. Bugün Basın İlan Kurumunun dağıttığı reklam ve ilanların tutarının yüzde 80'e yakınının iktidar yanlısı medyaya gittiği belirtiliyor. Muhalif çizgideki gazetelere uygulanan resmî ilan cezaları yüzlerce günle ifade ediliyor. Bakın, Evrensel gazetesinin resmî ilan ve reklam alma hakkı 2019'dan beri gasbedilmiş durumda. Yine, karar vermeniz gerekiyor bu noktada yani Basın İlan Kurumu bir infaz kurumu mu yoksa bir gasp kurumu mu? Bunu ortaya koymak gerekiyor” dedi.
Sayyiğit devamında şunları söyledi:
“Basın İlan Kurumu yüzünden yerel medya da kan ağlıyor çünkü akredite medya korunurken bağımsız yayıncılık yapan gazeteler ve internet haber siteleri maalesef sahipsiz bırakıldı. Van'dan bir örnek vereceğim: İlan almak için şartları yerine getirebilen gazete sayısı 2'yi geçmiyor çünkü Basın İlan Kurumu desteklemek için değil, âdeta desteklememek için şartlar getirmiş durumda. Belli sayıda tıklanma sayısı isteniyor, bölgeye göre değişse de 3-4 sigortalı çalışan şartı mevcut. Yine, yerel basın emekçileri Basın İlan Kurumuna kaydolma şartlarını karşılayamadıkları için ticaret odası benzeri kurumlardan da ilan ve reklam alamadıklarını belirtiyorlar. İstenilen şartları yerel basın karşılayamıyor, bunun için de başvuru yapamıyorlar. Yerel basına yönelik şartları düzeltmeyi düşünüyor musunuz?” (HABER MERKEZİ)