Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nden kayyım açıklaması: Sekiz aydır tahribatı onaramıyoruz
Diyarbakır’da 8 yıllık kayyım bilançosunu açıklayan DEM Partili Serra Bucak ve Doğan Hatun, kayyım dönemindeki yolsuzluklar için suç duyurularında bulunacaklarını kaydetti.
Fotoğraf: ANKA
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde sekiz yıllık kayyım döneminin ardından 31 Mart’ta seçilen ve ilk sekiz ayı değerlendirmek için gazetecilerle buluşan DEM Parti’li eş başkanlar Serra Bucak ve Doğan Hatun, kentin kayyım bilançosunu paylaştı. Sekiz aylık çalışma dönemlerinde “bir enkaza yama yapmaya çalıştıklarını” anlatan eş başkanlar 24 saat esasıyla görev yaptıklarını, buna karşın sekiz yıllık tahribatı onaramadıklarını söyledi.
Eş Başkan Serra Bucak, tespit ettikleri usulsüzlükler için İçişleri Bakanlığı’ndan müfettiş talebinde bulunduklarını ancak taleplerinin karşılanmadığını, kente gelen mülkiye ve Sayıştay müfettişlerinin 31 Mart sonrasını incelemekle görevli olduklarını anlattı. Sadece iç denetimi çalıştırarak yüzde 24 gelir artışı sağladıklarını vurgulayan Bucak, kayyım dönemindeki yolsuzluklar için rapor oluşturduklarını ve her yeni bulgu için suç duyurularında bulunacaklarını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi Sezai Karakoç Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda Hakkari, Mardin, Batman, Halfeti, Esenyurt, Tunceli, Ovacık ve Bahçesaray belediyelerine kayyum atanmasının ardından yeni kayyum atamaları olacağı yönündeki iddialar gündemdeyken, sekiz yıl kayyım yönetiminde kalan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin DEM Parti’li eş başkanları, belediye hizmetlerini ve kayyum döneme yönelik bulgularını paylaştı.
Eş Başkan Doğan Hatun, kentin alt ve üst yapı hizmetlerindeki aksaklıklara değinirken yıllarca en önemli alt yapı hizmetlerinin onarımsız bırakıldığını, yatırım yapılmadığını anlattı. Yeniden kayyum yönetimine geçmesi halinde Diyarbakır’ın kent olma özelliğini yitireceği yorumunu yapan Hatun, kırsal mahallelerden ve köylerden kendilerine “kayyum gelmeden suyumuzu getirin, asfaltımızı yapın” diye yoğun talep geldiğini söyledi.
“BELEDİYE KASASINDAN 300 MİLYONA YAPILAN BİNALAR KAMU KURUMLARINA DAĞITILDI”
Eş Başkan Serra Bucak, 2016’dan bu yana belediyeyi yöneten kayyımların belediye kaynaklarını alt yapı yatırım ve iyileştirmelerine ya da sosyal yardımlara değil, bina ve tesis inşa edilmesine harcadıklarını tüm bu bina ve tesislerin de belediye uhdesinden çıkarılıp kamu kurumlarına devredildiğini söyledi. Kayyım yönetimleri boyunca belediyeye atanan bürokratların işlemleriyle ilgili incelemeleri için ''arkeolojik kazı'' benzetmesi yapan Bucak, yolsuzluk iddialarıyla ilgili resmi süreçlerin işletilmediğini belirterek, “Biz bunları tespit ettiğimiz oranda hem hukuk işlerimizde hem teftiş kurulumuzla yürütmeye çalışıyoruz. Birkaç dosya bulgurumuz var ve onlarla ilgili de savcılar suç duyurusunda bir tanesinde bulunduk. Diğerlerini de devam ettireceğiz. Yani kendi iç denetimimizi yaparak bu mücadeleyi sürdürmeye çalışıyoruz” dedi.
Toplantıda, kayyumlar döneminde belediyeye ait 49 taşınmazın 25 yıllığına ücretsiz olarak diğer kamu kurumlarına devredildiği de anlatıldı. Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde de yaklaşık 100’er dönüm arazinin villa imarlı olarak, seçimlerden hemen önce protokol yapılarak ve mevzuata aykırı biçimde bazı kişilere tahsis edildiği ifade edildi.
“YAP-DEVRET BELEDİYECİLİĞİ”
Toplantıda, bazı ihaleler hakkında bilgi veren Belediye Genel Sekreteri Emrullah Gördük, 31 Mart öncesinde 24 ihale yapıldığını bu ihalelerin yasal mevzuat aşılarak, ödeneğin üzerinde bir bedelle yapıldığını anlattı.
Belediye Eş Başkanı Serra Bucak, belediye bütçesinin alt yapı bakım onarımı ya da iyileştirmeler yerine bina inşaatlarına ayrıldığını, bu binaların da seçim öncesi belediyeden alınıp başka kurumlara dağıtıldığını aktardı.
Bucak, “Belediye değil, yönetim diyoruz. Hakikaten halkın belediyesi olsa, halkın ihtiyaçlarını gören bir belediye olsa, 299 milyon TL'yi yap devret modeline harcamazdı. Yani başka kurumların sipariş ettiği üst binaları yaptırdığı ve sonradan yapılan üst binaların o kurumlara devredildiği... Evet belediyeye eliyle yapıyorlar, gençlik merkezi gibi böyle bu tür binalar belediye bütçesine yapılıyor. 299 milyon harcanıyor. 10’dan fazla üst yapı diğer kurumlara devrediliyor. Yani yap-devret, adeta bir taşeron belediyeciliği ya sanki bir müteahhit belediyeciliği. Diyorsunuz ya halka harcanmadı, nereye harcandı? Buraya harcandı işte. Bütçenin çok önemli bu 8 yıl boyunca neredeyse yüzde 40'ı aşan bir oranı yola ve betona harcanıyor. Yine bu üst yapılara harcanıyor ve bu üst yapılar başka kurumlara devrediliyor” dedi.
“DENETİMSİZLİK, KONTROLSÜZLÜK VAR”
Bucak, toplantıda belediyede göreve gelmelerinin ardından yüzde 24’lük kaynak artışı sağladıklarını anlattı. Bunun için yeni kaynak yaratmadıklarını sadece iç denetimi işletmelerinin yeterli olduğunu şu sözlerle ifade etti:
“Kaynak Geliştirme Daire Başkanlığımıza dedik ki, işte elimizde ne var? Hayvan Borsası var, otogarlar var, otoparklar var. Sekiz yıl kayyum atanmamış olsaydı belki bugün başka kaynakları konuşuyor olabilir kuşkusuz. Ama bunların kontrolünü yapalım dedik. Sekiz aylık kontrolün ardından yeni bir yatırım alanı açmadığımız halde sadece yolsuzluğu engelleyerek, sadece muslukları kapatarak biz yüzde 24 gelir elde ettik. Bu önemli bir şey. Çok önemli bir gösterge bizim için. Yine Ulaşım Daire Başkanlığımız biz geldiğimizde iç denetim birimimiz bize dedi ki, bu ulaşım dairesinin atölyesinde bakım onarım giderlerinde çok devasa rakamlar var. Çok uçuk rakamlar var. Biz bunu anlayamıyoruz dediler. Yani anlıyoruz, biliyoruz. Bir denetimsizlik var, bir kontrolsüzlük var.” (ANKA)