Adanalı emekçilerden MEB'e kreş tepkisi: Kapatmak yerine kreş açmalılar
MEB’in muhalefet belediyelerini cezalandırmak için belediye kreşlerini kapatma girişimine tepki büyük. Adana’da belediye kreşlerine çocuklarını gönderen aileler: “Uygulanırsa bize eziyet olur."
Volkan PEKAL
Seren ELETAŞ
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belediyelere bağlı kreşlerin kapatılması, yenilerinin açılmamasına ilişkin yazıya yönelik polemikler sürüyor. Muhalefet yazının belediyelerini cezalandırmak amacını taşıdığına dikkat çekerken MEB de tepkiler üzerine bir adım geri atarak yazının kreşleri değil anaokullarını kapsadığını ileri sürdü. Ama ortada koca bir sorun Türkiye’de 3-5 yaş grubundaki 2 çocuktan biri kreşe gidemiyor. Adana’da belediyelerin yönettiği bağlı kreşlere çocuklarını gönderen aileler, MEB’in yazısına tepkili: “Uygulanırsa bize eziyet olur, özel kreşlere mahkum ediliriz.”
"KADINLAR İÇİN HAYATİ ÖNEMDE"
Adana’nın emekçi mahallelerinden Haydaroğlu Adana’nın güneyinde. Kentin kuzeyinde yoğunlaşan kreşlere ulaşımın zor olduğu mahalledeki Adana Büyükşehir Belediyesine ait kreşin önünde konuştuğumuz yurttaşlar, özel kreşlerde 20 bin TL’yi bulan ücretler artı servis parasını karşılayamayacaklarını söylüyor. İktidarın kreş kapatmak yerine daha fazla kreş açması gerektiğine vurgu yapan Yüksel isimli kadın “Belediye kreşi çalışan anneler için hayati önemde. Çocuğumu bırakabileceğim kamuya ait başka bir kreş de yok. Bu da benim gibi çalışan anneler için büyük bir zorluk. Belediye kreşine ise çocuğumu gün boyu güvenli bir şekilde bırakabiliyorum” dedi.
MEB’E TEMİZ VE GÜVENLİ GÖNDERMESİ
Belediye kreşlerinde güvenlik ve hijyen standartlarının da yüksek olduğuna işaret eden Yüksel, “Örneğin kamu ilkokullarının çoğunda bu yıl temizlik ve güvenlik sorunu yaşandı. Çünkü bu okulların çoğunda temizlik ve güvenlik görevlisi yok. Bazı okullarda velilerin temizliğe gittiğini biliyorum. Ama belediye kreşi güvenli ve temiz. Buraların kapatılması birçok aileyi mağdur eder” diye konuştu.
"KAPATILMASI BİZE EZİYET OLUR"
Çocuğunu belediye kreşine veren Aynur Müjde, bunun kendisi için büyük bir avantaj olduğunu dile getiriyor. Burası kapatılırsa çocuğunu daha uzak bir kreşe göndermek zorunda kalacağını anlatan Müjde “Bu da hem maddi yük hem de zaman kaybı demek. Sabah çocuğu bırakmak, işe gitmek ve akşam almak büyük bir eziyet olur” ifadelerini kullanarak belediyeye bağlı kreşlerin kapatılması yerine merkezi iktidarın daha fazla kreş açılması için çalışması gerektiği çağrısını yaptı.
"ÖZEL KREŞLER MADDİ YÜK"
Bir yakınlarının çocuğunu özel kreşe verdiğini belirten Funda Ertsak “Aylık 15 bin TL kreşin yanı sıra bir de servis ücreti veriyorlar. Bu masrafların üstüne bir de ekstra giderler ekleniyor. Ama burada bu masraf yok” dedi. Öğretmenlerin çocuklarına kendi çocukları gibi baktığını söyleyen Ertsak “Her gün verdikleri emek için teşekkür ediyorum. İki çocuğuma bakarken ne kadar zorlandığımı ben biliyorum. Belediyenin bize sunduğu bu imkanı elimizden almak doğru değil” tepkisini gösterdi.
"KREŞ SAYESİNDE EŞİM DE ÇALIŞABİLİYOR"
Belediyenin kreşine çocuğunu getiren Cihan Metin, bu hizmetin kendileri açısından önemini şu sözlerle anlatıyor: “Eşimle ikimiz asgari ücrete çalışıyoruz. Üç çocuğumuz var, biri üniversitede. Onun da masrafları var. Özel kreşe gönderecek durumumuz yok. Belediye kreşi sayesinde eşim de ben de rahatlıkla çalışabiliyoruz. Kreşler kapatılırsa eşim çalışamaz” dedi. Kreş hizmetinin sadece bakımdan ibaret olmadığını ifade eden Metin “Kızım konuşamıyordu. Dokuz, on aydır bu kreşe geliyor ve artık neredeyse tamamen konuşuyor. Kreş hem sosyalleşmesini sağladı hem de içine kapanıklığını yok etti” diye konuştu. İktidarın bu alandaki eksikliği gidermek yeni kreşler açması gerekirken var olanı kapatmaya çalışmasını eleştiren Metin “Kreş sayılarının artırılması gerekiyor” çağrısını yaptı.
EĞİTİM SEN: KREŞ YOKSA KADINLAR EVE HAPSOLUYOR
Çocukların sağlıklı gelişimi ve gelecekteki eğitimlerini pozitif anlamda etkileyen kreşlerin yetersizliğinin kadınların iş gücüne katılımını sınırladığına dikkat çeken Eğitim Sen Adana Şubesi Yöneticisi Nilgün Doğan “Kreşlerin özel sektöre bırakılması nedeniyle yoksul aileler çocuklarını kreşe gönderiyor. Bu da çocuk bakma yükümlülüğünü kadınların üstüne yıkıp onları iş hayatından koparıyor” dedi. Anayasa’nın 42. maddesi gereği kimsenin eğitim hakkından yoksun bırakılamayacağını hatırlatan Doğan “Ancak devlet, bu hakkı sağlamakta yetersiz kalıyor. Kreşler, çocukların fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişimine katkı sağlayan güvenli ortamlar. Belediyeler tarafından sağlanan bu imkanları kapatmaya niyet etmiş olmaları çok vahim. Devlet aksine belediyeler ile iş birliği yaparak nitelikli eğitim kurumlarının sayısını artırmalı. Kreşlerden üniversitelere kadar tüm kademelerde bilimsel, laik ve demokratik eğitim gerekli” dedi.