5 Aralık 2024 06:42
/
Güncelleme: 07:55

Avukat Üsame Sarıyaşar: Tutuklamaların amacı cesareti kırmak

Erdoğan’ın konuşması sırasında İsrail’le ticarete tepki gösterdikleri için tutuklananların avukatı Üsame Sarıyaşar, amacın “Protesto cesaretini kırmak” olduğunu vurguladı.

Avukat Üsame Sarıyaşar: Tutuklamaların amacı cesareti kırmak

Fotoğraflar: Erdoğan / AA (önde), Kevser Eğitim (arkada) 

Eylem NAZLIER
İstanbul

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı TRT World Forum'da protesto ettikleri için tutuklanan 9 kişinin avukatı, müvekkillerinin gözaltındaki 18 saat boyunca aç bekletildiklerini aktardı. Avukat Üsame Sarıyaşar, tutuklamaların asıl amacının “Protesto cesaretini kırmak” olduğunu dile getirdi.

Gelişmelere dair sorularımız yanıtlayan Avukat Üsame Sarıyaşar, protestonun üç ayrı grup tarafından düzenlendiğini ve birbirlerini tanımadıklarını belirterek, “Kadınlar Silivri’de, erkekler Metris T Tipi Cezaevinde. Dün hem Silivri hem de Metris Cezaevindeki tutuklularla görüştük. İlk kez böyle bir durumla karşılaşan arkadaşlarımız üzgün ve yorgun olsa da umutlular. Yaptıklarının yanlış olmadığını biliyorlar” dedi. Soruşturmada "Cumhurbaşkanı'na hakaret" iddiasıyla tutuklama talep edilmesine rağmen herhangi bir hakaret içeren beyan olmadığını anlatan Sarıyaşar, “Cumhurbaşkanı'na yönelmiş beyan yok. Yani normal bir soru var; ‘Ticaret neden devam ediyor?​’ diye. Eylem, Filistin’deki soykırımı eleştiren sloganlardan ibaretti. Sulh Ceza Hakimliği, suç unsuru bulunmadığı halde adli kontrol kararı verilmesi ve kaçma şüphesi gerekçesiyle tutuklama kararı alınması istedi. Suç unsuru bulunmadığı halde tutuklanması hukuki bir garabettir” diye konuştu.

Tutuklanan 9 kişinin, Türkiye’nin İsrail ile ekonomik ilişkilerini eleştiren barışçıl sloganlar attığını söyleyen Sarıyaşar, tutuklamaların asıl amacının “Protesto cesaretini kırmak” olduğunu dile getirdi. Sarıyaşar, “Bu bir cezalandırma sürecidir. Kişilerin Cumhurbaşkanı'na karşı bir protesto gerçekleştirme cesaretini bir daha göstermemeleri için topluma yönelik bir mesaj niteliğindedir” ifadelerini kullandı.

EYLEMLERE KATILIM SORULDU

Sarıyaşar, özellikle “Filistin için Bin Genç” ve “Direniş Çadırı”nın eylemleri ve bu eylemlere katılımın, soruşturma kapsamında aktivistlere yöneltilen temel sorular arasında yer aldığını belirtti. Bu soruşturmanın, Filistin dostu aktivistlerin yasa dışı ilan edilmesi yönündeki bir sürecin parçası olduğunu belirten Sarıyaşar, “Protestolar, ticaretin durdurulması, hükümetin İsrail’le olan ilişkilerinin kesilmesi ve İsrail’e petrol taşıyan firmaların faaliyetlerine son verilmesi taleplerini içeriyordu. Hukuki açıdan barışçıl sloganlardan ibaret olan bu talepler, yargı ve kolluk gücüyle sürekli baskı altına alınıyor. Tutuklama, bu baskının bir uzantısıdır” dedi.

"18 SAAT AÇ BIRAKILDILAR"

Gözaltı sürecinde yaşanan hak ihlallerine de dikkat çeken Sarıyaşar, tutuklanan 9 kişinin, gözaltında 18 saat boyunca aç bırakıldığını anlattı: "Gözaltında namaz kılmak isteyenler saatlerce bekletildi. Yemek imkanları ise son derece yetersizdi. Bu durumlar, avukat arkadaşlarımız tarafından tutanak altına alındı. Tutuklananlar bu süreçte kötü muameleye maruz kalmasalar da temel hakların ihlali söz konusuydu."

"KOĞUŞLAR KALABALIK, YERDE YATANLAR VAR"

"Metris Cezaevindeki iki tutuklu, 23 ve 24 kişilik koğuşlarda kalıyor. Yer yatağıyla idare etmek zorunda kalanlar var. Silivri’deki kadın tutuklular da koğuşların kalabalık olduğunu belirtiyor. Cezaevinde yemek koşulları yetersiz ancak şu ana kadar ağır bir kötü muamele bilgisi paylaşılmadı.”

Tutukluların avukatlarına ilettikleri mesajda, pişman olmadıklarını belirttiklerini aktaran Sarıyaşar, “Arkadaşlarımız, Filistin mücadelesini bir hak olarak görüyor. Barışçıl bir şekilde, SOCAR firmasının İsrail’e petrol göndermesini ve bu firmanın temsilcilerinin televizyon ekranlarında yer almasını eleştirdiklerini söylediler. Tutuklanmalarını anlamlandıramıyorlar” dedi.

Avukat Sarıyaşar, perşembe günü tutukluluk kararına itirazda bulunacaklarını belirterek, sürecin takipçisi olacaklarını ifade etti.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et