Tıp öğrencileri: Kadavra görmeden mezun oluyoruz
TTB’ye bağlı Tıp Öğrencileri Kolu YK üyeleri kadavra görmeden mezun olduklarını anlatırken, TTB Başkanı Dr. Alpay Azap, “Kadavra hem tıp öğrencileri hem de cerrahi branşlar için çok önemli" dedi.
Kübra Kırımlı
Ankara
Gerici ve piyasacı eğitimin etkileri her gün daha da artıyor. Eğitimin her alanında niteliğin düşmesinden şikayet edilirken halk sağlığı için en önemli alanlardan biri olan tıp fakültelerinde ise durum farklı değil. TTB’ye bağlı Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK) Yürütme Kurulu üyeleri, kadavra görmeden mezun olduklarını anlattılar. Tıp eğitiminde kadavraların vazgeçilmez olduğunu ifade eden TTB Başkanı Dr. Alpay Azap, “Kadavra bugün hem tıp öğrencileri hem de cerrahi branşlar için oldukça önemli. Bugün maket üzerinden öğrenmek ile kadavra üzerinde öğrenmek arasında fark var. Kadavra gerçeğe yakın doku üzerinde çalışma fırsatı verdiğinden hatayı engelliyor” dedi.
Tıp eğitimi 6 yıllık eğitim ardından, süreleri değişen uzmanlık ve yan dal eğitimleri ile uzun yılları alan zorlu ve uzun bir süreç. AKP iktidarları döneminde sayıları 2.5 kat artan tıp fakültelerinde bugün öğrenciler kadavra görmeden eğitim aldıklarını anlattılar. Konuya dair konuştuğumuz TTB Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, “Kadavra tıbbın temel disiplini olan anatomi için gerekli. Anatomi sadece organların, dokuların makroskobik yerleşimleri, görünümleri gibi düşünülmesin, aynı zamanda organların fonksiyonlarını ve dolayısıyla organlarda meydana gelebilecek bozuklukları, patolojileri ve hastalıkları alan tıbbın temeli. Yani kadavra görmeden alınan tıp eğitimi temel olmadan bina yapmak gibi düşünülebilir. Ve temeli olmayan binanın sağlam olmadığı da bilinir. O yüzden anatomi bilgisi çok önemli” uyarısında bulundu.
TTB Başkanı Alpay Azap
KADAVRADAN ÖĞRENMEK HATAYI ENGELLİYOR
Kadavranın yerine bugün gelişmiş maketlerin de kullanıldığı bilgisini paylaşan Dr. Azap, “Bugün o maketler üzerinden de öğrenilebiliyor. Ancak kadavranın kendisinden daha fazla şey öğreniliyor. Çünkü gerçek doku ve yerleşimi daha net öğreniliyor kadavrada, dokuları keserek inceleme şansı oluyor. Maket bu şansı tanımıyor. Hekimler iyi eğitim alınca daha az hata yapıyor. Bunu sağlayan önemli unsurlardan biri kadavra” dedi. Kadavranın sadece tıp eğitiminde değil, cerrahi branşlar içinde önemli olduğunu anlatan TTB Başkanı, “Bir ortopedist veya el cerrahi bir ön kol veya el anatomisi üzerine daha ayrıntılı çalışma fırsatı buluyor kadavra olduğu zaman. Kısaca kadavra cerrahi branş içindeki arkadaşlarımızın iyi yetişebilmeleri için çok kritik; tıp eğitiminin vazgeçilmezi” diye konuştu. Kadavrasız bir eğitimi kabul etmediklerini ifade eden Dr. Azap, “127 tıp fakültesi, 140 program var. Hekim sayısını arttırmak için tıp eğitiminin kalitesinden ödün verilmemesi gerekir. Tıp eğitimi toplamında zor bir eğitim. Bu yüzden altyapısı eksik fakültelerde öğrenci yetiştirilmemesi gerekiyor, kontenjanların da azaltılması gerekiyor” dedi.
"MERSİN’DE 22 KADAVRA VAR, KIRKLARELİ’DE HİÇ YOK"
TTB’ye bağlı Tıp Öğrencileri Kolu (TÖK) da Türkiye’deki çeşitli tıp fakültelerinde anatomi eğitiminde kadavra kullanımına ve erişimine dair farklılıkların olduğu bilgisini verdi. Konuya dair bilgi aldığımız TÖK Yürütme Kurulu üyeleri, “Bazı üniversitelerde kadavra sayısı yüksek. Örneğin, Mersin Üniversitesi 22 kadavra kullanırken, Kafkas Üniversitesi 3 kadavra ile eğitim veriyor. Diğerlerinde ise kadavra sayısı ya sınırlı ya da hiç yok. Yine örnek vereceksek; Kırklareli Üniversitesinde kadavra yok” şeklinde konuştular.
"ÖĞRENCİ SAYISI DA EĞİTİMİ ETKİLİYOR"
Var olan kadavraların birçoğunun uzun yıllar kullanıldığından bozulmalar gözlendiği için yapılarının iyi bir şekilde ayırt edilemediğini açıklayan TÖK Yönetim Kurulu, “Kadavralar üzerinde yapılan eğitimler, bazı üniversitelerde detaylı bir şekilde, bazı yerlerde ise yüzeysel olarak yapılıyor. Örneğin, Çukurova Üniversitesinde kadavra eğitimi etkili olmasa da maketler daha verimli bulunuyor. Sanko Üniversitesi ise kadavraların klinik pratiğe giriş derslerinde detaylı kullanımını sağlıyor. Ama genel olarak fakültelerde her sene artarak alınan öğrenci sayısı ve bu sayıya uygun altyapının da olmamasının yarattığı eğitim almadaki yetersizlikler kadavra üzerinden alınan eğitime de yansıyor. Böylece birçok öğrenci kadavradaki yapıları göremiyor, öğrenemiyor. Öğrenci sayısının fazlalığından ötürü kadavrayı incelemek çok zorlu oluyor. Etkili bir eğitim ve öğrenim açığa çıkmıyor” diye ifade ettiler.
Evrensel'i Takip Et