10 Aralık 2024 16:33

Bütçe görüşmelerinde ‘yargı bağımsızlığı’ tartışması

Adalet Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde AKP’li Ersan Aksu’nun “AK Parti döneminde, yargı talimat almaktan çıkmıştır” sözlerine vekiller “AKP yargısına dönüşmüştür doğrudan” diye tepki gösterdi.

Bütçe görüşmelerinde ‘yargı bağımsızlığı’ tartışması

Fotoğraf: AA

TBMM Genel Kurulunda Adalet Bakanlığının bütçesi görüşülürken yargı bağımsızlığı tartışması yaşandı. Genel Kurulda Adalet Bakanlığı bütçesi üzerine söz alan AKP Samsun Milletvekili Ersan Aksu “1990'larda dönemin adalet bakanları tarafından yargıdaki partizanca uygulama ve atamaların nasıl açıkça dile getirildiğini, okuduğu şiir sebebiyle günün İstanbul Belediye Başkanına on ay hapis cezası verildiğini, brifing alıp talimatlarıyla hareket eden yargı sistemini ve açtığı onulmaz yaraları saymakla bitiremeyiz. AK Parti döneminde, yargı talimat almaktan çıkmış ve millet adına karar veren milletin yargısına dönüşmüştür” dedi. Aksu konuşmasının devamında yargı alanında yapılan düzenlemelerle yargının bağımsızlığa kavuşturulduğunu öne sürdü.

Muhalefet milletvekilleri ise konuşmaya tepki gösterdi. Genel kurulda tanınmayan AİHM ve AYM kararlarına, HSK’ya yapılan atamalara, siyasi davalarda verilen siyasi kararlara ve bu kararları veren savcı ve hakimlerin ödül gibi atamalarına dikkat çekilerek “Yargı talimat almaktan çıkmış, AKP yargısına dönüşmüş doğrudan” değerlendirmesi yapıldı.

CHP Milletvekili Gökhan Günaydın, AKP’li Aksu’ya “Rahibi nasıl serbest bıraktınız, bir anlatsana? Kim talimat verdi?​” diye sordu. Günaydın’ın sorusu yanıtsız kaldı.

Aksu, konuşmasının devamında “Kirası ödenmeyen ve tahliye edilen adliyelerden kurtulup modern adliye binalarında hizmet verilirken...” diyerek günümüz adliye binalarıyla övünürken bu kez de CHP’li Cavit Arı araya girerek “Bina var ama içinde yargı yok, adalet yok” dedi.

Daha sonra kürsüde söz alarak konuşan CHP Milletvekili Gökhan Günaydın Türkiye’nin AİHM tarafından adil yargılanma hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle kaç kez yaptırıma tabi tutulduğunu sorarak “Bu sizin için bir evrensel ölçüt müdür, yoksa AİHM de dış güçler midir? Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan ağır ceza hâkimlerini siz Adalet Bakan Yardımcısı yapıyorsunuz. Sonra, aynı adalet bakan yardımcısını başka adam kalmamış gibi Cumhuriyet Başsavcısı olarak İstanbul'a tayin ediyorsunuz. Başka adam kalmadı mı yahu, memlekette bir bakan yardımcısını niye cumhuriyet başsavcısı yapıyorsunuz?​” sorusunu yöneltti.

-Saadet Partisi Milletvekili İsa Mesih Şahin ise İsrail ile ticareti protesto ettiği için tutuklanan 9 gence dikkat çekerek “İçinizden bir hukukçu arkadaş ‘Bu tutuklama kararı doğruydu’ diyebilir mi? Maalesef, yargı mensupları verdiği bazı kararlarda ödül ya da cezalandırma kriterlerini göz önünde bulunduruyorlar. İşte, yargının yürütmeye bağımlı hâle gelmesi bu. Sonuç: Hukuka güvenin kaybolduğu bir Türkiye” ifadelerini kullandı. (POLİTİKA SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et