Sabancı’nın RES’lerine Danıştay’dan onay
Sabancı’nın RES projesinin ÇED raporunu iptal eden yerel mahkeme kararı Danıştay tarafından bozuldu. Bölgedeki tarımı bitirecek projede kamu yararı olduğunu söyleyen Danıştay itiraz yolunu da kapattı
Fotoğraf: Özer Akdemir
Özer AKDEMİR
İzmir
Sabancı Holding’e bağlı EnerjiSA şirketi tarafından İzmir-Aydın sınırındaki Kartaldağı'nda yapılmak istenen rüzgar enerji santrali (RES) projesi ile ilgili yerel mahkemenin iptal kararı Danıştay’dan döndü. Danıştay 4. Dairesi RES projesini iptal eden Aydın 1. İdare Mahkemesi’nin kararını hukuka uygun bulmadı. Yöre köylülerini üzen mahkeme kararı itiraz yolu kapalı olarak üçe iki oy çokluğu ile alındı.
MAHKME TARIM VE BİYOÇEŞİTLİLİĞE OLUMSUZ ETKSİNİ VURGULAMIŞTI
İzmir-Aydın sınırındaki Kartal Dağı’nda incir bahçelerinin yakınına dikilmek istenen RES projesine verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu belgesine karşı Tire Belediyesi ve 150’ye yakın yurttaş tarafından açılan davada, Aydın 1. İdare Mahkemesi önce yürütmeyi durdurma kararı vermiş arkasından da ÇED’i iptal etmişti. Mahkeme kararını yapılmak istenen 11 RES direği ile ilgili olumsuz görüş bildiren 85 sayfalık bilirkişi raporuna dayandırmıştı. Bilirkişi raporunda proje jeolojik, hidrojeolojik ve orman varlığı açısından uygun bulunmasına rağmen biyoçeşitlilik kaybı ve tarımsal faaliyet açılarından ciddi zararları olacağı dile getirilmişti. Mahkeme kararında “planlanan türbin yerlerinden birisinin (T10) dikili tarım arazileri üzerinde yer aldığı ve türbinler arasındaki ulaşım yollarının (yaklaşık 9783 metrekare) incir ve zeytin bahçeleri içerisinden geçecek şekilde planlanmış olduğu, tesisin güney sınırında çok geniş dikili tarım arazilerinin bulunduğu ve bu ağaçlardan verim alınabilmesi için ihtiyaç duyulan başta arı olmak üzere böcek popülasyonuna yüksek hızla dönen kanatların önemli ölçüde zarar vereceği, ÇED raporunda proje alanındaki omurgasız hayvanların belirlenmediği ve faaliyetten kaynaklanan habitat kayıplarının ve habitat parçalanmasının nasıl telafi edileceğinin belirtilmediği” gibi noktalara dikkat çekilmişti.
DANIŞTAY ÜÇE KARŞI İKİ OYLA YEREL MAHKEMENİN KARARINI BOZDU
Mahkemenin kararını Danıştay’da temyiz eden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve RES şirketinin temyiz başvurusunu görüşen Danıştay 4. Dairesi oy çokluğu ile yerel mahkemenin kararını bozdu. Danıştay RES projesi ile ilgili verilen ÇED Olumlu kararını hukuka uygun bulurken, kararı iptal eden İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmadığını öne sürdü. Danıştay’ın kararı İdari Yargılama Usulü Kanunu gereği kesin bir nitelik taşırken karara itiraz yolu ise kapalı.
İKİ BİLİRKİŞİNİN GÖRÜŞÜ “İTİBAR EDİLEMEZ” BULUNDU
Bilirkişi raporunda olumsuz görüş bildiren Ziraat Mühendisi ve Fauna uzmanlarının görüşlerini itibar edilebilir bulmayan Danıştay üçe karşı iki oyla mahkeme karanını hukuka uygun olmadığına hükmetti. Danıştay’ın bozma kararının sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi; “Projenin gerçekleştirilmesindeki kamu yararı ile bilirkişi heyetinde yer alan diğer (Jeoloji (Hidrojeoloji) Mühendisi, Orman Mühendisi, Çevre Mühendisi) bilirkişilerin, ÇED raporu ve dava konusu işlemin uygun olduğu yönünde kanaat bildirdikleri göz önünde bulundurulduğunda, dava konusu işleme dayanak ÇED raporunda, projenin çevre üzerindeki muhtemel olumsuz etkileriyle, alınacak önlemlerin yeterli düzeyde belirlendiği, projenin gerçekleşmesinde çevre açısından sakınca bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”
“AĞAÇ KESİMİNE BAŞLANIRSA TEPKİ GÖSTERİLECEK”
Danıştay’ın bu kararını üzüntü ile öğrendiklerini belirten Kartaldağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, “Keşke karşı görüş bildiren Üyelerin görüşleri de dikkate alınarak tam bir adalet tecellisi için gereğinin yapılması ve kararın oy birliği içinde verilmesi mümkün olsaydı... O zaman Boynumuz kıldan ince derdik ama o iki üyenin karşı duruşu bile bir süreçte doğru gitmeyen şeylerin uygunsuzluğunu işaret ediyor.” dedi.
Bu karardan yörede yaşayan Dağyeni, Selatin, Dampınar köylülerinin haberinin olmadığını belirten Germencik Çevre Platformundan Mehmet Güngör ise şirketin ağaç kesimine başlaması durumunda halkın tepki gösterebileceği uyarısında bulundu. Göngör, hukuki sürecin sonuna kadar götürülmesi için çabalayacaklarını söyledi.