Patron yemeğimizden, hükümet ücretimizden kısıyor
"İşveren fabrika içinden kısmaya çalışırken hükümet de yine bizi bahane ederek ücretlerimizden kısmaya çalışıyor. Enflasyonu sabit tutma söylemiyle asgari ücreti düşük tutmaya hazırlanıyor."
Fotoğraf: DHA
Bossa işçisi
Adana
Ben, Bossa Denim fabrikasında çalışan bir işçiyim. Sizlerle hem Bossa'daki durumu hem de genel ekonomik duruma dair düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Adana'nın en köklü iş yerlerinden biri olan Bossa, çalışma koşullarının ağırlığı ve düşük ücret skalası nedeniyle sürekli giriş-çıkışların yaşandığı bir yer haline geldi. Taşeron çalışanlar, asgari ücretle ağır koşullarda çalışmayı uzun süre kabul etmiyorlar.
YEMEĞİMİZ, SERVİSİMİZ KISILDI
Bu koşullara yemek ve uzun süre önce servis sorunu da eklendi. Eskiden haftada 3 gün kırmızı et çıkan yemekhanede, bu sayı 1 güne düşürüldü. Yemeklerin yanında verilen meşrubatlar da aynı şekilde yalnızca haftada bir günle sınırlandırıldı.
Servisle işe gitmek ise zamanımızdan çalmaya başladı. Mesela bir servis Adana'nın 18 mahallesinden geçiyor. 16.00-00.00 vardiyasında çalışan bir işçi, iş yerine ulaşmak için 14.30’da servise binmek zorunda kalıyor. Bu da iş dışında kişisel zamanımızı iyice kısıtlıyor.
Bossa’da çalışanlar arasında önemli bir eşitsizlik de gıda çekleri. Kadrolu işçiler 3 ayda bir 2 bin 150 TL’lik gıda çeki alırken, taşeron çalışanlar ve emekliler her ay 3 bin TL’lik çek alıyor. Bayram harçlıklarımız ise yalnızca 400 TL. Bu tür adaletsizlikler, iş yerindeki moral ve motivasyonu olumsuz etkiliyor.
TEMMUZDA ÜCRETLER ARTMADI, HANİ ENFLASYONUN NEDENİ BİZDİK?
İşveren fabrika içinden kısmaya çalışırken hükümet de yine bizi bahane ederek ücretlerimizden kısmaya çalışıyor. Enflasyonu sabit tutma söylemiyle asgari ücreti düşük tutmaya hazırlanıyor. Ancak, enflasyonu arttıran şey, ücretlere yapılan zamlar değil; tüketim mallarına yıl içinde yapılan 5-10 kat zamlar. 2024 yılında asgari ücrete yalnızca bir kez zam yapıldı. Ara zam yapılmadı ama temmuzdan itibaren fiyatlar artmaya devam etti. Temel ihtiyaç ürünlerindeki artışlar bizi zor durumda bırakıyor.
BİRLEŞMEZSEK BİZİ AÇLIĞA MAHKUM EDECEKLER
Asgari Ücret Tespit Komisyonunda 5 işveren, 5 hükümet ve 5 işçi temsilcisi bulunuyor. Ancak hükümetin patronlardan yana olduğu bir ortamda, işçiyi temsil eden Türk-İş’in de gerçek anlamda işçiyi temsil ettiğini düşünmüyorum. Bu nedenle, bu komisyondan işçi lehine bir karar çıkacağını düşünmüyorum. Çözüm işçilerin birlik olması. Eğer işçiler ve emekçiler birlik olmazsa, hükümet ve patronlar bizleri açlığa mahkum edecek.