Fransa sömürgesi Yeni Kaledonya'da hükümet düştü
Fransa'dan yaklaşık 17 bin kilometre uzaklıktaki sömürgesi Yeni Kaledonya'da, Kaledonya Birlikte Partisinin kabineden çekilmesinin ardından hükümet düştü.
![Fransa sömürgesi Yeni Kaledonya'da hükümet düştü](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/263241.jpg)
Fotoğraf: FLNKS (Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi) resmi Facebook sayfası
İLGİLİ HABERLER
![Yeni Kaledonya’da sömürgeleştirmeye isyan](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/262851.jpg)
Yeni Kaledonya’da sömürgeleştirmeye isyan
![Fransız sömürgeciliğine karşı 150 yıllık mücadele](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/263241.jpg)
Fransız sömürgeciliğine karşı 150 yıllık mücadele
![Yeni Kaledonya’da protestolarda 11 kişi yaşamını yitirdi](https://staimg.evrensel.net/images/840/upload/dosya/263241.jpg)
Yeni Kaledonya’da protestolarda 11 kişi yaşamını yitirdi
Fransa'nın Hint-Pasifik'teki kolonisi Yeni Kaledonya'da, Kaledonya Birlikte Partisinin kabineden çekilmesinin ardından hükümet düştü.
Fransız basınındaki haberlere göre, bağımsızlık karşıtı Kaledonya Birlikte Partisi, hükümetten istifa ettiğini bildirmek için Yeni Kaledonya Hükümet Başkanı Louis Mapou'ya bir mektup gönderdi.
Mektupta, 13 Mayıs'tan bu yana Yeni Kaledonya'nın derin bir sosyoekonomik bunalıma sürüklendiği ve 3 yıldır yönetimindeki Mapou hükümetinin, kabineyi, Ada'nın diğer kurumlarından bağımsız hareket eden bir yapı haline getirdiği savunuldu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rönesans Partisi'ne bağlı olan Kaledonya Birlikte Partisinin, Ada'daki kabineden istifa etmesiyle birlikte, Mapou'nun başkanlık ettiği hükümet düştü.
Yeni bir hükümet kurulana kadar Mapou, Ada'daki rutin işlerle ilgilenmeye devam edecek.
Yeni Kaledonya'da Kongre üyeleri, hükümeti yapılan oylama ile belirliyor.
Mapou, Temmuz 2021'de Yeni Kaledonya'da hükümetin Başkanı seçilmişti.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞNE KARŞI EYLEMLER
Fransa'ya 17 bin kilometre uzaklıkta bulunan Hint-Pasifik'teki Yeni Kaledonya'da halk, Fransız hükümetinin, yerli halkın seçimlerdeki etkisini azaltacak anayasa değişikliğine karşı çıkıyor.
Anayasal değişiklik tasarısı ile hükümet, Ada'da yaşayan Fransızların yerel seçimlerde oy kullanmasının yolunu açmayı hedefliyor.
Yeni Kaledonya'nın yerli halkı Kanaklar, Fransız hükümetinin girişimini, 1998'de imzalanan Noumea Anlaşması'na aykırı buluyor.
Ada'da mayıs ayında anayasa değişikliğine karşı harekete geçen yerliler, Fransız hükümetinin anayasa değişikliğini geri çekmesini istiyor.
Yeni Kaledonya 1998'de Noumea Anlaşması ile özerklik statüsü kazanmış ve anlaşmada yerli halkın kendi topraklarında azınlık statüsüne düşmesini önlemek için oy kullanma hakkı, 1998'den önce Ada'da ikamet eden kişiler ve onların çocuklarıyla sınırlandırılmıştı.
Ada'da 2018, 2020 ve 2021'de olmak üzere toplam 3 kez bağımsızlık için referandum yapılmış ve sandıktan "hayır" oyu çıkmıştı.
Bağımsızlık yanlısı Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNKS), Fransa'nın seçimlere etkisini protesto ederek, 2021'de yapılan referandumu boykot etmişti. FLNKS referandumun Kovid-19 salgınının etkisinden daha uzak bir tarihte yapılmasını istemişti.
Macron, Fransız hükümetinin yerli halkın seçimlerdeki nüfuzunu azaltacak anayasa değişikliği tasarısına karşı harekete geçen bağımsızlık yanlıları ile "diyalog" için 23 Mayıs’ta Yeni Kaledonya’ya gitmiş ancak buradaki temaslarının ardından tasarıyı geri çekmeyeceğini duyurmuştu.
Daha sonra Macron, Fransız Ulusal Meclisinden geçen ancak henüz Senatoda oylanmayan tasarıyı askıya almıştı.
Ada'daki Fransız seçmenlerin sayısını artıracak anayasa değişikliğinin yürürlüğe girebilmesi için Fransız Parlamentosunun iki kanadının bir arada toplandığı Kongre'de kabul edilmesi gerekiyor. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et