28 Aralık 2024 01:47

Arjantin’de diktatörlüğün çaldığı torunlarını arayan büyük anneler: 138. torunumuzu da bulduk!

Arjantin’de 1976-1983 yılları arasında askeri diktatörlük döneminde öldürülen veya kaybedilen torunlarını arayan “Plaza de Mayo-Mayıs Meydanı Büyükanneleri” 138. torunu da buldu!

Paylaş

Arjantin’de 1976-1983 yılları arasında askeri diktatörlük döneminde öldürülen veya kaybedilen çocuklarının elinden alınan ve kimlikleri değiştirilen torunlarını arayan “Plaza de Mayo-Mayıs Meydanı Büyükanneleri” 138. torunu da buldu!

Basın toplantısı düzenleyen büyükanneler, Marta Pourtale ve Juan Carlos Villamayor’un Aralık 1976’da doğan oğullarını bulduklarını açıkladı. Açıklamada, “Böylece 47 yıllık yorulmak bilmeyen hakikat ve kimlik arayışında çözülen vaka sayısı 138’e ulaştı” denildi.

Yapılan yazılı açıklamaya göre gerilla örgütü olan Montoneros’un militanları olan Marta Pourtale-Juan Carlos çifti 10 Aralık 1976’da, sivil giyimli kişiler tarafından gerçekleştirilen bir operasyonla Buenos Aires kentindeki evlerinden kaçırıldı. Marta sekiz buçuk aylık hamileydi. Çift, gizli gözaltı merkezi ESMA’da görüldü. Bebeğin de burada doğduğu tahmin ediliyor.

Aileleri yıllarca Marta ve Juan Carlos’u aradı ancak başarılı olamadılar.

Ulusal Kimlik Hakkı Komisyonu (CoNaDI) 1999’dan bu yana Villamayor-Pourtalé aile grubunun araştırılması üzerinde çalıştı, böylece Ulusal Genetik Veri Bankasına (BNDG) ailenin biyolojik örneklerini dahil edildi. Öte yandan, genç bir adam DNA örneğini vermiş ve bu örnek Plaza de Mayo Büyükanneleri tarafından desteklenen 188/2000 sayılı dava çerçevesinde BNDG’ye girilmişti. Sonunda mahkeme ilgili kişiyi tıbbi muayeneden geçmesi için çağırdı ve dün dosyanın hakimi Daniel Rafecas “torun 138”i sonuçlardan haberdar etti. 

Plaza de Mayo Büyükanneleri tarafından yayımlanan açıklamada, “Diktatörlüğün en sapkın suçu her iadede kendini gösteriyor: hamile bir kadını hayatta tutmak, insanlık dışı koşullarda bebeğini doğurana kadar en kötü aşağılamalara maruz bırakmak ve ardından çocuğunu çalarak kimliğini değiştirmek. Geç de olsa, bu toplantıyla birlikte bu suç sona eriyor” denildi.

Arjantin’de diktatörlük döneminde öldürülen veya kaybedilen kişilerden çalınan en az 300 torun daha bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Alp, kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildi

SONRAKİ HABER

Yurt dışı çıkış harcına yüzde 42 zam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa