Evrensel için yeni bir dönem
Reklamları Kapat
8 Ocak 2025 14:25

Türk Toraks Derneği’nden çağrı: Tüberküloz raporları yayımlanmalı

En ölümcül bulaşıcı hastalıklardan biri olan tüberkülozla mücadelenin önemine işaret eden Türk Toraks Derneği, ülkemizde 3 yıldır tüberküloz raporlarının yayımlanmadığına dikkat çekti.   

Türk Toraks Derneği’nden çağrı: Tüberküloz raporları yayımlanmalı

Türk Toraks Derneği logosu

Tüberküloz dünyada en önemli 10 ölüm nedeninden biri. 5-11 Ocak Verem Eğitim ve Farkındalık Haftası nedeniyle açıklama yapan Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fatih Tekin, tüberkülozun en çok öldüren bulaşıcı hastalık olduğuna işaret ederek “Ancak son 3 yıldır ülkemizde tüberküloz raporları yayınlanmamaktadır” dedi.

TASARRUF ELEŞTİRİSİ

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fatih Tekin

Fotoğraf: Türk Toraks Derneği

Türkiye’nin tüberküloz kontrolünde başarılı bir ülke olduğunu, 4 yılda kayıtlı hasta sayısının yüzde 16.4 oranında düştüğüne vurgu yapan Tekin “Dünyada tüberküloz koruyucu tedavisinde yeni ilaç kullanımı ile tedavi süresi kısalmaktadır. Bu ilaçların ülkemizde de temin edilmesini ve kullanılmasını istiyoruz” dedi. Tüberküloz kontrolünün en önemli kurumu olan verem savaşı dispanserlerinin önemine, veremle savaşın küçümsenmesi ve çalışanlarının başka kurumlarda görevlendirmelerinin hatalı olduğunu dile getiren Tekin “Personel eğitiminin tasarruf tedbirlerine dahil edilmemesi gerekir” dedi.  

“3 YILDIR RAPOR YOK”

Dünya Sağlık Örgütü’nün her yıl Kasım ayında Dünya Tüberküloz Raporunu yayımladığını belirten Tekin “DSÖ 2024 Dünya Raporunu da yayımlamıştır. Türkiye’de ise bu raporlar 3 yıl geriden gelmektedir. Son yayımlanan rapor 2021 tarihlidir. Başarılı bir verem savaşı yürüten ülkemizin güncellenmiş tedavileri, ilaç erişim sorunları ve tüberküloz eğitimindeki sorunları da içeren kapsamlı raporun ivedilikle çıkması sağlanmalıdır” çağrısını yaptı.

10 MİLYON HASTA VAR

Dünyada toplam 10.8 milyon tüberkülozlu hastanın yüzde 76’sının yani 8.2 milyonu kayıtlı olduğu bilgisini veren Tekin “Kovid-19 salgınının etkisi azalınca 2022 ve 2023’te tüberküloz ölümleri bulaşıcı hastalık ölümlerinde yine birinci sıraya yükselmiştir. Yoksulluk, yetersiz beslenme tüberküloz hastalığının oluşmasında en önemli nedenlerden biridir” ifadelerini kullanarak 2020’de dünyada kovid-19 nedeniyle 1 milyon 980 bin insan hayatını kaybederken, aynı yıl tüberküloz nedeniyle ölenlerin sayısının da 1 milyon 400 bin olduğuna dikkat çekti.  (HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et