Çanakkale Yenice'deki maden projesi için “göstermelik” İDK toplantısı
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale’deki CVK madencilik için ÇED süreci kapsamında, “göstermelik” İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapıldığını belirtti.
İLGİLİ HABERLER
İki yıllık maden için doğa ve tarih talanı
Çanakkale Yenice’nin Kalkım beldesi yakınında faaliyet gösteren CVK madencilik için başlayan ÇED süreci kapsamında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapıldı.
Kurşun Çinko Bakır Madeni Projesi'nde "Flotasyon Tesisi Kapasite Artışı ve İlave Atık Depolama Tesisi" ile ilgili olarak 3. kez başlatılmış olan ÇED süreci kapsamında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda İnceleme Değerlendirme Komisyonu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Türkiye Ormancılar Derneği'nden Mustafa Özer ve dernek üyesi Aykut Alyanak katıldı. Toplantıya Bakanlık komisyon görevlileri, CVK temsilcileri ve ÇED raporunu hazırlayan MİTTO temsilcileri dışında komisyon üyesi başka kamu kurumları temsilcilerinin katılmadığı öğrenildi.
Toplantıya ilişkin açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, MİTTO'nun projeyi sunumunun ardından, heyetin projenin 2019'da kabul edilmeme nedenini ve o dönemdeki kurum görüşlerinin neden değiştiğini sorduğunu aktardı. Proje ilişkin itirazları açıklamada şu şekilde sıralandı:
- Proje depremsellik açısından tehlike arz etmektedir. Fay hatları üzerindedir.
- Proje Gönen Barajı'na yakındır ve yeraltı ve yüzey sularının proje nedeniyle kirlenecek olması Gönen Barajı'nın da kirlenmesine yol açacak, bu durum Gönen Ovası'nda yapılan tarımı olumsuz etkileyecektir. Ayrıca Agonya Ovası'da tehdit altındadır.
- Proje bitişiğinde işletmekte olan OREKS (450 bin m3. atık barajı) ve diğer şirketlere ait başka madenler de vardır ve kısa mesafede bu denli çok projenin ve atık barajlarının kümülatif etkisi hesaplanmamıştır. Bu durum bölgenin ölüm fermanıdır.
- Ruhsat civarında korunması gereken Agonya Antik Kenti ve Dedetepe yerleşkesi gibi antik şehirler bulunmaktadır. Proje antik kentler üzerinde de olumsuz etki yaratacaktır.
- Projenin çevreye, doğal kaynaklara, tarihi mirasa etkileri, yeterince bilimsel bir temele dayandırılmamış olması ve ciddi riskler taşıması nedeniyle ÇED Olumsuz Kararı ile sonuçlanması talep edilmiştir.
Heyetin sorulara yanıt alınmadığı ifade edilirken “mevcut 100 bin m3'lük atık barajı yanına 250 bin m3'lük zehirli atık barajı daha yapılacak olan proje” ile ilgili CİMER üzerinden de itiraz dilekçeleri gönderildiği ifade edildi.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği açıklamasında şunları kaydetti: “Projeye daha önce depremsellik nedeniyle olumsuz görüş veren Çanakkale AFAD ve ilgili diğer Bakanların görüş değişikliğinin nedeni soru işareti olmaya devam edecektir. ÇED sürecinin sonlandırılarak projeye olumsuz görüş verilmesi konusunda Bakanlığın gerekli sorumluluğu almasını bekliyoruz.” (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et