Biden'dan Güney Kıbrıs'a ucuz silah satışının önünü açan kararname
ABD Başkanı Biden, Güney Kıbrıs'ın ucuza silah satın almasını kolaylaştıracak bir kararnameye imza attı.
![Biden'dan Güney Kıbrıs'a ucuz silah satışının önünü açan kararname](https://staimg.evrensel.net/upload/dosya/197249.jpg)
Joe Biden | Fotoğraf: Adam Schultz/Beyaz Saray
İLGİLİ HABERLER
![Güney Kıbrıs, İsrail’den hava savunma sistemi aldı](https://www.evrensel.net/images/120/upload/dosya/278583.jpg)
Güney Kıbrıs, İsrail’den hava savunma sistemi aldı
![Hizbullah'tan Güney Kıbrıs'a "İsrail" uyarısı](https://www.evrensel.net/images/120/upload/dosya/265341.jpg)
Hizbullah'tan Güney Kıbrıs'a "İsrail" uyarısı
![Kıbrıs’taki İngiliz üssünde İsrail saldırılarına destek protesto edildi](https://www.evrensel.net/images/120/upload/dosya/272396.jpg)
Kıbrıs’taki İngiliz üssünde İsrail saldırılarına destek protesto edildi
ABD Başkanı Joe Biden, görev süresinin resmen tamamlanmasına günler kala AB üyesi Güney Kıbrıs'ın (Kıbrıs Cumhuriyeti) doğrudan ABD hükümetinden silah satın almasına ve Amerikan ordusundaki ihtiyaç fazlası askeri teçhizattan faydalanmasına izin veren bir kararnameyi imzaladı.
DW Türkçe'nin aktardığına göre Biden, kararnamede "Kıbrıs Cumhuriyeti'ne savunma malzemeleri ve savunma hizmetleri sağlamanın hem ABD'nin güvenliğini artıracağına hem de dünya barışına katkıda bulunacağına" inandığını ifade etti.
Biden'ın kararnamesi, Güney Kıbrıs'ın ABD yapımı silahları daha düşük fiyatlara almasına imkan tanıyacak. Silah satışında özel şirketler yerine doğrudan ABD hükümetiyle iş yapılması, fiyatların düşük olmasını sağlayacak. Güney Kıbrıs'a ayrıca ABD ordusundaki ihtiyaç fazlası askeri teçhizattan da verilecek. ABD'nin uzun yıllar silah ambargosu uyguladığı Güney Kıbrıs bu süre zarfında başta Rusya olmak üzere diğer ülkelere yönelmişti. ABD söz konusu ambargoyu 2020 yılında kaldırdı.
Türkiye geçen Eylül ayında ABD ve Güney Kıbrıs'ın savunma iş birliğini artırmak için bir yol haritası imzalamasını kınamış, bu yol haritasının Kıbrıs Türklerinin çıkarlarına zarar verdiğini belirtmişti. ABD ve Güney Kıbrıs, geçen Haziran ayında güvenlikten enerji iş birliğine, eğitimden yatırıma pek çok alanı kapsayan bir stratejik diyalog geliştirme konusunda mutabakata varmıştı.
TÜRKİYE SATIŞ KARARINI KINADI
Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) silah satışı kararına tepki göstererek, "ABD tarafından dün yayımlanan, GKRY'nin silah satışı ve askeri eğitim için uygun ülke olarak tayin edildiği kararı kınıyoruz" ifadesini kullandı.
Bakanlık, ABD'nin GKRY'ye silah satışı kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı tarafından bu konuda yapılan açıklamada kayıtlı görüşlerin paylaşıldığı ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
"ABD tarafından dün yayımlanan, GKRY'nin silah satışı ve askeri eğitim için uygun ülke olarak tayin edildiği kararı kınıyoruz. Ada'daki silahlanma faaliyetlerini artıracak bu kararı vahim bir hata olarak değerlendiriyoruz."
Sağduyu çağrısının yapıldığı açıklamada, açıklamada, "ABD'nin kısa süre sonra göreve gelecek yeni yönetiminin, mevcut Başkan tarafından atılan bu hatalı adımdan geri dönmesini bekliyoruz. Anavatan ve garantör devlet Türkiye olarak, KKTC'nin savunma ve caydırıcılık kabiliyetlerini artırmak amacıyla atacağı adımları desteklemeyi sürdüreceğiz" denildi. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et