25 Ocak 2025 07:15
/
Güncelleme: 08:29

Siyaset Bilimci Yücel Demirer: Yargıyla müdahalede üst aşamaya geçildi

Kürsüden inmeden başlayan soruşturmalar, “eski defterler”den suç yaratma çabası ve önce tutuklayıp sonra delil aramalar... Siyaset Bilimci Doç. Dr. Yücel Demirer son gelişmeleri değerlendirdi.

Siyaset Bilimci Yücel Demirer: Yargıyla müdahalede üst aşamaya geçildi

Yücel Demirer | Fotoğraf: MA

Dilan TEMİZ
İstanbul

İktidarın, muhalefete parti yönetiminden belediyelere kadar, barolara, gazetecilere, menajerlere kadar uzanan baskı politikasını devreye koymasını konuştuğumuz Siyaset Bilimci Doç. Dr. Yücel Demirer, “10-12 yıl önceki defterlerin açılması ihtiyacı, bir dönüm noktasını, yargı üzerinden kurulan baskıda bir üst aşamaya geçildiğini, mantık kurallarından ve hukukun evrensel kurallarından kopuşu gösteriyor. Bundan da vahim olan, defterlerin artık hiç eskimediği, her an her konunun siyasal gerekçelerle istismar edilebileceğinin hayatımızın bir parçası olması” dedi.

Bu dönemin yoksulluktan çok açlık haliyle açıklanabileceğini anlatan Demirer, güvenilmeyen resmi enflasyon oranlarının, devletin verdiği hizmetlere uyguladığı artışın bile çok altında kalan 2025 maaş zamlarının bu durumu değişmeyeceğini gösterdiğini söyledi. Demirer, “Nüfusun küçük bir bölümünde gözlenen müthiş oranlardaki servet artışı, bu sefaletin boşuna yaşanmadığını, bir kesimin sermaye birikiminin zirveye çıkarılmasının iktidarın önceliği olduğunu bize gösteriyor. Öte yandan kamuoyu yoklamalarında yargının bağımsızlığına ilişkin sorulan soruların cevapları uzunca bir süredir merak uyandırmıyor. Çünkü Cumhur İttifakına oy verenler dahil olmak üzere halkın ezici bir çoğunluğu, yargının bağımsızlığını yitirdiğini ve yürütmenin gölgesi altında faaliyet gösterdiğini söylüyor” dedi.

GEÇİM ZORLUĞUNUN SİYASAL SONUÇLARINI ENGELLEME NİYETİ

Bu iki veri bir arada düşünüldüğünde, iktidarın halkın çözülmeyen sorunlarını bastırmayı çıkış olarak gördüğünü vurgulayan Demirer, “Verilen gözdağının arkasında halkın yaşadığı, Türkiye tarihinde eşine az rastlanan zor yaşam koşullarının siyasal sonuçlarını engelleme niyeti yatıyor” dedi.

"BU TEHDİTLER ASLINDA HEPİMİZE"

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’e 12 yıl önceki mektuptan, Menajer Ayşe Barım’a “Gezi’ye katılma” gerekçesine kadar birçok soruşturmada eski defterlerin açılmasına dair konuşan Demirer, “10-12 yıl önceki defterlerin açılması ihtiyacı, bir dönüm noktasını, yargı üzerinden kurulan baskıda bir üst aşamaya geçildiğini, mantık kurallarından ve hukukun evrensel kurallarından kopuşu gösteriyor. Bundan da vahim olan, defterlerin artık hiç eskimediği, her an her konunun siyasal gerekçelerle istismar edilebileceği durumların artık ihtimal değil, bir gerçeklik olarak hayatımızın bir parçası olması hali. Defterlerin eskidiği, eskiyebildiği normallikleri geride bıraktığımız, defterlerin ‘eskitilmediği’ bir baskı döneminde Barım ya da Özer üzerinden yapılan tehditler aslında hepimiz için” diye konuştu.

İKTİDARIN SAVUNDUKLARI İLE HALK ARASINDAKİ UÇURUM

Son yıllarda iktidarın çıkarını savunduğu kesimler ile halkın arasındaki ekonomik uçurum açıldığı gibi, kavramların anlamı ve kurumların işlevi konusundaki mutabakatın da ortadan kalktığını söyleyen Demirer, “Sadece son bir ay içinde tanık olduğumuz gelişmelere bakıldığında, Türkiye’de yargının bir reform planı ile düzeltilebileceğini düşünmek mümkün değil. Bu adımın yeni bir halkla ilişkiler faaliyeti olmaktan öte bir anlamı yok” dedi.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Padişah yetkisi

Padişah yetkisi

Devlet Denetleme Kuruluna verilen sınırsız kayyım yetkisiyle Cumhurbaşkanı, bir talimat vererek kamu kuruluşlarından belediyelere, sendikalardan meslek odalarına ve barolara kadar tüm kurumların yönetimlerini, yargı kararına gerek olmadan görevden alabilecek. Prof. Dr. Metin Günday “Bu bir kayyım yetkisi. Anayasa’ya aykırı” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeki kılıçlı yemin nedeniyle 5 teğmen ordudan ihraç edildi.

Evrensel'i Takip Et