Ankara’da belediye işçilerinin gündemi TİS: Biz kazanırsak, diğer belediyeleri de etkiler
Ankara'da ilçe belediyelerinde çalışan işçilerin gündemi görüşmelerinde sona yaklaşılan toplu iş sözleşmeleri. İşçiler, "Mücadelemiz diğer belediyelere de örnek olacak" diyor.
Damla KIRMIZITAŞ
Sema ÖZDAL
Ankara
Ankara’da belediyelerdeki toplu iş sözleşmesi süreçlerinde sona yaklaşıldı. Hizmet-İş’in örgütlü olduğu kimi şirketlerde toplu sözleşmeler bağıtlanırken, Genel-İş üyesi işçiler, sözleşme taslaklarında istenen zam oranlarını yetersiz buluyor. Bir Çanpaş işçisi, “Biz burada hakkımızı ararsak, iyi bir mücadele edersek diğer belediyeler de bizi görerek, daha iyi haklar alacaklardır” diyor.
Çankaya Belediyesine bağlı ÇANPAŞ’taki toplu sözleşme süreci devam ediyor. Son toplantı hâlâ ücretlere yapılacak zammın konuşulmadığını söyleyen işçiler süreci şöyle anlatıyor: “Sözleşmenin başında sendika bize bir taslak verdi ama biz itiraz ettik. Gece farkı yoktu, istenen zam düşüktü. O taslağı sonra iptal ettiler. Yeni bir taslak hazırlandı. O daha elimize geçmedi. Enflasyon artı yüzde 30 refah payı istiyorduk. Gece farkının da yüzde 30-40’lara çıkarılmasını istiyorduk. Şimdi yol yardımını 2 binden 4 bin liraya çıkardılar. Vergi dilimine girince ya da hastalanınca ücret taban maaşa düşüyor. Şimdi taban maaş ortalama 30 binlerde. Beklentimiz taban maaşın 50 bin lira olması ama 45-47 bin arasında bağlamayı düşünüyorlar.”
Ücretlerin yoksulluk sınırının altında olmaması gerektiğini söyleyen bir işçi, “Ücretler 75-80 bin lira olmalı. Etraf sürekli temiz olsun, halkımız memnun olsun... Ama bunun da bir karşılığının olması lazım. Biz burada hakkımızı ararsak, iyi bir mücadele edersek diğer belediyeler de bizi görerek, daha iyi haklar alacaklardır. Bizim yüksek maaş almamız onların da yüksek maaş alması için bir fitili ateşleyecekti” diyor.
“EN AZ ÜCRETİ YENİMAHALLE İŞÇİSİ ALIYOR”
Yenimahalle Belediyesinde toplu sözleşme süreci ise sessiz sedasız bitmek üzere. Görüştüğümüz bir park bahçe işçisi, “Sözleşmeden bir umudumuz yok. Sözleşmeye dair bir bilgimiz de yok. Sendikacılar ne talep etmiş, neyde anlaşılmış sır gibi saklıyorlar. 32 bin deniliyor, 30 bin deniliyor ama hepsi söylenti bunların. Ama bizi muhatap almıyorlar” diyor.
Net ücretlerinin yeni asgari ücretin altında kaldığını söyleyen, en az 40 bin lira net ücret talep ettiklerini ifade eden işçi şunları söylüyor: “Kimse memnun değil. İnsanlar geçinemiyor. Borcu var, faturası var, ev kirası var, çocuk bakıyorlar... Ama en az veren belediye Yenimahalle Belediyesi. Koşullar ağır. Çok kişi çalıştırıyorlar diyorlar ama o kadar değil. Dört parkın işini biri yapıyor. İşçi de yok yeteri kadar. Almıyorlar. Biri 40’tan fazla sokağı süpürüyor. Yazık değil mi? Fazla mesaileri vermiyorlar. Sendikanın insanları bir araya getirmesi gerekir. Ama yapmıyor. Sendika bir yerlere çağırıyor mesela. Ben gitmiyorum, sen beni savunmuyorsun ben neden seni savunayım? Ama iş bizde. Birlik beraberlik olmadığı için bu haldeyiz.”
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDE TİS YÜZDE 45 İLE BAĞITLANDI
Ankara Büyükşehir Belediyeside Hizmet-İş’in örgütlü olduğu 5 iştiraki ANFA, BELKA, BELPA, BELPLAS, BELTAŞ’ta toplu sözleşmeler bağıtlandı. Sendika yöneticileri tarafından yeni zam yüzde 45 olarak duyuruldu. Ücretler ortalama 30 bin liraya yükselirken işçiler yapılan zammın düşük olmasına tepkili. Toplu sözleşmeyle bayramlarda verilen ikramiyelerin de 12 aya bölünerek ücretlere yansıtılacağını belirten bir işçi, “Bayram ikramiyesini bölüp maaşa yansıtmak demek vergi dilimine daha erken girmemiz demek, bayram ikramiyesi böyle böyle ortadan kaldırılacak. İşçiyi bitirmek demek bunlar” diyor.
Sendikacıların sözleşme sürecini şeffaf yürütmediğini söyleyen bir işçi, sendikacıların duyurduğu ücretsiz psikolojik destek hizmetini hatırlatarak, “Ben sözleşme sürecine dair bilgi almak için arıyordum, ulaşamıyordum, onların bana attığı mesaja bak. Psikolojimizi geçim sıkıntısı bozdu, sendika ve belediyenin bu tavırlarıyla iyice bozuldu. Kendi bozdukları psikolojiyi düzeltmeyi de hizmet diye sunuyorlar” diyor. Bir başka işçi de “Benim psikolojimi düzeltme kardeşim, bana para ver. Maaşımı hak ettiğim kadar yükselt. Şimdi herkes isyanda. Grev istiyoruz, sendika gitmiyor. Mansur herkese yardım yapıyor ama işçisini unutuyor” diyor.
Evrensel'i Takip Et