1 Şubat 2025 13:51

Alaçatı Port yöneticileri hakkında çifte suç duyurusu

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir'in Çeşme İlçesi Alaçatı Mahallesi 4165 ada 1 parselde 14.10.2020 tarihinde başlayan proje ile ilgili Çeşme-Yarımada Çevre Derneği (ÇEŞÇEP) ve Çeşme Belediyesi Meclis Üyesi Avukat Hakan Çalı, yüklenici firma Alaçatı İnşaat Ticaret Limited Şirketi hakkında yasal izinler olmaksızın inşaat faaliyeti yürütüldüğü iddiasıyla Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdular.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi, 16 Haziran 2022 tarihli kararla, 1/1000 ölçekli kıyı kesimi koruma amaçlı ilave ve revizyon nazım imar planını hukuka aykırı bularak iptal etmiş, Çeşme Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü, davanın sonuçlanmasının ardından 09 Ağustos 2022 tarihinde Yapı Tatil Zaptı tutup inşaatı durdurarak mühürlemişti.

"MÜHÜR SÖKÜLEREK ÇEVRE SUÇU İŞLENDİ"

ÇEŞÇEP, Cumhuriyet Başsavcılığına taşıdığı iddialar arasında, Alaçatı Port şirket yöneticilerinin yapı tatil zaptına ve inşaatın mühürlenmesine rağmen, mührü bozarak, henüz bitmemiş inşaatları ruhsatsız olarak devam ettirmesi, daha sonrasında kaçak olan bu yapıların, bir takım satış vaadi sözleşmeleri ile alıcılara satılması ve halihazırda bu yapılarda yaşamın başlatılması bulunuyor.

"Mühür Bozma" dışında "İmar kirliliği" suçu ve "Çevreye Karşı Suçlar" işlendiği iddia edilen savcılık başvurusunda, "İmar kirliliği, topluma karşı işlenen bir suç olarak kabul edildiğinden suçun mağduru toplumdur. Suç, genel kastla işlenebilmektedir" denildi.

RUHSATA AYKIRI İNŞAAT FAALİYETİ YÜRÜTÜLDÜ"

İnşaat ruhsatının düşük yoğunluklu inşaat ruhsatı olarak alınmasına rağmen, buna uyulmadığı, toplam arsanın yüzde 20'sine inşaat yapılması uygun görülmüşken, inşaat için verilen ruhsata aykırı olarak, toplam arsanın yaklaşık yüzde 30'una inşaat yapıldığı belirtildi.

"KAÇAK İNŞAATLAR YAPILDI"

Tapu bilgileri ve inşaat iznine göre 37 bin 200 metrekarelik alanda 7 bin 440 metrekarelik inşaat yapılması uygun görülmesine rağmen, şüphelilerin müştemilatları ile birlikte 31 villa yapmak suretiyle arsaya 10 bin metrekarelik inşaat yaptığı iddiaları başvuruda yer aldı.

Savcılık tarafından proje alanında "keşif" yapılmasını talep eden ÇEŞEP, "Hukuka aykırılıklar tespit edilerek, şüphelilerin yaklaşık 2 bin 500 metrekarelik alana kaçak inşaat yaptığı ortaya çıkacaktır. Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketinin arsa sahibi olduğu İzmir ili Çeşme ilçesi Alaçatı Mahallesi 4165 ada 1 numaralı parsele ilişkin sorgu yapıldığında,  Alaçatı İnşaat Ltd. Şti. tarafından inşaatı sürmekte olan Güverte Evleri adlı inşaat projesi incelendiğinde iddialarımız tespit edilecektir" bilgisi paylaşıldı.  

RUHSATSIZ BİNALAR VE KAÇAK ELEKTRİK VE SU KULLANIMI

Port Alaçatı Güverte Evleri'nin yapımı sırasında kullanılmak üzere geçici süreyle bu parsele komşu olan 3. Kişilere ait arazi üzerine, Alaçatı mahallesi 207 ada 36 ve 38 parselde, bir takım geçici barakalar inşa edildiği suç duyurusuna yansıdı.

Ayrıca mahkeme kararına rağmen, şirket yöneticilerinin, Alaçatı Mahallesi 207 ada 36 ve 38 parselde yer alan şantiye binası ve ona ek barakalarını kaldırmadığı ifade edilirken, "Kaçak olarak yapılan bu yapılar hala şirket ofisi olarak kullanılmaktadır. Yatakhanelerde çalışanlar kalmakta ya da 3. kişilere kiralanmaktadır. Ayrıca bu şantiyeden ruhsatsız olarak inşa edilen ve şu anda tapusuz ve iskansız olarak yaşanmakta olan Port Alaçatı Güverte Evleri'ne kaçak elektrik ve su sağlanmaktadır" iddialarına yer verildi.

"ARSA KARŞILIĞI ALINAN 4 ADET VİLLA NE OLDU?"

Çeşme Belediyesi Meclis Üyesi Hakan Çalı, 31 Aralık 2024 tarihinde gazetemizde yayınlanan "Alaçatı Port'ta milyon dolarlardan sonra villalar da mı buharlaştı" haberimizle gündeme getirdiğimiz villaları Cumhuriyet Başsavcılığına taşıdı.

Çeşme Belediyesinin arsası karşılığında projeden 4 adet villa ile proje kapsamında elde edilecek gelirlerin yüzde beşinin Çeşme Belediyesine ya da iştiraki olduğu Alataş Alaçatı İmar İnşaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye kar payı olarak verileceğini belirten Çalı, "Taraflar arsındaki sözleşmeyi görmediğimizden bu hususu duyum olarak dilekçemizde vurgulamaktayız. Bu nedenle işbu projenin plan ve projesinin usul ve yasaya uygun yürütülmesi ve denetlenmesinde yüksek kamu menfaati mevcuttur" dedi.

İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde sunulan maliye raporlarına yansıyan, özellikle şirket yöneticilerinden Kenan Suiçmez ve yeğeni Ender Gür'ün dikkat çekici faaliyetleri yer aldı. Alaçatı Port için Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığına verilen iki suç duyurusuna yansıyan iddia ve talepler:

  • Bazı evler, gerçek değerinin çok altında satıldı mı?
  • Bu satışlar arasında toplam 20 milyon avroluk bir fark oldu mu?
  • 2019-2023 yılları arasındaki vergi denetiminde, "örtülü kazanç" adı altında usulsüz kazanç transferleri yapıldığı tespit edildi. Bunun ilgili hangi işlemler yapıldı?
  • Kenan Suiçmez'in, yeğeni Ender Gür'e bedelsiz bir ev devri yaptığı ve kazanç aktardığı belirlenmişti. Konuyla ilgili son durum nedir?
  • Mühürleme sonrası inşaat faaliyetlerinin tespit edilmesi ve sorumlular hakkında işlem yapılması
  • Doğal sit alanlarının zarar görüp görmediğinin incelenmesi
  • İlgili kamu görevlilerinin "Görevi Kötüye Kullanma" ve "Suçu Bildirmeme" suçlarından yargılanması.

Evrensel'i Takip Et