5 Şubat 2025 14:57

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Genel Kurulunu yaptı

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi 4. Olağan Genel Kurulunu yaptı. Zekayi Sağra yeniden şube başkanı seçildi. Sağra, üretici köylülerin ortaklaşan sorunlarına karşı birliğin büyütülmesi gerektiğini söyledi.

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Genel Kurulunu yaptı

Fotoğraf: Evrensel

Tüm Köy Sen Ordu Şubesi 4. Olağan Genel Kurulunu yaptı. Zekayi Sağra yeniden şube başkanı seçilirken yönetim kurulu üyeleri yenilendi.

Üretici köylülerin her yıl sıkıntılarının büyüdüğünü söyleyen Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen) Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “4. Olağan Genel Kurulumuzu sendikamızı yenileyerek, güçlendirerek yaptık. Genel Kurul sonrası oluşan yönetim kurulu beni yeniden başkan olarak görevlendirdi. Yeni yönetim kurulumuz, Zekayi Sağra, Yüksel Ataoğlu, Mehmet Başaran, Akif Alan ve Cengiz Özyurt’tan oluştu. Denetleme Kurulu üyelerimiz Hikmet Poyraz, Muvaffak Aydemir, Tuncay Zengin’den olurken Disiplin Kurulu’nda Yusuf Poyraz, İbrahim Katırcıoğlu ve Yaşar Emir yer aldı.” dedi.

“HAKKIMIZ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ”

Türkiye’de ürettiği ürüne fiyat belirleyemeyen tek kesim üretici köylüler, diyen Sağra, “Üretiyoruz ancak fiyatı alıcı belirliyor. Böyle bir sistemde hep üretici köylüler mağdur oluyor. Bu zamana kadar hükümetin doğrudan ya da TMO üzerinden yapılan fiyat belirlemeleri hep maliyetin altında açıklanarak üreticiler mağdur edildi. Üreticilerin içinde olduğu bir komisyon kurulmadığı, üreticiler ürünlerinin fiyatını belirlemede taraf olmadığı sürece bu mağduriyetin devam edeceğini biliyoruz. Bu nedenle önümüzdeki süreçte ürünümüze, emeğimize taraf olma mücadelesini öne çıkaracağız. TMO’nun zamansız ve ucuza fındık satışını da kabul etmiyoruz.” dedi.

“KENDİ ÇIKARDIKLARI YASALARA UYMUYORLAR”

Üretici köylüleri koruyan kurumların özelleştirme politikalarıyla satılması, işlevsizleştirilmesi sonrası tarımda tekelleşmenin hızlandığına dikkat çeken Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “İktidar kendi çıkardığı yasaya uymuyor. Yasal haklarımızı da vermiyor. Önümüzdeki süreçteki mücadelemiz, üretici köylüler için vazgeçilmez olan ürününün değerinde satabilmesi ve tarımda destek hakkının verilmesinin sağlanması olacaktır.

2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nda “Tarım desteklemeleri Gayri Safi Milli Hasılasının (GSMH) yüzde 1’inden az olamaz” denmesine rağmen, bugüne kadar tarıma ayrılan destek hiçbir zaman yüzde 1’i bulmamıştır. 2024 yılında yüzde 1 olan 411 milyar yerine, 91 milyar olarak verildi. 2025 yılı bütçesinde ise yüzde bir olan 615 milyar TL yerine, yüzde 0.2’ye karşılık gelen 135 milyar TL pay belirlendi. Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarı, kendi çıkardığı yasaya bile uymayarak suç işleyen bir hükümettir.” dedi.

“BİRLİKTE OLMALIYIZ”

Fındık, kivi, bal üreticilerinin, hayvan besiciliği yapanların birlikte olmasının zorunluluğuna dikkat çeken Sağra, “Ordu’da üretim yapan üretici köylüler tüm sorunları ortaklaştırarak birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Sendika, oda, dernek ayrımı yapmadan tek vücut olunmalı ki haklarımızı kazanalım. Üretici köylülerin hakkını alması için hükümete baskı yapmalı, muhalefete görevini anımsatmalı ki mağduriyeti ortadan kalksın. Sendika olarak, üretici köylülerin inanç, kimlik, siyasi görüş farklılıklarını bir kenara bırakıp ürünleri ve emekleri için yan yana gelmeleri için çaba harcıyoruz. Üretici köylülerin bölünmesine izin vermeyeceğiz. Bu nedenle yasadan kaynaklanan, “GSMH’nın yüzde 1’in az olmaz” denilen destek hakkımızı almalıyız. Ürünümüzün fiyatının belirlenmesinde taraf olmalıyız. Bu iki konu geleceğimizi belirleyecek. Tüm üretici köylüleri sendikamıza üye olmaya, tüm üretici köylü kuruluşlarını birlikte mücadeleye çağırıyoruz.” dedi. (Ordu/EVRENSEL)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime  6 liralık ücret

Gabar petrolü sömürüsü: 1 milyon liralık üretime 6 liralık ücret

Saray iktidarının “Milletimiz zenginleşecek” propagandasını yaptığı Gabar petrolünün arkasında ağır bir işçi sömürüsü var. Günde 12 saat çalışma, taşeronlaştırma, sendikasızlık, yoksulluk sınırının yarısı bile etmeyen ücretler… Öyle ki sadece 12.5 saatlik üretim tüm işçilerin ücretini karşılıyor, geri kalan patronların kasasına akıyor.

Şırnak’ta bir günde çıkarılan petrol, Batman’da çıkarılanın yüzde 87 fazlası.

Serbest piyasada ham petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar.

İşçiler iki günde çıkarılan petrol kadar ücret alsaydı aylık ücret 160 bin lira olurdu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
RTÜK Başkanı “Ülkemizde olumlu olaylar olmuyormuş gibi haber servis ediliyor” deyip ‘yandık’, ‘bittik’ haberleriyle karamsarlık aşılandığını savundu, ceza tehdidinde bulundu.

Evrensel'i Takip Et